Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Şer’u men Kablena Ne Demektir?

Şer’u men Kablena Ne Demektir?

Fetva Meclisi
ŞER’U MEN KABLENÂ NEDİR?

Kelime anlamı itibariyle "bizden öncekilerin dinleri/şerîatları" anlamına gelen şer’u men kablenâ, fıkıh usulünde, fer’î delillerden biridir. "Öncekilerin dinî hükümlerinin, bizim için de geçerli" olup olmadığı konusunda ihtilaf edilmiştir. Bir kısım bilginler, eski dinlerin hükümlerinin İslâm ile ortadan kaldırıldığını, bunlardan sadece İslâm’da da devam ettiğine dair delil bulunanların geçerli olduğunu söylemişlerdir. Bir kısım bilginler ise, açıkça hükmünün ortadan kaldırıldığına dair bir delil bulunmayan konulurda İslâm’dan önceki ilahi vahye dayalı dinlerin hükümleriyle amel edilmesi gerektiğini kabul etmişlerdir. Semâvî dinlerin hepsi bir bütündür. Nitekim Kur’ân’da, "`Dini dosdoğru tutun ve onda ayrılığa düşmeyin!’ diye Nûh’a emrettiğini, sana vahyettiğini, İbrahim’e, Mûsâ’ya ve Îsâ’ya emrettiğini size de din kıldı?" buyrulmaktadır (Şûrâ 2/13). Semâvî dinlerin aslı bir olduğuna göre, hükümleri de herkese şâmil olmalıdır. Ancak belirli bir millet veya zamana ait olduğuna veya neshedildiğine dair bir delil varsa, o zaman bizim için delil teşkil etmez. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Tebyin Ne Demektir?

Cevap: Şer’u men Kablena Ne Demektir?

Muhammed
Şer’u Men Kablenâ nedir kısaca anlamı
Şer’u Men Kablenâ"nın Anlamı:


"Şer’u men kablenâ dan maksat, Yüce Allah’ın (Hz. Muhammed’den Önceki toplumlar için koyduğu ve -Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsâ gibi- peygamberleri vasıtası ile onlara bildirdiği hükümlerdir.Usûl bilginleri, edille-i şer’iyyeden söz ederken, önceki peygamberler vasıtası ile bildirilen hükümlere de şu açıdan temas etmişlerdir: Bu hükümler Hz. Muhammed’in ümmeti hakkında da geçerli midir ve onun ümmeti için bağlayıcı mıdır?


şeru men kablena, seru men kablena, şeru men kablena nedir

Bu kategoride yer alan Nehy-i Anil Münker ne demektir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şer’u men Kablena Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.