Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Sücud Ne Demektir?

Sücud Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SÜCÛD NEDİR?

Sözlükte "itaat ve tevazu ile eğilmek, boyun eğmek, yere kapanmak, alnını yere koymak" gibi anlamlara gelen sücûd, dinî bir kavram olarak, secde etmek, yani ibadet kastıyla ayaklar, dizler ve ellerle birlikte alnın yere konması demektir.
Sücûd namazın rükünlerinden birisi olup, her rekatında rükûdan sonra iki defa secde etmek farzdır. İki secde arasında bir miktar oturmak vaciptir. Sadece alın üzerine secde edilip, burun yere konulmazsa secde geçerli olur. Ancak bir özür olmaksızın bu şekilde secde etmek mekruhtur. Fakat bir özür bulunmaksızın sadece burnun yere konulup, alın yere konulmadan secde yapılması caiz değildir. Bununla birlikte bir özür sebebiyle yapılırsa sakıncası yoktur. Bir zaruret bulunmadan, ayakların bulunduğu seviyeden 32 cm.’den daha yüksek yere secde edilmesi caiz değildir. Secde edilecek yerin sert zemin olması gerekir. Yün, pamuk gibi şeylerin üzerine secde edildiğinde, alnın yerin katılığını hissedip yerleşmesi halinde caiz olur; bunların içinde kaybolup yerin katılığını hissetmez ise caiz olmaz. Secdeye gidilirken önce dizleri, sonra elleri ve daha sonra da alın ve burnu yere koymak ve secdede üç defa "sübhâne rabbiyel a’lâ" (Yüce Rabbimi noksan sıfatlardan tenzih ederim) demek sünnettir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Ötenazi Ne Demektir?

Cevap: Sücud Ne Demektir?

Muhammed
sücud nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Secdeye varmak. Cenab-ı Hakk’ın huzurunda hiçliğini, aczini bilip teslimiyetle yere kapanıp dua ve tesbih etmek. (Bak: Secde)


sücud nedir, sücud ne demek, sücud

Bu kategoride yer alan Suhuf Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sücud Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.