Anasayfa
10 Mayıs 2021, 22:03
Kavramlar
Abone

Tahkiku’l-Menat Ne Demektir?

Tahkiku’l-Menat Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TAHKÎKU’L-MENÂT NEDİR?
Kelime anlamı itibariyle,”sebebi tahkik etme” anlamına gelen tahkîku’l-menât, bir fıkıh usulü terimi olarak, herhangi bir yolla illet tespit edildikten sonra, o illetin kapsamına giren uygun nitelikleri belirlemektir. Örneğin, şarabın yasak oluşunun illeti sarhoş etmesidir; diğer içeceklerde bu niteliğin bulunup bulunmadığını araştırarak ortaya koymak, tahkîku’l-menâttır. (bk. Kıyas, İllet) (İ.P.)

Okudunuz mu?  Lahit (LAHD) Ne Demektir?

Cevap: Tahkiku’l-Menat Ne Demektir?

Muhammed
tahkiku’l menat nedir kısaca anlamı

Tahkiku’l-Menat’a Örnek:
Bazı alimler illeti, “Zahir, mazbut ve hüküm için uygun bir vasıfdır” diye tarif etmişlerdir. Mesela: hamr’a (şaraba) nisbetle sarhoş edicilik vasfı böyle bir illettir. Aslın illetinin bilinmesinden sonra bu illetin “fer” de bulunup bulunmadığının tesbit edilmesine “tahkiku’l menat” denilmiştir.


tahkikul menat, tahkikul manat, tenkihul menat

Bu kategoride yer alan Tahrim Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tahkiku’l-Menat Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.