Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:29
missa96
Abone

Yabancı dil bilen Sahabeler…

Yabancı dil bilen Sahabeler…

Kayıtsız Üye
sahabe-i kiramın bazılarının yabancı dil bildiklerini biliyoruz. bunların hepsinin kim oldukları ve bu dilleri nasıl öğrendiklerine nasıl ulaşabilirim? Kaynak ismi verebilirseniz çok memnun olurum.


Cevap: Yabancı dil bilen Sahabeler…

Desert Rose
Abdullah İbn Amr İbnü’l-as (r.a) (615-684/85)

Abdullah, okuma yazması olan nadir insanlardan biri idi. Süryanice’yi bildiği için Tevrat’ı okuyup inceledi. Peygamber Efendimizin (asm) yanına gittikten sonra bizzat kendisinden duyduğu ve ezberlediği hadisleri unutmamak için yazmak istedi. Ancak, Kur’an ayetleriyle karışır endişesiyle önce yazmasına izin verilmedi. Kur’an-ı Kerim tamamlandıktan sonra, hadisleri yazmasına izin verildi.

Zeyd Bin Sabit(r.a)
Peygamberimiz Medine’ye teşrif buyurduktan sonra başta civardaki Yahudilerden olmak üzere çeşitli milletlerden heyetler ve mektuplar geliyordu. Bu heyetlerin konuştuğunu anlamak, gelen mektuplara aynı dilden cevap vermek üzere vahiy kâtibi Zeyd bin Sâbit’e (r.a.) İbranice ve Süryaniceyi öğrenmesini tavsiye etmişti. Bu hususta Tlrmizî, Ebû Dâvud ve Müsned gibi hadis kitaplarında ve siyer kaynaklarında hadisler bulunmaktadır.

İhtiyaç olduğu için Zeyd bin Sabit Süryanice de öğrenmişti. Bir gün Peygamberimize Süryanice bir mektup gelmişti. Resulullah (a.s.m.) Zeyd bin Sâbit’e, "Bana Süryanice yazılar geliyor. Sen Süryani lisanını güzelce yazabilir misin?" buyurdu. Zeyd, "Hayır, bilmiyorum" deyince, Peygamberimiz, "Öyleyse, bu dili öğrenmeye çalış" emrini verdi. Hz. Zeyd Süryaniceyi 17 gün içinde öğrendi. Bu kadar kısa sürede öğrenmesi Peygamberimizin bir mucizesidir.

1. Müsned , 5: 136
2. Tirmizî, İstizan: 22; Ebû Dâvud, İlim: 2.

Selman-ı Farisi:de zaten Farisi olduğundan dolayı Farsça bildiği biliniyor..

Bu kategoride yer alan Kepek gusle manimidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yabancı dil bilen Sahabeler… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.