Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:42
Hadisler
Yönetici

Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir?

Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir?

Hoca
ramazan dışında tümünde oruç tutulan ay hangisidir?
736- Ümmü Seleme (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)’in peş peşe iki ay oruç tuttuğunu görmedim ancak Şaban ve Ramazanı tutardı. (Ebû Dâvûd, Savm: 12; Nesâî, Sıyam: 70)
ž Tirmîzî: Bu konuda Âişe’den de hadis rivâyet edilmiştir.
Tirmîzî: Ümmü Seleme hadisi hasendir. Bu hadis aynı şekilde Ebû Seleme yoluyla Âişe’den şu şekilde rivâyet edilmiştir. Peygamber (s.a.v.)’in hiçbir ayda Şaban’da tuttuğu oruçtan daha çok oruç tuttuğunu görmedim çoğunlukla oruçla geçirirdi veya Şaban’ın tümünde oruç tutardı.
737- Hennâd, Âişe (r.anha)’dan aynı şekilde bir hadis daha rivâyet etmiştir.
ž Bu hadis hakkında İbn’ül Mübarek’in şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Bu konu yani ayın çoğunu oruç tuttuğu zaman bütün ayı oruçla geçirdi demek, Arapça’da caiz olan bir konuşma şeklidir. Filan kimse tüm geceyi ibadetle geçirdi denilir, o kimse akşam yemeği ve bazı işlerini de o gecede yapmıştır. Yani İbn’ül Mübarek iki hadisin de aynı anlamda olduğu görüşündedir. Ve şöyle demek istiyor: Ayın çoğunu oruçla geçirirdi.
Tirmîzî: Sâlim, Ebûn Nadr ve başkalarından Ebû Seleme yoluyla Âişe’den, Muhammed b. Amr’ın rivâyetinin benzerini rivâyet etmiştir.


Yorum: Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir?

ATİE
ramazan dışında tümüyle tutulan ay yok aslında ama üç aylar dendiği için ve çok sevap olduğu için recep ve şabanı tam tutanlar vardır fakat buda mecburi değildir

Okudunuz mu?  Bela ve Musibet ile ilgili hadisler

oruç tutulan aylar

Bu kategoride yer alan Zafer İslam'ındır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.