Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:39
Kavramlar
Abone

Vehhab Ne Demektir?

Vehhab Ne Demektir?

Fetva Meclisi
VEHHÂB NEDİR?

Karşılıksız vermek, bağışlamak, hibe etmek anlamındaki "v-h-b" kökünden türeyen ve vâhib kelimesinin mübalağalı şekli olan vehhâb çok bağışlayan, çok hibe eden demektir. Allah’ın sıfatı olarak vehhâb, yaratıklarına karşılık beklemeden maddî-manevî pek çok nimet veren, ikramında devamlı olan, lütfu, ihsan ve rahmeti bütün varlıkları kuşatan demektir.
Allah’ın bu sıfatı Kur’ân’da üç âyette geçmiştir. "(Aklı selim sahipleri); Rabbimiz! Bizi doğru yola illettikten sonra kalbimizi eğriltme, bize katından bir rahmet ver, çünkü sen vehhâbsın’ (derler)." (Âl-i İmrân, 3/8), "Yoksa, aziz, vehhâb olan Rabbinin rahmet hazineleri onların yanında mı?" (Sâd, 38/9), "(Süleyman); `Rabbim! Beni affet, bana benden sonra kimseye nasip olmayan bir mülk ver, çünkü sen vehhâbsın (çok lütfedensin)’ (dedi)." (Sâd, 38/35) İlk iki âyette vahhab ismi zikredilerek Allah’tan rahmet, son âyette mülk/saltanat istenmiştir. Kur’ân’da Allah’ın bu vasfı "vehebe – yehebü" fiiliyle de ifade edilmiştir. Bu fiillerin geçtiği âyetlerde Allah’ın evlat (İbrahim, 14/39; Şura, 42/49), hüküm (Şuarâ, 26/21) ve dost (Meryem, 19/5) vermesi söz konusu edilmiştir. Bunlardan Allah’ın vehhâb sıfatının, kullarına her türlü maddî ve manevî nimetlerini bolca ihsan etmesi anlamında olduğunu anlıyoruz. Allah, cömerttir, ikram, ihsan ve lütfu devamlıdır, karşılıksızdır. Yerin ve göğün hazineleri O’nun katındadır. Her şeyin sahibi O’dur. Dilediğine bol rızık, mal-mülk, hidâyet, sıhhat, afiyet, şöhret, makam, itibar, ilim, basiret, hikmet ve hidâyet verir. Bütün bunlar, O’nun vehhâb olmasının sonucudur. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Mesih Ne Demektir?

Cevap: Vehhab Ne Demektir?

Muhammed
vehhab nedir kısaca sözlük anlamı

  1. (ar.) er. – çok hibe eden, bağışlayan. sayısız nimetler veren yüce Allah. bu isim esmau’l-hüsna’dan-dır. kur’an-ı kerim’de, al-i imran, ayet


vehhab ne demek, vehhab nedir, ya vehhab ne demek

Bu kategoride yer alan Sünnet Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vehhab Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.