Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:39
Kavramlar
Abone

Tasarruf Ne Demektir?

Tasarruf Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TASARRUF NEDİR?

Sözlükte "bir işin içine girip idare etmek, halden hale sokmak, çalışıp kazanmak" manalarına gelen tasarruf, bir fıkıh kavramı olarak, kişiden iradesiyle sadır olan ve üzerine hukukî netice bağlanan hukuka uygun ve hukuka aykırı her türlü fiil ve sözleri ifade etmektedir.
Klasik fıkıh literatüründe tasarruf, genel olarak, kavli tasarruf ve fi’li tasarruf olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Fiilî tasarruf; kişiden sadır olan, sözlü olmayan maddî fiiller şeklinde tarif edilebilir. Fiilî tasarruflara misal olarak; mubah malları mülkiyete geçirmek, başkasının malını telef etmek, satın alınan malı teslim almak, alacağı kabzetmek gibi fiiller zikredilebilir. Kavlî tasarruf ise, akitler, tek taraflı irade beyanları ve kendisine hukukî neticeler bağlanmış sözlerden oluşan tasarruflardır.
Kavlî tasarruflar da kendi arasında, akdi tasarruflar ve akdi olmayan tasarruflar şeklinde ikiye ayrılır. Akdi tasarruflar, alışveriş, kira sözleşmesi gibi iki tarafın iradesinin uyuşmasıyla meydana gelen tasarruflardır. Akdi olmayan tasarruflar ise; bir hak doğuran veya mevcut bir hakkı düşüren tek taraflı irade beyanları ile dava, ikrar, inkâr gibi sözlerden oluşmaktadır. Ayrıca kavli tasarruflar bağlayıcı olup olmaması bakımından, bağlayıcı tasarruflar, bağlayıcı olmayan tasarruflar; tasarrufu yapan taraflar bakımından, tek taraflı tasarruflar, çok taraflı tasarruflar; ivazlı olmaları bakımından, başlangıç ve netice itibarıyla ivazlı tasarruflar, başlangıç itibarıyla teberru, netice itibarıyle ivazlı tasarruflar, başlangıç ve netice itibarıyle teberru tasarrufları şeklinde değişik tasniflere tabi tutulmuştur. (İ.P.) Bir tasavvuf terimi olarak tasarruf, insanlara, eşyaya çeşitli şekillerde etki etmek, onları idare etmek, onlara hükmetmek, kerâmet göstermek; Allah’ın eşyayı ve bütün varlıkları velisine musahhar kılması (ona boyun eğdirmesi) anlamlarına gelir. "Attığın zaman sen atmadın, fakat, Allah attı…" (Enfâl, 8/17) âyetinde ifade edildiği gibi, gerçek fâil Allah’tır. Sûfilere göre veliler de himmetleriyle tasarrufta bulunurlar. (M.C.)

Okudunuz mu?  Meşhur Hadis Ne Demektir?

Cevap: Tasarruf Ne Demektir?

Muhammed
tasarruf nedir maddeler halinde kısaca sözlük anlamı

  1. Bir şeyi istediği gibi kullanma yetkisi, kullanım
    Örnek: Vücudum artık irademin tasarrufundan çıkmıştı. R. N. Güntekin
  2. Tutum.
  3. Para biriktirme, artırım.
  4. Bir ekonomide belirli bir dönemde yaratılan gelirin tüketilmeyen, yani harcanmayan kısmı.
  5. Cari gelirin bir kısmının tüketilmeden gelecekte kullanılmak üzere ayrılması
  6. 1) işlem. 2) harcama. ~ nisâbı: harcama özgürlüğü (Verfügungsfreiheit). ölüme bağlı ~: ölüme bağlı harcama.

Okudunuz mu?  Vahiy Katipleri ne demektir?

hukukta tasarruf nedir, tasarruf ne demektir, ivazsız tasarruf nedir

Bu kategoride yer alan Tasavvufi Tefsir Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tasarruf Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.