Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:41
missa04
Abone

Kişi gelinine, kayınpederine fitre verebilir mi

Kişi gelinine, kayınpederine fitre verebilir mi

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dinimizde kişi gelinine kayınpeterine fitre verebilir mi konu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: kişi gelinine, kayınpederine fitre verebilir mi

Desert Rose
Zekat ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de belirlenmiştir (Tevbe Sûresi, 60). Bunlar; fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlu düşenler, Allâh yolunda cihada koyulanlar, yolda kalmış olanlar, zekat toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimselerdir.

Okudunuz mu?  İntihar etmek

Damat ve geline zekat verilebilir mi?

Fakir olan damada zekat verilebilir. Koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekat vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekat vermesi gibidir. Bu itibarla, geline zekat vermek uygun değildir.

Zekat verilen kişinin zengin olduğu ortaya çıkarsa ne yapmak gerekir?

Zekat mükellefi, kime zekat verdiğini araştırmalıdır. Araştırma sonucu zekat verilebilecek kişilerden olduğu kanaatine ulaştığı birisine zekât verir, daha sonra bu kimsenin zekat verilecek kişilerden olmadığı ortaya çıkarsa, zekâtı geçerli olur. Araştırma yapmaksızın zekât verir ve daha sonra bu kimsenin zekat verilebilecek kişilerden olduğu ortaya çıkarsa, zekatı geçerli olur; ancak böyle olmadığı anlaşılırsa, zekatı geçerli olmaz, yeniden vermesi gerekir.

Okudunuz mu?  Yüce Allah'a dua ederken neler hissedersiniz ?

Yanıt: kişi gelinine, kayınpederine fitre verebilir mi

meryemgül1
Kayınvalide ve kayınpedere zekat verilebilir mi?

Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadığı için, fakir iseler kendilerine zekat verilebilir.

Sadaka-i fıtır içinde aynı hükümler geçerlidir.


Cevap: kişi gelinine, kayınpederine fitre verebilir mi

Hoca
Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınbabaya, kayınbiradere, üvey çocuğa zekât verilir.

Okudunuz mu?  Muharrem ayında vuku bulan kutsal olaylar

Kayıtsız Üye
kayinpeder ne demek peder Türkçesi papaz degilmi böyle dini site nasıl kayinpeder defalarca yazar


Kayıtsız Üye
Kayitsiz uye’peder deyince aklina papaz mi geliyor.hangi kulturde yetistin de kayinpeder deyince ne anlama geldini bilmiyon anlamiyon.


Kayıtsız Üye
Kayin validem bize borç para verdi daha sonra o parayı zekat olarak saymamizi söyledi geline zekat geçiyormus diye ama o parayı çoktan kullanıp bitirdik yani eşim ve çocuklarımda istifade etmiş oldu olur mu sadece benim kullanmam mi doğru

Okudunuz mu?  Fıkıh terimleri nelerdir ?

arifselim
Hanefi ve şafii mezhebinde zekat ancak elde iken verilmesi gerekir. Ancak diyanetin bu konuda bir fetvası vardır ve bu şekilde de borç zekat olarak sayılabilir.

Şart koşmadan her iki taraf bunu niyet ederlerse verilen şey zekât sayıldığı gibi borç da kapanmış olur. Hatta borçlu olan kimse alacaklıya "Benim durumum müsait değildir, bana zekât verirsen ben senin borcunu kapatırım." dese, o da verirse yine caizdir. Çünkü şartlı olarak verilmemiştir. Belki bir teklif vaki olmuştur(el-Envar, l/151).

Okudunuz mu?  Hacca nasıl gidilir? Hacca Gitmenin Yolları Nelerdir?

Kayıtsız Üye
Sakat fakat özürlü aylığı alan birine fitre verilebilirmi


arifselim
Eğer bu kimse zengin değilse fitre ve zekat verilebilir. Zengin olma sınırı ise, 81 gr. altın miktarında altın veya paraya sahip olmaktır. İhtiyaç sahibi olarak biliniyorsa araştırmaya gerek yoktur fitreni verebilirsin.

Okudunuz mu?  Bir çocuğun anne ve babasına karşı sorumlulukları ve görevleri

Kayıtsız Üye
Kayınpederin gelinine verdiği fitre parası gelinin çocukları için harcanabilir mi yoksa o paradan sadece gelin mi istifade eder?


ACİLSERVİS
Para birine ait olunca dilediği yere harcamakta özgür olur.


Misafir 12
Kayın babam ramazanda şeker komasına girdi, 23oruç tutamadı,insülün kullanıyor, eşimde dükkan açmıştı kapatmak zorunda kaldık ve borçluyuz, üç çocuğum var, oruç parasını bana vermek istiyor, dinen uygunmu,uygunsa yalnız ben ve çocuklarımmı kullanabilir

Okudunuz mu?  İçki ile ilgili hadisler

Hoca
Kayınbaba fidye parasını size verebilir ve dilediğiniz şekilde eve harcayabilirsiniz. Siizn malınız olduktan sonra aldığınız ürünlerden hem çocuklarınız hem kocanız yararlanabilir.


Kayıtsız Üye
Benim fitre verdiğim akrabam aynı kişi bana fitre verebilir mi


mum
< fitre verdiğim akrabam aynı kişi bana fitre verebilir mi >
Fakrseniz fitre vermeyin, onlar size versin.
Fakir değilseniz, siz fitre verin ama kabul etmeyin

Okudunuz mu?  Sekerat ölüm anı ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Maddi durumumuz iyi olmadığı için kocamın dedesi fitresini bize vermek istiyor. Acaba gelini olarak bana vermesi uygun olur mu?


ACİLSERVİS
Torununa veremez ancak sana verebilir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm…Biz bir ev aldık ve eve 15 milyar daha borcumuz var…Bu borcu da evin iskanı yani oturma izni alındıktan sonra vereceğiz…şuanda da virüs olduğundan her şey ileri bir tarihe ertelenmiş vaziyette…Ve ben bu borcu altın bozdurup kapatacağım…ve de altın bozdurunca 81 gram miktarının altına düşüyor baya ve zekat düşmüyor o zaman…Böyle bir durumda iken bana zekat düşüyor mu??? Ve Kayın pederin gelinine zekatı olur mu??

Okudunuz mu?  Bir erkeğin yabancı kadınla telofonda dertleşmesi caiz midir vebali nedir?

Ensar
Sevgili kardeşim bu durumda Altın 80 gramın altına düştüğü için zekata tabi olmaz. Kayınpeder geline zekat verebilir ama uygun degildir.


geline fitre verilir mi, geline zekat verilir mi, geline zekat verilir mi diyanet

Bu kategoride yer alan Eşim beni hiç anlamıyor sürekli kavga ediyoruz hep kendini haklı çıkarıyor ve kavga ediyoruz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kişi gelinine, kayınpederine fitre verebilir mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.