Anasayfa
5 Kasım 2021, 20:38
missa96
Abone

Manevi ilim nedir?

Manevi ilim nedir?

Kayıtsız Üye
Maneni ilim nedir?


Cevap: Manevi ilim nedir?

Desert Rose
Eşyanın ve olayların idraki, kavranması; maddi manevi sırlara vakıf olma ve bilme. İlim, lügatte ‘bilmek’ demektir.

‘Varlığı mevcud olan bir şeyin kesin olarak kabul edilmesidir.’

Okudunuz mu?  Annenin telefonuna izinsiz program indirmek caiz midir

‘Bir şeyin suretinin, şeklinin akılda meydana gelmesidir.’

‘Akıl sahibi olan insanın, kendisinin dışında bulunan şeyleri olduğu gibi kavramasıdır.’
‘İnsanın bir şeyin manasına ulaşmasıdır.’

İlim, insanın sonradan elde ettiği bir sıfatıdır. İlim, aynı zamanda Allahü tealanın sıfatlarından biridir. Fakat O’nun ilmi, yarattıklarının ki gibi değildir. Allahü tealanın ilmi, ezeli ve ebedi olup, başlangıcı ve sonu yoktur. O herşeyi bilir, O’nun ilmi, herşeyi kuşatmıştır. Fakat insanın ilmi, meydana gelişi, kazanılması bakımından bazı şekiller arz etmektedir. Aklın, düşünmeden elde ettiği bilgilere ‘bedihi ilim’ denir. Hesaba, tecrübeye (deneye) dayanan bilgilere ‘istidlali ilim’ denir. Fen bilgileri böyledir. Duygu organlarıyla elde edilen bilgilere de ‘zaruri ilim’ denmektedir. Görmekle, işitmekle, tatmakla, dokunmakla ve duymakla elde edilen bilgiler böyledir.

Okudunuz mu?  Köpek ticareti yapmak, alıp satmak caiz midir? Bu satıştan kazanılan para helal midir?

Arapça olan ‘ilim’, ‘marifet’ ve ‘şuur’ kelimelerinin mana bakımından birbirine yakınlıkları vardır. İlim bilmek; marifet tanımak, şuur idrak etmek, akılla kavramak demektir. Bu kelimelerden türeyen ‘alim, arif ve şair’ kelimelerinde de bu manalar mevcuttur. ‘Ulema’, alim kelimesinin çoğulu olup, alimler (bilenler) demektir. İlim kesbidir, yani sebeplere yapışarak, çalışarak elde edilir. Marifet, keşif ve ilham ile hasıl olur. Marifet, kalbe doğan bir nurdur, çalışmadan ele geçen ilahi ihsanlar, lütuflardır. Bunlara ‘vehbi ilimler’ veya ‘mearif-i ledünniyye, mearif-i ilahiyye ve hakayık-ı Rabbaniyye’ de denir. İlim, üstaddan, yani bir bilenden öğrenilir. İlahi marifetler, yani Allahü tealayı tanımaya yarayan bilgiler, keşif ve ilham ile hasıl olur.
zohreana———-/showthread.php?do=post_thanks_add&p=80784

Okudunuz mu?  Rıdvan Biatı Kimler Arasında Olmuştur?

Yanıt: Manevi ilim nedir?

Ecrinim
bilgiler için Allah c.c. razı olsun rosem,emeğine bereket:)


manevi ilim, manevi ilimler, manevi ili.ler nelerdir

Bu kategoride yer alan Atama Duası - Atanmak için Dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Manevi ilim nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.