Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:01
missa91
Abone

Tilâvet secdesi sehiv secdesi yapılışı nasıldır?

Tilâvet secdesi sehiv secdesi yapılışı nasıldır?

Kayıtsız Üye
tilâvet secdesi sehiv secdesi yapılışı nasıldır


Cevap: tilâvet secdesi sehiv secdesi yapılışı nasıldır?

Galus
Tilavet ve sehiv secdesinin yapılışlarını gelin hep birlikte kontrol edelim şöyleki;

Tilâvet Secdesi

Kur’ân-ı Kerîm’de bâzı secde âyetleri vardır ki, bunlardan birini okuyan veya dinleyen kimseye secde etmek vâcib olur. Kur’ân-ı Kerîm’de secde âyetleri 14 yerdedir.
Yapılışı Nasıldır?

Tilâvet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın Allahü Ekber denilerek secdeye varılır. Secdede üç kere Sübhâne rabbiye’l-a’lâ veya bir kere Sübhâne Rabbinâ in kâne va’dü rabbinâ le-mef’ûlâ () denir. Sonra Allahü Ekber denerek secdeden kalkılır.
Tilâvet secdesinin tek rüknü vardır o da Allah Teâlâ’yı ta’zim, O’na karşı tevazu’ ve secdeden kaçınanlara muhalefet etmek için alnını yere koymaktır.
Tilâvet secdesine ayaktan inilmesi, secdeden kalkarken ayağa kadar kalkılması ve ayağa kalkarken
Gufrâneke rabbenâ ve ileykelmasîr () denilmesi müstehabdır. Secdeye inerken ve kalkarken alınan tekbirler de müstehabdır. Vâcib olan, sadece alnı yere koyup secde etmektir.

Mehmet Dikmen


Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Okudunuz mu?  Allahümme inna nesteinüke anlamı

Sehiv secdesi; "yanılma ve unutma secdesi" demektir. Namazın farzlarından birinin tehiri (geciktirilmesi) veya vaciplerden birini terk ve ya tehiri halinde yapılması gerekir.

Şöyle yapılır:

Son oturuşta yalnız "Tahiyyat" okunduktan sonra iki tarafa selam verilir. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek secdeye varılıp üç kere " Sübhane Rabbiye’l-alâ " okunur. sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır. Bir tesbih miktarı duraklamadan sonra tekrar "Allahu Ekber" deyip ikinci secdeye varılır. Yine üç kez " Sübhane Rabbiye’l-alâ " okunduktan sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır ve oturulur. Tahiyyat, Salli-Barik ve"Rabbena atina" okunup önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selâm verilir.(1)

Okudunuz mu?  M. Emin Yıldırım Kimdir?

Mesela; Vitir namazında Kunut dualarını unutmak, Fatiha’dan sonra zamm-ı sure okunması gereken yerde zamm-ı sureyi okumadan rükûa gitmek, birinci tahiyyâta oturmayı unutmak, namazda secde ayeti okunduğu zaman secde etmemek gibi durumlarda vacip terk edildiği için sehiv secdesi gerekir.

Üç veya dört rekatlı farz namazlar ile vitir namazında ikinci rekattan sonra tahiyyat’ı okuduktan sonra hemen ayağa kalkmayıp "Salli-Barik okuduktan sonra ayağa kalkmak, Fatiha’yı okumadan zamm-ı sureyi okuyup daha sonra fatihayı okumadığını hatırlayıp Fatiha’yı okumak, gibi durumlarda ise vacip tehir edildiği için yine sehiv secdesi gerekir.

Okudunuz mu?  Ölü çenesi bağlama nedeni nedir?

Sehiv secdesi yapılması gereken durumda unutup selam verilirse namazın yeniden kılınması gerekmez.


Sevih secdesi nasildir, tilavet secdesi yapılırken selam verilir mi, tilavet ve sehiv secdesi

Bu kategoride yer alan Yeni alınan bir araba için kan akıtılması gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tilâvet secdesi sehiv secdesi yapılışı nasıldır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.