Anasayfa
9 Kasım 2023, 20:10
missa03
Abone

İslam Dini’nin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler

İslam Dini’nin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler

kayıtsız üye
İslam dininin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler nelerdir?her birine 3’er örnek veriniz.


Cevap: İslam Dini’nin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler

caferi
İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem
İslâm dini, Müslümanları bir bütün olarak görür. Bu yüzden Hz. Muhammed, Müslümanları bir bedenin organlarına benzetmiştir. Bu organlar arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi bedenin uyumlu çalışmasını sağlar. Bunun gibi, toplumun bireyleri arasındaki bağın güçlendirilmesi de toplumsal uyumun sağlanması için önemlidir. Bundan dolayı İslâm dini toplumun üyeleri arasında yardımlaşma ve dayanışmayı öğütlemektedir.

Okudunuz mu?  Captcha güvenlik kodu yazarak para kazanmak caiz mi

Yardıma muhtaç insanlar yardım istemekten veya durumlarını başkalarına bildirmekten çekinebilirler. Bu nedenle durumu iyi olanlar ihtiyaç sahiplerini bulup onların gereksinimlerini gidermekle yükümlüdürler. Peygamberimiz, Fakirleri araştırıp bulunuz, görüp gözetiniz… buyurmuştur. (Riyazüssalihin, C. I, s. 314)

İnsanlar zaman zaman ekonomik sıkıntılara düşebilirler. Bu sıkıntılardan kurtulmak ancak karşılıklı iş birliği ve dayanışma içerisinde mümkün olur. İnsanların sıkıntılarını gidermenin dinimizce çok sevap olduğu belirtilmektedir. Bu konuda peygamberimiz, Her kim eli dar olan borçluya kolaylık gösterirse, Allah da dünya ve ahirette ona kolaylık gösterir. (Riyazüssalihin, C. I, s. 284) buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Çocuklara Kur'an öğretme metodları nelerdir

Allah Kur’anıkerim’de öncelikle yakın akraba ve komşularımıza yardım etmemiz gerektiğini haber vermektedir: Anneye, babaya, akrabaya, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanında bulunan arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyilik ediniz. (4/Nisa suresi, 36) Peygamberimiz insanlardan fazla yemekleri olmasa bile, yemeğin suyunu biraz fazla koyarak komşularına da ikram etmelerini istemiştir. Bununla, başkalarını düşünme alışkanlığını kazandırmayı amaçlamaktadır.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken okunacak dualar

İnsanlar bir bedenin farklı organları gibidirler; bir organ rahatsızlanırsa diğerleri de rahatsız olur . (Riyazüssalihin, C. I, s. 271) hadisi sizce neyi anlatmaya çalışmaktadır?
Hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz. (22/Hacc, 17) ayetinin ne anlatmak istedi-ğini sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
Cimri olanlar yardımlaşmaktan kaçarlar. Yardım etmekle mallarının eksileceğini düşünürler. Hâlbuki yüce Allah, Sadaka veren erkeklere, sadaka veren kadınlara ve Allah’a güzel bir ödünç verenlere, verdikleri kat kat artırılır ve onlara şerefli bir mükâfat vardır. (57/Hadîd, 18) buyurarak bu yardımlarının karşılığının kendilerine verileceğini bildirmektedir.

Okudunuz mu?  Sol kolum alçıda ve ben yasin okumak için abdest almak istiyorum nasıl alabilirim ?

Allah’a güzel bir ödünç vermek nasıl olmalıdır? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
Müslüman, komşusu aç iken karnını doyurmaz. hadisine göre bir Müslümanın görevi nedir? (Müsned, III, 40)


Cevap: İslam Dini’nin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
Paylaşmanın önemi ile ilgili verdiğiniz Ayet ve Hadisler için sağolun faydalı bilgi paylaştınız

Okudunuz mu?  Vefat eden babam için ne yapabilirim?

Cevap: İslam Dini’nin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
çok sağolun gerçekten çok yardımcı oldunuz 😀


paylaşmakla ilgili hadisler, paylaşmak ile ilgili ayetler, paylaşmakla ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Takva sahibi olmak için ne yapmak gerekir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam Dini’nin paylaşmaya verdiği önemle ilgili ayet ve hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.