Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:41
missa96
Abone

Gece ibadeti nasıl yapılır

Gece ibadeti nasıl yapılır

Kayıtsız Üye
gece ibadetinde ne yapsam namazmı kılsam kuraanmı okusam benim kaza mamazlarım var kaza namazlarımı kılsam.en güzel şekilde geceyi ibadetini nasıl yapmam gerek.yardımcı olursanız minettar olacam saygılar.


Cevap: gece ibadeti nasıl yapılır

Arsoy
Âlimler-Âriflerin Gece Hayatı

Hz. Ömer (r.a): Geceleri virdlerle (Belli zamanlarda tekrarlanan kişiye özel zikir) geçirirdi.Eğer bir gece virdini yapamadan uyku bastırırsa ertesi gün yatağa düşecek kadar hastalanır ve günlerce üzüntü ile baygın yatardı. Öyle ki, sahabe hastalandı,diye ziyaretine gelirdi.

İbni Mesud(r.a): Gözleri uykuya daldığında kalkar Kur’an okurdu. Sabaha kadar arı kovanından gelen ses gibi iniltili okuyuşu evinin dışından da işitilirdi.

İmam-ı Azam Ebu Hanife: Önceleri gecenin üçte birini ibadetle geçiren İmam,bir gün çarşıda yürüyen iki adamın "Duydun mu kardeş, şu önden giden İmamı Azam yatsı abdesti ile sabah namazı kılarmış" sözünden sonra ömür boyu gecenin tamamını ihya etmeye başladı.

İmam-ı Şafi: Geceyi üçe böler; birinci bölümde kitap okuma ve ilmi çalışmaya kendini verir, ikinci bölümde namaz kılar, son kısımda da uyurdu.

Süfyan-ı Sevri: Bir gece doyasıya yemek yedi. Bunun üzerine kendini kastederek; "Eşeğin yemi artmışsa çalışması da artmalı" diyerek o gece sabaha kadar ibadet etti.

Hasan-ı Basri: Ona Gece ibadet edenlerin yüzü niye parlar? diye sordular. Şöyle dedi: "Onlar Rahman ile baş başa kaldıkları için, Rahman nurundan onlara bir nur giydirmiştir."

Fudayl b. İyaz: "Geceyi ilk başta ibadetle karşılarım. Önce uzunluğu beni korkutur Ancak, Kur’an okumaya daldıkça nasıl sabah olduğunu anlamam. Sabaha kadar böyle yapmama rağmen, gece ibadetinin zevkine yine de doymuş değilim."

Mevlana: Karlı ve kuru ayaz kış gecelerinde medresenin damına çıkar sabaha kadar namaz kılarak secdede kalırdı. Önce yanına çıkmaya cesaret edemeyen hanımı ve dervişler, vakit ilerleyip kar yağışı artınca yanına çıkarlar, O’nu eli ayağı donmuş, ayaklarına kan oturmuş, baygın vaziyette aşağı indirirlerdi. Soba başında ısınıp kendine gelince: "Rabb’imle ne güzel sohbet ederdik. Neden indirdiniz beni?!." derdi.

Gece İbadetini Kolaylaştıran Etkenler
Zahiri Etkenler:
1-Özellikle yatma vakti yaklaştığında yememek, içmemek. Çünkü bu uykuyu ağırlaştırır.
2-Vücut organlarını fazla yoran işler yapmamak,gündüzü aşırı ibadetle geçirip nefsi bıktırmamak.
3-Gündüz Kaylûle uykusunu terk etmemek. (Sünnet olan öğle uykusu)
4-Gündüz çok günah işlememek. Çünkü günah kalbi katılaştırır ve rahmeti çekecek ibadetlere şevki engeller.

Batini Etkenler:

1-Kalbi; müminlere buğzetme, bid’atler ve dünya kaygısından pak tutmak,
2-Uzun emellerden vazgeçip,cehennem ve hesap korkusunu öne almak,
3-Gece İbadeti hakkında ayet-hadis ve güzel sözleri okuyarak bu konuda sevab şevki elde etmek,
4-Allah’ı sevmek ve ibadet esnasında O’ nunla konuştuğunu hissetmek.

Yararlanılan Kaynaklar:
1-İhyau Ulumiddin/Gazali/3.cilt/Gece Virdleri Böl.
2-Marifetname/İ.Hakkı/2.cilt/Az Uyuma Böl.
3-MuhabbettekiSır/O.Nuri Topbaş/Gecedeki Sır Böl.
4-Kütübü Sitte
5-Mevlana Semp. Bildirileri 2001/Kült.Bak.Yay./Ö.Göçgün Bild.


gece ibadeti nasıl yapılır, gece ibadetleri, gece ibadeti

Bu kategoride yer alan Biyografide hangi tarz sorular sorulur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gece ibadeti nasıl yapılır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.