Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:28
missa0
Abone

Vekil Başkasına Vekâlet Verebilir Mi?

Vekil Başkasına Vekâlet Verebilir Mi?

Kayıtsız Üye
Vekil, Başkasına Vekâlet Verebilir Mi?


Cevap: Vekil Başkasına Vekâlet Verebilir Mi?

Fetva Meclisi
Müvekkil, başkasına vekâlet vermesi hususunda vekiline izin verirse, vekilin başkasına vekâlet vermesi sahih olur. Ama izin vermemişse, vekilin başkasına vekâlet vermesinin sahih olup olmadığı hususunda mezheblerin ihtilâfları aşağıda açıklanmıştır.

(44) Mâlikîler dediler ki: Aslî müvekkil, başkasma vekâlet vermesi hususunda vekiline izin vermezse, vekilin başkasına vekâlet vermesi, iki durum dışında sahih olmaz:

1- Vekil, kendisine vekâleten verilen işi bizzat yapmaya lâyık olmazsa, meselâ; umumî bir pazarda, bir hayvan satmak üzere vekil tâyin edilen kişi, şerefli biri oluşu sebebiyle bu işi yapmaya uygun olmazsa, mezkûr hayvanı satmak üzere başkasını vekil tâyin edebilir. Yalnız, ikinci müvekkilin muteber bir insan olduğunu aslî müvekkilin bilmesi, ya da ikinci müvekkilin şeref ve itibariyle meşhur biri olması şarttır. Bu şart gerçekleşmeden vekil, müvekkilinin iznini almadan başkasına vekâlet verirse ve mal (hayvan) da zayi olursa, birinci vekil (ikinci müvekkil) sorumlu olur.

Okudunuz mu?  Secdede hangi dualar okunabilir?

2- Vekil, yalnız başına altından kalkamayacağı çok işleri yapmak üzere vekil tâyin edilirse, çalışmada kendisine yardımcı olması amacıyla başkasına vekâlet verebilir. Ama tek başına bağımsız olarak çalışmak üzere başkasma vekâlet veremez. Vekil, başkasına vekâlet verir, sonra aslî müvekkil birinci vekili azlederse, birincisinin azledilmiş olması nedeniyle ikincisi de azledilmiş olmaz. Aslî müvekkil ikinciyi azletmek isterse, onu tek olarak azledebilir. Birinci vekil de ikinciyi azledebilir. Aslî müvekkil ölürse, her iki vekil de azledilmiş olur. Kendisine yetki devri yapılarak tâyin edilen (mufavvez) vekil, mutlak surette başkasına vekâlet verebilir.

Okudunuz mu?  Gurur ve kibir ile ilgili Ayet Hadis ve bilgilendirici yazı verirmisiniz?

Hanefîler dediler ki: Vekilin, müvekkilinin iznini almadan başkasına vekâlet vermesi caiz olmaz. Ancak bazı durumlar bundan istisna edilmiştir:

1- Bir kişi, üzerindeki zekâtı hak sahiplerine vermek için bir başkasını vekil tâyin ederse, bu durumda vekilin, müvekkilden izin almaksızın başkasına vekâlet vermesi caiz olur. İkinci vekil, aslî müvekkilin iznini almaksızın tasarrufta bulunabilir. Ama bir kişinin, kendisine kurbanlık bir hayvanı satın almak üzere birisini vekil tâyin etmesinde durum bunun aksine olur. Bu vekil de bir başkasına vekâlet verir ve bu ikinci vekil, kurbanlık hayvan satın alırsa, bu satın alma akdi askıda kalır. Aslî müvekkil, satın almayı onaylarsa akid sahih olur. Aksi takdirde sahih olmaz.

Okudunuz mu?  Delailül hayrat ın ararpça okunuşunu yazarmısınız arapça yazılışını okuyamıyoruz

2- Adamın biri, borcunu teslim almak üzere bir başkasını vekil tâyin ederse; bu vekil, kendi aile efradından birine, bu borcu teslim alması için vekâlet verebilir. Borçlu da, borcunu bu ikinci vekile öderse, zimmetten kurtulmuş olur. Çünkü vekilin aile efradından olan birinin eli, vekilin eli gibidir. Ama kendi aile efradından olmayan, yabancı birini vekil tâyin eder, borçlu da, ödemeyi ona yapar ve ödenen borç aslî müvekkilin eline ulaşırsa, borçlu zimmetten kurtulur. Aslî müvekkilin eline ulaşmayıp ikinci vekilin elinde telef olursa, borçlu zimmetten kurtulmuş olmaz. Bu borcu ikinci vekilin ödemesi gerekir. Alacaklı, vekil tâyin etmiş olduğu birinci vekile müracaat ederek malın tazminini isteyebilir.

Okudunuz mu?  Kelamın islami ilimler arsındaki yeri nedir?

3- Bir kişi bir malı satmak üzere bir başkasını vekil tâyin eder de sonra satış fiyatını kendisinin takdir etmesini ister, vekil de yapılacak fiyat takdirini müvekkilden duyması için yerine başkasını vekil tâyin ederse, bu vekâlet aslî müvekkilin izhi olmadan sahih olur. Çünkü onun maksadı, fiyat takdiridir ki, bu da tiiç bir zarara uğramaksızın elde edilmiştir.

Okudunuz mu?  Minarelerin kapıları hangi yönü gösterir?

Yetkiyi vekilin görüşüne bırakmak, başkasına vekâlet vermesi için vekile izin verme yerine geçer. Müvekkil ona, "Kendi görüşüne göre çalış" veya "dilediğini yap" derse, vekil kendi yerine başkasına vekâlet verebilir. Birinci vekil, ikinci vekile: "Kendi görüşüne göre çalış" veya "dilediğini yap" derse, o, bir üçüncü şahsı vekil tâyin edemez. Boşama ve köle azâd etme gibi hususlar bundan istisna edilmiştir. Bir kişi, boşama veya köle azâd etme hususunda bir başkasma: "Kendi görüşüne göre çalış" veya "dilediğini yap" derse sahih olmaz. Böyle demekle onu vekil tâyin etmiş olmaz. Başkasına vekâlet vermesi sahih olmaz. Birinci vekil, aslî müvekkil tarafından kendisine yetki devri yapılmadan veya tevkil izni verilmeden bir başkasına vekâlet verirse ve ikinci vekil de tasarrufta bulunursa, tasarrufu sahih olmaz. Ancak hazırda veya gaipte olsun, birinci vekil onun bu tasarrufunu onaylarsa sahih olur. Çünkü maksat, vekilin görüşünün gerçekleşmesidir. Bu da tasarrufu onaylamasıyla gerçekleşmiştir. Bu ikincisi, her ne kadar vekâleti aslî müvekkilin izni veya yetki devri olmadan verildiği için sahih değilse de, vekil adını alır. Zîrâ tasarrufunun onaylanmış olması, onu şu anda vekil yapmıştır. Fuzûli akidlerde de yapılan akid, onaylandıktan sonra, akdi yapmış olan kişi vekil olmaktadır. Sonradan yapılan onay, önceden verilen vekâlet gibidir. Müvekkilin emri ya da yetki devretmesine dayanarak birinci vekil, ikinci bir vekil tâyin ederse, bu ikincisi aslî müvekkile tâbi olur. Birinci vekilin azledilmesi veya ölümü sebebiyle kendisi azledilmiş olmaz. Aslî müvekkilin ölümü sebebiyle, her ikisi de azledilmiş olurlar.

Okudunuz mu?  Başörtünün altından topuz yapmak günah mı

Hanbelîler dediler ki: Bizzat yapma imkânına sahip olduğu bir işi yaptırmak üzere vekilin, başkasına vekâlet vermesi caiz olmaz. Bir işi yapmak üzere vekil tâyin edilen kimsenin emsallerinin, o işi yapmaları sahih değilse, bu işi yaptırmak için kendi yerine bir başkasını (ikinci) vekil (olarak) tâyin etmesi sahih olur. Aynı şekilde bir işi yapmak üzere vekil tâyin edilen kişi, o işi yapmaktan âciz ise, kendi yerine bir başkasını vekil tâyin etmesi sahih olur. Aslî müvekkili, başkasına vekâlet vermesine izin verirse, kendi yerine başkasını vekil tâyin etmesi sahih olur. Müvekkili: "Dilediğini yap" demekle yetki devri yaparak ona vekâlet verdiği takdirde, bu vekilin bir başkasına da vekâlet vermesi sahih olur.

Okudunuz mu?  Anı türünde eserler yazma örnekleri

Şâfîîler dediler ki: Vekilin, yapmaktan âciz olduğu veya kendisine lâyık görmediği bir işi yaptırmak üzere başkasını vekil tâyin etmesi, müvekkilden izin almadan da sahih olur. Ama diğer işlerde kendi yerine başkasını vekil tâyin edebilmesi için, müvekkilin açık veya dolaylı olarak izin vermesi gerekir.

Okudunuz mu?  Sosyal medyada hile yapmak günah mı ?

Yorum: Vekil Başkasına Vekâlet Verebilir Mi?

Şem’a
vekilin vekil tayin etmesi dinimizde uygun görülmez sadece kendi görevini yapma imkanı olmayan vekil, başkasına vekalet verebilir

Bu kategoride yer alan Güvercin uçurana neden selam verilmez başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vekil Başkasına Vekâlet Verebilir Mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.