Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Rüku Ne Demektir?

Rüku Ne Demektir?

Fetva Meclisi
RÜKÛ NEDİR?
Sözlükte "eğilmek, beli bükülmek, yüz üstü kapanmak, boyun eğmek" gibi anlamlara gelen rükû, dinî bir kavram olarak, namazın rükünlerinden birisi olup kıraatten sonra elleri dizlere koyacak şekilde eğilmek demektir. Rükû edene de râki’ denir. Bu kelime türevleriyle birlikte Kur’ân-ı Kerim’de rükû manasında kullanıldığı gibi (Bakara, 2/43, 125; Tevbe, 9/112; Hac, 22/26, 77), eğilmek (Âl-i İmrân 3/43; Mürselât, 77/48), emre boyun eğmek (Mâide, 5/55) ve yere kapanmak (Sad, 38/24) anlamlarında da kullanılmıştır. Hz. Peygamberin uygulamalarına göre rükûda, eller dizler üzerine konur, sırt ve baş düz bir şekilde tutulur; sırt kamburlaştırılmaz, baş yukarı doğru dikilmez. Vücut sükunete erişinceye kadar rükûda kalır. Bunun süresi "sübhanAllahi’l-azîm" diyecek kadar beklemektir. Rükûda üç defa "sübhane rabbiye’l-azîm" demek sünnettir. Rükû’u tamamlayınca "semi’Allahu limen hamideh" diyerek doğrulur. Bu doğruluş vaciptir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Muhsan Ne Demektir?

Cevap: Rüku Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Gerçekten çok dikkatlisin, kuranda geçen "boyun eğmek" tabirlerini hiç bu açıdan düşünmemiştim, çok teşekkürler.


Cevap: Rüku Ne Demektir?

Muhammed
rüku nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Öne doğru eğilme.
  2. Namazda elleri dizlere dayayıp öne doğru eğilme.
  3. Huzur-U İlahide eğilmek. Namazda elleri dize dayamak suretiyle yere doğru eğilirken baş ile sırtı düz hale getirmek. (Osmanlıca’da yazılışı: rükû’)
Okudunuz mu?  Ümmet Ne Demektir?


rüku ne demek, rüku nedir, rüku ne demektir

Bu kategoride yer alan Tenzihen Mekruh Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rüku Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.