Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:18

İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-müminîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn

İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-mü’minîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn

nuran58
Sual: Hadis-i şerifte,kabirdekiölülere, (Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-mü’minîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn) diye selam verilmesi emredildiğine göre, işitmeyen ölülere selam verilmesi niye emrediliyor? Niye (Biz de size kavuşacağız) diye, duymayanlara hitap ediliyor?
CEVAP
Elbette işitmeyene selam verilmez, onlara hitap edilmez. Demek ölüler işitiyor ki, onlara selam veriliyor ve hitap ediliyor. Resulullah efendimiz lüzumsuz iş yapar mı?
Bazı sapıklar da, (Şefaat ya ResulAllah demek şirktir, çünkü ölü işitmez) diyorlar. Diriye işittiren Allahü teâlâ, ölüye işittiremez mi? Ruh ölmediğine ve işiten ruh olduğuna göre, kâfir olsun, Müslüman olsun, her ruh işitir.
Resulullah efendimiz, Bedir’de bir çukura gömülü ölmüş müşriklere, (Rabbinizin size vaat ettiğine kavuştunuz mu? Ben, Rabbimin söz verdiği zafere kavuştum) buyurunca, Hazret-i Ömer, ölülerin işittiği vesika haline gelsin diye, (Ya ResulAllah, leşlere mi söylüyorsun, onlar işitir mi?) dedi. Resulullah cevaben buyurdu ki:
(Rabbimin hakkı için söylüyorum ki, siz beni onlardan daha iyi işitmezsiniz, ama onlar cevap veremezler.) [Buhari, Müslim]
Görüldüğü gibi, işitene selam verilir, ancak işitenle konuşulur. Ölü işitmeseydi, Resulullah efendimiz, (Ölülerinize telkin verin) buyurması hâşâ manasız olurdu. Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Ölü müminse, kabri genişletilir, kabri hoş kokularla doldurulur. Ölü kâfirse, demirden bir tokmakla başına vurulur.) [Buhari, Müslim]
Ölü, işitmeseydi, hissetmeseydi, müminin kabri güzelleştirilir, kâfirin kabri azapla doldurulur muydu? Bir âyet-i kerime meali de şöyledir:
(Allah yolunda öldürülenleri ölü sanmayın!) [Âl-i İmran 169]
Kâfir ölülerinin de ruhlarının ölmediği ve işittiği, yukarıda bildirilmişti.


Cevap: İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-mü’minîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn

mumsema
Dinimizislam adlı siteden alıntı yapılmış.
Ölülerin işittiğini hiçbir müslüman inkar etmiyor.

Okudunuz mu?  Muhabbet kuşu uğursuz mudur ?

Yorum: İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-mü’minîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn

İslam
Mezarlıkta Kabirlere selam verilince hepsi işitir ve cevap verirler.


esselamü aleyküm ya ehle daril

Bu kategoride yer alan Kuran'da "Dinde Zorlama yoktur" (Bakara, 2/256) derken Hadis'te "Dinini değiştireni öldürün" (Nesei- 7-8/14) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-müminîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.