Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:36
Kavramlar
Abone

Tezkiye Ne Demektir?

Tezkiye Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TEZKİYE NEDİR?
Sözlükte "temizlemek, arıtmak" anlamına gelen tezkiye, tasavvufta, nefsi, ona bulaşan kir ve pastan temizleyerek nefs-i emmâre mertebesinden nefs-i mutmainne mertebesine çıkarmak, ruhu manevî kirlerden arındırmak demektir. Kur’ân’da "Nefsini kirleten hüsrana uğrar, nefsini arıtan da felah bulur." (Şems, 91/9-10.) buyrulmaktadır. Fıkıh ilminde ise iki anlama gelir; mahkemede tanıklık yapacak kimselerin durumunu öğrenmek için yapılan soruşturma, ölülerin peşlerinden iyilikleriyle anılması. (M.C.)

Okudunuz mu?  Rahim Ne Demektir?

Cevap: Tezkiye Ne Demektir?

Fetva Meclisi
ölüyü tezkiye etmek ne demektir?
Ölüyü tezkiye etmenin dini hükmü nedir?

Ölen bir kişinin iyi bir insan olduğuna dair Müslümanların şahitlik etmelerine tezkiye denir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in, lehinde şahitlikte bulunulan cenaze için cenneti hak etti ; aleyhinde şahitlikte bulunulan cenaze için ise cehennemi hak etti buyurduğu rivayet edilmiştir (Buhârî, Cenâiz, 86; Müslim, Cenâiz, 60). Günümüzde, bu tezkiyenin yapılmasını sağlamak amacıyla, cenaze namazını kıldıran kişi, cemaatin ölü hakkındaki kanaatlerini sormaktadır. Cenazenin halini genellikle iyi olarak bilen kişinin, iyiliğine şahitlik yapması, tanımayan veya kötü olarak bilen kişinin ise, hayır duada bulunması uygun olur.

Okudunuz mu?  Ahkami şeriyye nedir?

Cevap: Tezkiye Ne Demektir?

Muhammed
tezkiye nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Temize çıkarma, aklama.
  2. Bir kimsenin iyi bir insan olduğunu kendisini tanıyanlardan soruşturarak ortaya çıkarma.
  3. Bk. arıtlama


Cevap: Tezkiye Ne Demektir?

Fetva Meclisi
Tezkiye ne demek? kısaca

Okudunuz mu?  İktida Ne Demektir?

Tezkiye İnsanların kötü huylardan, günahlardan, kötülüklerden temizlenmesi, arındırılması demektir. Hz. Peygamber’in bu görevi şu ayette dile getirilmektedir: Ümmilere (Araplara) içlerinden, kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, onları manevi yönden arındıran, kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderen odur. (Cuma, 62/2.)


tezkiye nedir, tezkiye ne demek, tezkiye

Bu kategoride yer alan Fevr yemin nedir? Kısaca başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tezkiye Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.