Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:40
missa96
Abone

Paramın faizini başkasına verebilir miyim?

Paramın faizini başkasına verebilir miyim?

merve ümran
hocam, yıllar önce bankaya vadeli olarak bir miktar para yatırdım. şimdi paramı çekmeyi düşünüyorum ancak faiz olan kısmı yemeği istemiyorum. paramın faiz kısmını bankaya kredi borcu olan birine veya mafyaya borcu olan birine versem olur mu? kendileri yemeyecekler sadece borçları için kullanacaklar bu caiz midir?

Okudunuz mu?  Eşine Haksız yere Beddua Eden Kadının Dini açıdan Durumu Nedir?

Cevap: paramın faizini başkasına verebilir miyim?

Desert Rose
Islam Alimleri bu mevzuda iki görüse sahipler. Bir kismi, haram mal alinmaz, alinsa bile yenmez, diyorlar. Bunlara göre, harami almaktansa denize, yahut atese atmak daha tehlikesizdir. Bilhassa zühd ve takva mesleginde giden bu zatlardan biri olan Fudayl Hazretleri, eline geçen dirhemlerin haram oldugunu anlayinca taslarin arasina doğru firlatmis, " ben haram mali elimde tutmak istemem," diyerek hiçbir suretle istifadeye layik görmemistir.

Okudunuz mu?  Sağ elimde sargı var abdest nasıl alınır

Ancak basta Imam-i Gazali, bazi alimler de sahibi bilinmeyen harami bir fakire vermeyi daha uygun bulmus; denize, atese atmakta hiç bir fayda olmadigina, halbuki muhtaca vermekte mutlak faydalarin olduguna dikkati çekmisler. Gazali Kuddise sirruhu bu mevzuda Ihya’sinda deliller de serdetmis, Resul-i Ekrem Efendimiz’in kendisine ikram edilen koyun etinin haramdan kazanilmadigini anlayinca, hemen geri çekilip, fakirlere gönderttigini, ayrica Bizans’in Iranlilara karsi harbi kazanacagi konusunda bahse giren Hazreti Ebu Bekir’in dedigi çikinca, aldigi develeri de fakirlere verdigini misal olarak zikretmistir. Bunlar haramdi. ama fakirlere göndermekte mahzur görülmemistir. Demek ki, haram mal yenmez, ama menfaati sahsindan uzak, fakirlere verilir. Bundan sevap da beklenmez, sadece mes’uliyetinden kurtulma esas alinir.

Okudunuz mu?  Yılan perisi diye birşey varmı,varsa insanlara zararı olurmu?

Faiz para içinde söylenecek hüküm bundan baskasi degildir. Faizli kuruma para yatirmamali, yardımcı ve destek olma mahiyetini arzeden bir yakinlikta bulunmamalidir. Ancak mecburen böyle durumda kalinirsa alinan faiz, menfaati sahsindan uzak bir yere verilmeli; kitap alip dagitmak, yahut gida maddesi disindaki ihtiyaçlara verip muhtaca intikal ettirmek gibi bir çare düsünülmelidir. denize, atese atmak faydali ve makul bir yol degildir.

Okudunuz mu?  İslam tarihi ile ilgili sorular ve cevapları

Ahmed SAHIN


faiz parasını başkasına vermek

Bu kategoride yer alan Dünyada sevenlerin ruhu Ahirette buluşur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Paramın faizini başkasına verebilir miyim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.