Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:41
Sure Ayet
Yönetici

Hümeze suresinin nüzul sebebi ve hikmeti

Hümeze suresinin nüzul sebebi ve hikmeti

Kayıtsız Üye
Hümeze suresini inceliyorum. malını infak etmeyi teşvik var. biriktirip sayanlara cehennemliksiniz deniyor. hangi olayın ardından veya önünden bu sure nazil oldu acaba? hürmet ve muhabbetle…


Cevap: hümeze suresinin nüzul sebebi ve hikmeti

Hoca
Surenin Hikmeti:

Okudunuz mu?  1000 ihlas suresinin fazileti

Mekke döneminde inen bu sure, insanlar arasında görülen bir ahlâkî proplemin tedavisi hakkındadır: Başkalarını onların bulunmadığı bir yerde gıybetini yaparak veya hazır oldukları bir yerde ayıplayarak incitme.

Sure, insanları çokça ayıplayan, inciten, başkalarının değerini düşürüp küçümseyen, alay edenlerin şiddetli azabına uğrayacaklarını haber vererek ile başladı: "Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi ve ayıplamayı adet edinen her kişinin vay haline!" (1. ayet).

Okudunuz mu?  Yetim Hakkı İle İlgili Ayetler

Sonra sure, orada ebedî kalacaklarmış gibi dünyada mal toplama hır-sındakileri yerdi: "Ki o, malı yığıp onu tekrar tekrar sayandır.." (2. ayet).

Sure adı geçen iki gruba yönelik azarlama ve onların sonlarını -ki o, cehennem ateşine atılmaktır- haber vererek bitmiştir. [3]
Humeze Suresi Nüzul Sebebi:

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi arapçası

Ata’, Kelbi ve Süddi, bu sure Ahnes b. Şurayk hakkında indi; Rasulul-lah (s.a.) başta olmak üzere insanlara kaş göz işareti yapıp gıybet ediyordu, demişlerdir.

Mukatil, Velid b. Muğire hakkında indi; Peygamber (s.a.)’i gıybet ediyor, yüzüne karşı da incitiyordu, dedi. Ümeyye b. Halefin de bunu yaptığı rivayet edilmiştir.

Okudunuz mu?  Fatiha süresinin sevabı

Muhammed b. İshak ve Süheyli dediler ki: Biz bu sürenin Ümeyye b.

Halef hakkında indiğini duyardık.[4] İbni Cerir, Osman ve İbni Ömer’den de bunu rivayet etti.

Ebu Hayyan şöyle diyor: Ahnes b. Şurayk veya As b. Vail, Cemil b. Mamer, Velid b. Muğire ya da Ümeyye b. Halef hakkında indiğine dair sözler vardır. Tamamı hakkında inmiş de olabilir. Aslında bu vasıflan barındıran herkes için umumidir.[5]

Okudunuz mu?  Yağmur ve kar ile ilgili hadis ve ayetler

Buna göre lafız, asıl olarak muayyen bir şahsı gösteriyorsa da hüküm umumidir. Allah Tealâ’nm Nun süresindeki: Alabildiğine yemin edene boyun eğme…" (10-15.) ayetleri de böyledir. Allah Tealâ sıfatları ardarda sıraladı ve aslında muayyen bir insan tipini murat ettiği anlaşıldı.

Muhakkik ve usulcülerde genel kaide, sebebin hususiliğine ve lafzın umumiliğine ters olmamasıdır. [6] _____________________
[3] Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/624.

Okudunuz mu?  Akıllı ve zeki olmak ayetleri

[4] Razi,XXXII/91.

[5] el-Bahru’l-Muhit, VIII/510.

[6] Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/624-625.


hümeze suresinin indiriliş sebebi, hümeze suresinin iniş sebebi, hümeze suresinin nüzul sebebi

Bu kategoride yer alan Ruh çağırma ile ilgili ayetler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hümeze suresinin nüzul sebebi ve hikmeti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.