Anasayfa
31 Temmuz 2022, 1:05
sizden92
Abone

Kendi adadığım adak etinden, ablama veya kardeşime verebilir miyim, caiz midir?

Kendi adadığım adak etinden, ablama veya kardeşime verebilir miyim, caiz midir?

sevde_
Selamun aleyküm. Benim sorum benim adağımdan evimin dışında olan erkek kardeşim ve ablama pay verebilirmiyim, bu caizmidir. Araştırdım bakmakla yükümlü olduğum kimseler yiyemez diye buldum bir çok yerde, onlar evliler ve ablamında durumu oldukça bozuk maddi anlamda. Ona düşermi?

Okudunuz mu?  Meni veya Mezi

Cevap: Kendi adadığım adak etinden , ablama veya kardeşime verebilirmiyim, caizmidir?A

Hükümdar
Fakir veya zengin, adakta bulunursa, adak hayvanın etinden yiyemez ve zekat verilmesi caiz olmayan anasına, babasına, dedesine, evladına, torununa, kocasına veya karısına, fakir olsalar da, yediremez. Yerse veya bunlara yedirirse, yenilen etin kıymetini, fakirlere sadaka verir. Yeniden hayvan kesmek gerekmez. Akrabasından ve evinde bulunanlardan, zekatını vermesi caiz olan büyük, küçük herkes yiyebilir. Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez. Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verir. (Hindiyye)

Okudunuz mu?  Sihir gibi şeylerin yapıldığı yani sihirbazların vb.şeylerin olduğu film ve dizileri izlemek günah olur mu ?

Yanıt: Kendi adadığım adak etinden , ablama veya kardeşime verebilirmiyim, caizmidir?A

sevde_
Yani fakir olan kardeş, yiyebilirmi?


Soru: Kendi adadığım adak etinden , ablama veya kardeşime verebilirmiyim, caizmidir?A

Hükümdar
zekatını vermesi caiz olan büyük, küçük herkes yiyebilir. Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez. Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verir. (Hindiyye)

Okudunuz mu?  Arapça eserler.

Bu hükme göre yiyebilir


sevde_
Allah c.c. razı olsun kardeşim yardımcı olduğunuz için.


Hoca
< Selamun aleyküm. Benim sorum benim adağımdan evimin dışında olan erkek kardeşim ve ablama pay verebilirmiyim, bu caizmidir. Araştırdım bakmakla yükümlü olduğum kimseler yiyemez diye buldum bir çok yerde, onlar evliler ve ablamında durumu oldukça bozuk maddi anlamda. Ona düşermi? >
ve aleykumusselam. yiyebilirler. adak hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linke tıkla:

Okudunuz mu?  MEDRESE eğitimi verilen yerler hakkında

forumduasi.com/a-b/5040-adak-nezir.html


Kayıtsız Üye
Benim bir kurban adagim var ve bu kurban bayraminda yerine getirmek istiyorum. Ablam var evli durumu pek iyi değil acaba ablama dusermi ona verebilirmiyim?


arifselim
Abla ve kardeşlere verebilirsin. Aileden yani anne, baba, dede, nine, eş ve çocuklarına yediremezsin. Ablana adak kurbanını vermen caizdir.

Okudunuz mu?  Yaklaşık 2-3 yıllık kaza namazım var hanefi mezhebine göre en mantıklı ve doğru şekilde nasıl kaza edebilirim?

Kayıtsız Üye
para adadım kız kardeşime verebilirmiyim


arifselim
Kendilerine zekat verilmesi caiz olan kimselere adağından yedirebilirsin. Kızkardeşine zekat vermen caiz olduğu gibi adadığın parayı da ona vermen caiz olur. Ancak onun (zekat alabilecek şekilde) buna ihtiyacı olacak bir durumda olması gerekir.

Okudunuz mu?  Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

cahilcuhela
Hocam peki canları çektiği için ailemden bireylerin yemesine izin versem ve yenenin bedelini sadaka olarak versem mi daha hoş olur, yoksa direk adağı hak edene (ihtiyaç sahibine vs.) mi versem daha hoş olur ?

Hakkınızı helal edin .


arifselim
Adağın özelliği zaten aile efradına yedirmemektir. Elbette bunun yapılması gerekir. Ancak yinede yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verilmesi gerekir. (Hindiyye)

Okudunuz mu?  Kapı çalma adabı ile ilgili ayet

Kayıtsız Üye
Fakir birine yiyecek adamıştım ablam evli ve durumu iyi değil ona vermek caizmidir


arifselim
Eğer ablanda ihtiyaç sahibi ise elbette ona verebilirsin. Adak, ne şekilde adanırsa mutlaka o şekilde yerine getirilmelidir. Allah kabul eylesin.


adak etini kardeş yiyebilirmi, adak kurbanı kardeşe verilir mi , adak kardeşe verilir mi

Bu kategoride yer alan Ölen birinin yüzünün morarması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kendi adadığım adak etinden, ablama veya kardeşime verebilir miyim, caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.