Anasayfa
11 Mayıs 2022, 16:57
Sure Ayet
Yönetici

Nas suresinin nüzul sebebi nedir

Nas suresinin nüzul sebebi nedir

Kayıtsız Üye
Nas sursinin nüzul sebebi nedir Nas sursinin nüzul sebebiyle ilgili açıklayıcı bir yazı örneği paylaşabilir misiniz ?


Cevap: nas suresinin nüzul sebebi nedir

Desert Rose
Nâs sûresi Medine’de nazil olmuştur. 7 ayet, 20 kelime ve 79 harftir.

Okudunuz mu?  Kur'an da hükmü kaldırılmış ayetler hangileridir ?

Tefsir:
Allah (cc) bu mübarek sûrede Resulüllah’ın, sadece bir tane habis sıfatın şerrinden Allah’a sığınmasını emrediyor. Yani hitap Resulüllah’a olsa da, geçekte ümmetin bu sıfattan dünyada durdukça Allah’a sığınmalarını ve bu sıfatı terk etmelerini istiyor. O sıfat da, söz götürüp getirme sıfatıdır.
1-2-3/2-3-4- (Resulüm!) De ki: İnsanların Rabbine, insanların hükümdarına, insanların ilâhına, sığınırım;
4-5-6/5-6-7- İnsanların kalplerine fırsat bulanda (kirpi gibi)baş çıkarıp vesvese veren, fırsat bulamayınca sinen (fitne-engiz sözler salan, söz gezdiren) cin ve insan şeytanlarının şerrinden.. (Allah’a sığınırım.).

Okudunuz mu?  Vakıa Süresi Nüzul Sebebi

Tefsir:
Nemmamlık/sözgezdirmek/koğuculuk/ara bozuculuk çok kötü bir sıfattır. En büyük felaketler bundan çıkar. Kur’an ve hadiste bu sıfatı kınamaya dair nice ayet ve hadisler vardır. Bu işi yapan kimseye fasık ve facir denir. Müslümanlar bu ayetlerden ders alarak, çirkin sıfatları terk edip güzel sıfatlarla bezenerek insanlığın en üstün mertebesine çıkmaları gerekir. Kendimizi ehl-i Kur’an diye isimlendirip Kur’an’dan hiç istifade etmemek kabili telif değildir.

Okudunuz mu?  Fatiha suresi kaçıncı suredir?

Allah’a hamd olsun bu mübarek sûre de sona erdi. Resulüllah (sav) buyurdular ki: "Her kim bu iki sûreyi (Muavvizeteyn) okursa sanki Allah’a inen kitapların hepsini tamamlamış gibi sayılır.”blogcu.com/manager/#_ftn714[714]

Bu sure de, kendinden önceki surenin devamı olarak, insana tesir etmesi muhtemel olan iç amillerden bahsetmektedir.

Bu da insan ve cinlerden olan şeytanın vesvesesi ve kötülüğüdür. Bu kötülük " felak " suresindeki dış tesirli kötülüklerden daha kuvvetli olduğu için, bu surede sığınılan Allah üç vasfı ile belirlenirken, sığınılması gereken şey ise tek’dir. O da, şeytanın vesvesesidir. Buradaki iç amiller, insan iradesini kemiren, şeytanı veya insanı yönden insanın içinde uyuklayan fenalıkları, fena niyetleri, ihtirasları uyandırmak için gayret gösterirler. İşte bu noktada, insanın Allah’a bağlılığı ve imanı bir zırh olur. Bu imanla beslenen irade ne iç ve ne de dış sebeblerle sarsılır. Allah’a sığınıp O’na güvenmekle iman dolu kalb kalesi asla sarsılmaz. Yeterki vazifemizi hakkıyla yapalım, O’na sığınalım O’na güvenelim.


nas suresinin nüzul sebebi, nas suresi nuzul sebebi, nas suresinin indiriliş sebebi

Bu kategoride yer alan İnsanlarla ilgili ayetler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nas suresinin nüzul sebebi nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.