Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Vekil Ne Demektir?

Vekil Ne Demektir?

Fetva Meclisi
VEKÎL NEDİR?

Bir işi birine havale etmek, teslim etmek ve güvenmek anlamındaki "v-k-l" kökünden türeyen vekîl; avukat, temsilci, koruyucu, denetleyici, bekçi, birinin işini üzerine alan demektir.
Allah’ın sıfatı olarak vekîl, koruyucu (hafîz), güvenilen (emîn) yardım eden (muîn), görüp gözeten (şehîd, rakîp) yaratıklarının rızkına kefil olan, işler kendisine havâle edilen (müvekkel), her şeyin mâliki ve yöneticisi olan demektir. Vekîl kelimesi Kur’ân’da 24 defa geçmiş Allah ve insanın sıfatı olarak kullanılmıştır. İnsan hakkında kullanılan vekîl; bekçi koruyucu, avukat (Şûra, 42/6) anlamındadır: "Allah her şeyin yaratıcısıdır. O her şeye vekîldir." (Zümer, 39/62), "…Ondan başka ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise O’na ibadet edin ve O herşeye vekildir." (En’âm, 6/102).
Allah’ın her şeyin vekîli olması hasebiyle insanların O’nu vekil edinmeleri istenmiştir: "…Allah’a güven, vekil olarak Allah yeter." (Nisâ, 4/81); "Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah’ındır. Vekil olarak Allah yeter." (Nisâ, 4/132); "O doğunun ve batının Rabbidir. O’ndan başka ilah yoktur. Öyle ise sadece O’nu vekil tut." (Müzzemmil, 73/9).
Allah’ın her şeyin vekili olması; her şeyin mâliki, sahibi, yöneticisi, koruyucusu, rızık vericisi, görüp gözeteni; O’nu vekil edinmek ise; yardım etmesi, koruması, zararları defetmesi, emeğin karşılığını vermesi, zulmetmemesi, insanlara şahit olması vb. her konuda O’na güvenmektir. "Vekil" kelimesi Allah’ın her şeye şâhit olması, bilmesi, görmesi anlamında da kulanılmıştır. Meselâ, "…Söylediğimize Allah vekildir." (Yûsuf, 12/66) âyetin de bu anlamdadır. "…Allah bize yeter, O ne güzel vekildir." (Âl-i İmrân, 3/173), "Eğer müminler iseniz sadece Allah’a güvenin." (Mâide 5/23), "?Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter?" (Talâk, 65/3), "…Allah kendine güvenenleri sever." (Âl-i İmrân, 3/159) âyetleri; mütevekkil insan ile vekil Allah arasındaki ilişkinin boyutunu ifade etmektedir. Bir fıkıh terimi olarak vekîl ise, sözlük anlamına uygun olarak, kanûnî temsilci, birisi adına iş yürüten kişi demektir. (bk. Vekâlet) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Cumhur Ne Demektir?

Cevap: Vekil Ne Demektir?

Muhammed
vekil nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Birinin, işini görmesi için kendi yerine bıraktığı veya yetki verdiği kimse.
  2. Milletvekili.
  3. Bakan
    Örnek: Hanın avlusundan sokağa vekil ve sefir otomobillerine taş çıkartacak bir lüks otomobil yürüdü. R. N. Güntekin

Okudunuz mu?  Ziynet anlamı nedir?

Cevap: Vekil Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Men vekil olmak istiyorum


vekil ne demek, vekil ne demektir, Allah vekildir ne demek

Bu kategoride yer alan Mefhum Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vekil Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.