Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:00
Sozler
Yönetici

Hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalı sözü hadismidir

Hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalı sözü hadismidir

Kayıtsız Üye
hiç ölmeyecekgibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalı sözü hadismidir


Cevap: hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalı sözü hadismidir

İsrâ

Günlük hayatta tembelliği İslami bir söylemle reddetmeyi gayeleyen bir hadis dikkat çekicidir. Bu hadisi hemen hemen herkes "Hiç Ölmeyecekmiş Gibi Dünya İçin, Yarın Ölecekmiş Gibi Ahiret İçin Çalış" şeklinde bilir ve aynen lafzı gibi de idrak eder.

Okudunuz mu?  Ahlakla ilgili atasözleri ve deyimler

Gerçi bu hadisi beyan edenler, her nedense sadece "Hiç Ölmeyecekmiş Gibi Dünya İçin Çalış" kısmıyla örneklendirirler. Fakat yanlış tevil edilen bu hadisin aslı nedir?

Kesb, kelime olarak mal gibi maddî kazançlar için kullanıldığı gibi, ilim gibi, hayır veya şer gibi mânevî kazançlar için de kullanılır.Gerçi dinimiz, ahirete öncelik verilmesini esas almış ise de, müntesiblerinden dünyayı ihmal etmemelerini de talep eder. Dünyanın ihmal edilmemesi, maddî kesbe yer verilmesi demektir. Ancak, dilimizde "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi âhiret için çalış" şeklinde şöhret yapan hadis, daha farklı bir şekilde Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’dan rivayet edilmiştir. Suyûtî’nin Câmiu’s-Sağîr’de kaydettiği bir veçhi şöyledir ki, İslami düşüncede bunu teyid eder;

Okudunuz mu?  Boş hayaller ile ilgili anlamlı sözler bulmak istiyorum

"Hiç ölmeyeceğini zanneden kişi gibi (dünya için) çalış, yarın öleceğinden korkan kimse gibi de (dünyaya bağlanmaktan) kaçın."

Bu hadise, ulemânın verdiği cevaplardan biri şöyledir. "Eğer insan ebedî yaşayacağını bilirse dünyaya hırsı azalır ve bilir ki, arzu ettiği dünyalık, onu talepteki hırs ve koşuşturmayı bir kenara bıraksa bile elinden kaçıcı değildir. Şöyle der: "Dünyalığımı bugün kaçırsam bile yarın elde ederim, nasıl olsa ben ebedî yaşayacağım." Bu sebeple Resûlullah: "Dünyalık hususunda ebedî yaşayacağını zanneden kimsenin ameliyle amel et, dünya işleri için hırslı olma" buyurulmuştur."

Bu te’vile göre, hadis hoş bir metod ve tatlı bir lafızla dünyalık talebinde teenni ve hafifliğe teşvik etmiş olmaktadır. Hadis, diğer taraftan âhiret ameliyle ilgili olarak da, -hadisin zahirinde görüldüğü üzere- "yarın öleceğini zanneden kimsenin gayretiyle gayret göster" irşadında bulunmuş olmaktadır.Kur’ân-ı Kerîm, "Ailene namazı emret!" (Tâha 132) açıklığında bir emirle, dünya işlerine teşvîke yer vermez. "Namaz kıl!", "Oruç tut!", "Zekat ver!", "Ahiret dünyadan daha hayırlıdır" gibi pek çok irşatlarla ibadet hayatımızla ilgili açık emirlerde bulunduğu halde, insanları iş hayatına ve dünyevî kazanca teşvîk edici sarîh emirlerde bulunmaz. Fakat bu, Kur’ân’da o meselenin yer almadığı manasına da gelmez.
Ancak dünyanın, ahiret ile mukayese edilemeyeceği ve aynı değerde olmayacağı hadisle vurgulanmıştır. Bu meselenin zihinlerde yanlış yer etmemesi için hadisin doğru yevili önemlidir.

alinti

Okudunuz mu?  Çalışmanın önemi ile ilgili atasözleri

Ala Suresi 16. ve 17. ayetinde
16.Hayır siz, dünya hayatını seçip üstün tutuyorsunuz.
17.Ahiret ise daha hayırlı ve daha süreklidir.


Yorum: Hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalı sözü hadismidir

Kerimdik
Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışın sözü Hz Ali ye aittir. Ancak hadis sadece peygamber efendimizin sözleri değildir. Peygambere sahabeye ve tabiine izafe edilen her şeydir.

Okudunuz mu?  Kanuni sultan süleymanın sağlıkla ilgili sözü sözleri

her an ölecekmiş gibi yaşa, hiç ölmeyecek gibi, hic olmeyecekmis gibi bu dunya için

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin sevgi konusunda sözleri.. sevgi hadisleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalı sözü hadismidir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.