Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:36
Sizden
Yönetici

Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

hasene
cocouk olmasini onlemek için kordon baglatmak dinen hukmu nedir ?


Cevap: Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

Hoca
“Evleniniz, çoğalınız, çünkü ben Kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim.”1

“Sevimli, doğuma müsait kadınlarla evlenin” hadis i şeriflerinden evlilikte esas alınan önemli bir noktayı öğreniyoruz, o da neslin devamını sağlamaktır. Bu meselede dikkat edilmesi gereken husus, neslin üremesini engelleyici tedbirleri baştan almaktır. Yani doğurabilen hanımlarla evlenmektir.

Okudunuz mu?  İmam Şafi Peygamberimizin soyundanmıdır?

Her meselede olduğu gibi, bu meselenin de şüphesiz birtakım istisnaları vardır. Bazı şartlarda hadis-i şeriflerde de müsaade edildiği “azl”e, bugünkü tabirle doğum kontrolüne ruhsat verilmektedir.

Kordonları bağlatmaya, tıbbî deyimiyle “tüplerin bağlanması” meselesine gelince;

Gerek erkeğin ve gerekse kadının tüplerinin bağlanması yolu ile bir daha çocuk yapma kabiliyetinden mahrum kalmaları hem dinen, hem tıbben mahzurlu bir metoddur. Birçok yan tesiri vardır. Geçici kısırlaştırma ise kısmen benimsenebilir. Bazan anne adayının sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokan hallerde kısırlaştırma yapılabilmektedir.

Okudunuz mu?  Şeytana lanet okumak

Meselâ üçüncü sezaryen ameliyatlarından sonra bir yenisi anne için riskler taşıyorsa, batın yavrunun çıkarılması için hazır açılmışken tüpler bağlanarak kısırlaştırma yapılabilmektedir.2

Görüldüğü üzere, bu uygulama hem geçici, hem de herkes için her zaman değildir. Yani ancak zaruret halinde başvurulabilecek bir çaredir. Bu çeşit meselelerde tıp müsaade etmiyorsa, din de müsaade etmez. Çünkü dinin eseslarından birisi de neslin ve canın muhafazasıdır. Bunun için böyle bir zaruretle karşılaşınca tek doktorun kararından ziyade, tıbbî bir kurulun kararına itimat etmelidir.

Okudunuz mu?  Aşkını gizleyip, iffetini muhafaza ederek ölen şehiddir hadisi

1 Beyhakî, 7: 81.
2 İnsan ve Cinsi Hayat, s. 100
Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar


Yanıt: Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

hasene
Allah razı olsun .biraz celişkide kalmıştım .rabbimde sizin işinizi kolaylaştırsın


Cevap: Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

Fetva Meclisi
Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması sadece zaruret durumlarında caizdir.

Okudunuz mu?  İmani meselelerde gelen vesvese

kordon bağlatmak caiz mi, kordon bağlatma günah mı, kordon bağlatmak caiz midir

Bu kategoride yer alan İlahiyat Fakültesi`ni imam hatipsiz olarak girilebilirmi? eger imam hatipsiz fakultede okumak istiyorsan olurmu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.