Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Sadık Ne Demektir?

Sadık Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SÂDIK NEDİR?

Doğru sözlü olmak, gerçeği söylemek, doğru haber vermek, sözünü (va’d ve vaîdini) yerine getirmek, öğüt ve sevgide samimi, iş ve işlemlerde dürüst ve güvenilir olmak, hükmün vâkıaya uygun olması anlamlarındaki "s-d-k" kökünden türeyen sâdık doğru sözlü, samimi, dürüst, ihaneti ve yalanı bulunmayan demektir.
Allah’ın sıfatı olarak sâdık, söz, iş, va’d ve vaîdinde doğru olan; her sözünü yerine getiren, yalanı, yanlışı, hilesi, aldatması, bulunmayan demektir.
Allah’ın bu sıfatı, Kur’ân’da azamet çoğulu olarak "sâdıkûn" şeklinde bir âyette geçmiştir: "…Biz şüphesiz sâdık olanlarız." (En’âm, 6/146).
Allah’ın bu vasfı, Kur’ân’da "sadaka" fiili ile de ifade edilmiştir: "(Ey Peygamberim!) De ki: Allah doğru söyledi. Öyle ise Allah’ı birleyici olarak İbrahim’in dinine uyun…" (Âl-i İmrân, 3/95), "(Cennettekiler); `Bize verdiği sözü yerine getiren ve bizi dilediğimiz yerde oturacağımız bu cennet yurduna vâris kılan Allah’a hamd olsun, çalışanların ücreti ne güzeldir.’ dediler." (Zümer, 39/74).
En doğru sözlü olan Allah’tır. Şu âyet, bu gerçeği ifade etmektedir: "Îmân edip sâlih amel işleyenleri zemininden ırmaklar akan cennetlere koyacağız, onlar orada ebedî kalacaklardır. Bu, Allah’ın gerçek vadidir. Allah’tan daha doğru sözlü kim olabilir?" (Nisâ, 4/122).
Kur’ân, Allah’ın sözüdür. Sözlerin en doğrusu ve âdil olanıdır: "Rabbinin sözü sıdk ve adalet bakımından tamamlandı…" (En’âm, 6/115).
Kur’ân’da Allah’a sâdık denildiği gibi, peygamberlere (Yûsuf, 12/51), meleklere (Hicr, 15/64) ve müminlere (Ahzâb, 33/24) de sâdık denmiştir.
Mümin olmayan insanlar da doğru konuşabilir, iş ve işlemlerinde dürüst olabilir, söz ve sözleşmelerine uyabilir, bunların verdiği haberler vakıaya uygun olabilir. Ancak bir insanın sâdık vasfını alabilmesi için her şeyden önce mümin olması gerekir. Çünkü Kur’ân’da, müminlere sâdıklar denilmiş (Ahzâb, 33/35; Hucurât, 49/15) ve sâdık insanlar; Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere îmân eden, (Bakara, 2/177), Allah’a ve Peygamberine yardım eden (Haşr, 59/8), Allah yolunda malı ve canıyla cihat eden, (Hucurât, 49/15), beş vakit namazını kılan, malının zekatını veren, akrabalarına, yetimlere, fakirlere, yolculara (Allah yolunda çalışanlara) dilencilere, özgürlüğüne kavuşmak isteyen esirlere maddî yardımda bulunan, sözleşme yaptığı zaman sözleşmesine uyan, sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreden, Allah’a karşı gelmekten sakınan (muttakî), iyi, hayırlı, güzel ve sâlih ameller işleyen, insanlara iyilik eden (berr) (Bakara, 2/177) kimseler olarak tanıtılmıştır. İnsanın, îmânında (Ankebût, 29/2-3), niyetinde (Muhammed, 47/20-21), sözlerinde (Ahzâb, 33/70), sözleşmelerinde, adak ve yeminlerinde (Ahzâb, 33/23), ticaretinde (Rahmân, 55/9), amellerinde, bütün iş ve işlemlerinde (Tirmizî, Büyu’, 4) doğru olması, sâdık olmasının sonucudur. Bir insan îmân edip Allah’ın emir ve yasaklarına uyar, Allah ve insan haklarına riâyet eder, söz, sözleşme, yemin, ticaret, görev, iş ve işlemlerinde dürüst olursa "sâdık" vasfını kazanmış olur. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Zulüm Nedir?

Cevap: Sadık Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok beğendim ödevim için iyi oldu 🙂


Cevap: Sadık Ne Demektir?

Muhammed
sadık nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Doğru, gerçek.
  2. Dostluğu ve bağlılığı içten olan, sadakatli
    Örnek: Birisi onu alsa, en sadık kadın olacak, en güzel yemekleri pişirecekmiş. Ç. Altan
  3. İçten bağlı, doğru, gerçek dost.
  4. doğru gerçek hakiki, yalan olmayan, sahte olmayan. sadakatli, samimi, bağlı
  5. Doğru, hakikatli, sadakatlı, dürüst.
Okudunuz mu?  Gurur Ne Demektir?


sadık ne demek, sadık ne demektir, sadık nedir

Bu kategoride yer alan Müşrik Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sadık Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.