Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:18
Namaz
Abone

Namazın İnsana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler

Namazın İnsana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler

Kayıtsız Üye
Namazın Insana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler hakkında bir yazı örneği verir misiniz ?


Yanıt: Namazın Insana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler

Galus
NAMAZIN İNSANA KAZANDIRDIKLARI

İnsanları yaratan Allah, iyilik yapmalarını emretmiş, kötülüklerden sakınmalarını istemiştir. Allah’ın bu öğütlerinin insanlara pek çok yararları vardır. Bu yararların neler olduğunu araştırıp bulmak biz insanların görevidir. Allah’ın emirlerinden olan namazın da birçok yararları vardır.

NAMAZ İNSANIN DUYGU DÜNYASINI ZENGİNLEŞTİRİR

Namaz Allah’a sevginin, saygının, bağlılığın ifadesidir.
Namaz kılan insan, Allah’a kulluk bilincini eylemleri ile göstermiş olur. Bilinçli kılınan namaz, insanın Allah’la olan bağını kuvvetlendirir. Bu anlamda namaz, insanın Allah’ı anması, hatırlaması, onunla yakınlaşması, iletişim kurmasıdır. Yüce Allah şöyle buyuruyor: Beni anın ki ben de sizi anayım. Bana teşekkür edin, nankörlük etmeyin. (2/Bakara suresi, 152)

Okudunuz mu?  Namaz ve abdest ile ilgili hadisler

Günlük yaşamın akışı içinde pek çok sorunla karşılaşmaktayız. Bu sorunlar zaman zaman bizi sıkıntıya sokmakta, üzmektedir. İşte namazla, bu sorunların dışına çıkılır, yaratıcıya yakınlaşılır. İnsan namazda farklı duygular hisseder. Kötü duygu, düşünce ve davranışlardan uzaklaşarak rahatlar.

Namazda insan, olayların olumsuz etkilerinden kurtulur; kendi ile başbaşa kalır. Olaylara artık farklı bir gözle bakabilir. İçine sevinç dolar mutlu olur, insanlara karşı daha hoşgörülü davranır. Böylece yaşama daha olumlu bir şekilde bakar.

Okudunuz mu?  Dinimizde kadınların namaz kılarken örtünmesi farz olan yerleri nelerdir?

Namaz, insanın duygularını anlama ve kontrol edip yönlendirmesine, yeni duyguları yaşamasına yardımcı olabilir. İnsanın kendisini tanıması ve anlamasına fırsat verebilir.

Zaman zaman yalnızlık hissederiz, tek başımıza kaldığımızı düşünürüz. İşte insan namazla yalnızlık duygusundan kurtularak kendisini huzur ve güvende hisseder.

İnsan namazda Allah’ı anar, onunla yakınlık hisseder ve rahatlar. Yaratıcının huzurunda olduğunu düşünmek, onunla konuşmak insana mutluluk ve sevinç verir. Bu durum Kur’anıkerim’de şöyle ifade ediliyor:
Kalpler gerçekten de ancak Allah’ı anarak huzura erişir. (13/Ra’d suresi, 28)
Bu dünyada arınmayı başaran mutluluğa ulaşır; bu kimse, Rabbinin adını hatırlayan ve ona ibadet edendir. (87/A’lâ suresi, 14-15)

Okudunuz mu?  Namazda konuşmak namazı bozar mı?

Yorum: Namazın Insana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler

Kayıtsız Üye
NAMAZ

Namaz nedir? Edep ile huzura çıkarak,
Bizi yoktan yaratana gönlümüzü açmaktır.

Bu dünyanın çirkin, iğrenç işlerinden bıkarak
Bir lâhzacık "arş"a uçmak, cehennemden kaçmaktır.

İnsanoğlu bir canavar iken, onu bir melek
Yapan Hakk’ın korkusudur, sevgisidir, emridir;

Beş vakitte namaz bize, bu hisleri vererek
Kötülükten iğrendirir, iyiliği sevdirir.

İnsanları asırlardan beri eden terbiye,
Her birinde birer vicdan uyandıran, namazdır;

Buna, cennet kılavuzu denilse de pek azdır,
Bir kaygımız bulunursa odur eden tesliye.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre cenaze namazı kapalı yerdemi kılınır veya ayakkabılar çıkarılır mı?

İki rekât namaz kılar kurtuluruz mihnetten,
Gönlümüze bir saadet yeli eser cennetten.

Ziya GÖKALP

Namaz, Allah’a yaklaşmanın aracıdır. Nitekim peygamberimiz şöyle buyuruyor: Secde, kulun Allah’a en yakın olduğu andır. ( Müslim, Salât, 215)

SECDE

Şüküre bir karşılıktır,
Rabbin vadi ılıktır,
Secdenin ecri ise
Allah’a yakınlıktır…..

Enver TUNCALP,

NAMAZ İNSANIN DAVRANIŞLARINDA BİLİNÇLİ OLMASINI SAĞLAR

Namaz, insanda Allah’ın huzu- runda olduğu bilincini uyandırır. Bu durum insa-nın tüm davranışlarını etkiler ve bilinçli olmasını sağlar. Böylece insan, davranışlarını kontrol etme becerisi geliştirir. Allah, şöyle buyuruyor:

Sana vahyedilen bu ilâhî kelâmı başka insanlara ilet, namazında dikkatli ve de-vamlı ol. Çünkü namaz insanı çirkin davranışlardan, akla ve sağduyuya aykırı olan her türlü kötü şeyden alıkoyar. Allah’ı anmak gerçekten en büyük erdemdir ve iyiliktir. Allah, bütün yaptıklarınızı bilir. (29/Ankebut suresi, 45)

Okudunuz mu?  Kadınlar nasıl Namaz kılar resimli anlatım

Namaz kıldığının bilincinde olmayanlar, Kur’anıkerim’de eleştirilmişlerdir. Yazıklar olsun şu namaz kılıp duranlara ki, onlar namazlarında bilinçsizdirler. (107/Maun suresi, 4-5)

Namazı bilinçli kılan insan, diğer insanlara yararlı olan işleri yapmaya çaba gösterir. Allah, Kur’anıkerim’de şöyle buyuruyor: Gerçek şu ki, insan kolay kolay tatmin olmayan bir yapıdadır: Başına bir kötülük geldiği zaman sızlanmaya başlar. Bir iyilik ile karşılaşınca da onu bencilce sahiplenip başka insanlardan uzak tutar. Ancak namazda bilinçli olarak Allah’a yönelenler böyle değildir. (70/Mearic suresi, 19-22)

Okudunuz mu?  Namazda bir rekatta bir ayet okumak yeterli mi ?

Namazla insanlar, verdiği nimetlere karşılık Allah’a teşekkür etmiş olurlar. Bu da onların davranışlarında bilinçli olmalarına yardım eder.

NAMAZ

Allah’ın emri,
Peygamberin sünneti,
Cennetin anahtarı;
Namaz.

Kurtuluş kılavuzu,
Gönlümüzün huzuru;
Namaz.

Makama kabuldür,
Yükseliş yoludur,
Kulluğun doruğudur,
Namaz.

Dil, beden, çevre
Ruh, gönül ve topluma güvence;
Namaz.

Mehmet İNCİ

NAMAZ BİRLİKTE YAŞAMA VE DAYANIŞMA BİLİNCİNİ GELİŞTİRİR

Dinimiz, insanların bir araya gelmelerine ve cemaatle namaz kılmalarına büyük önem verir. Namazların bir kısmı tek başına veya cemaatle kılınabilirken bir kısmı yalnızca cemaatle kılınabilir.
Cemaatle kılınan namazlarda Müslümanlar saf tutarak kıbleye yönelirler. Bu durum, bütün insanların Allah katında eşit olduğunu ifade eder.

Okudunuz mu?  Kerahat vakti namaz kılınmamasının sebebi ve dini dayanağı nedir?

Namaz için bir araya gelen insanlar, birbirlerinden yeni davranışlar öğrenirler, kötü davranışlarını değiştirirler, yaptıkları iyi davranışlarla da başkalarına örnek olurlar.

Namaz kılmak için toplanan insanlar, birbirlerinin sorunlarından haberdar olurlar. Bunların çözümü için birbirlerine yardım ederler. Sıkıntıları, sevinçleri paylaşırlar. Çünkü Sıkıntılar ve üzüntüler paylaşıldıkça azalır; sevinç ve mutluluklar paylaşıldıkça artar. Bu paylaşım, insanlar arasındaki dostluk ve kardeşliği kuvvetlendirir.

Okudunuz mu?  Öğle Namazının Kürtçe niyeti

NAMAZ TEMİZLİĞE ALIŞTIRIR

Temizlik namazın ön koşuludur. Namaz kılmaya başlamadan önce abdest alınması, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması gerekmektedir.

Her gün birkaç kez yapılan temiz-lik, insana sağlıklı yaşam için gerekli bazı alışkanlıkları kazandırmaktadır.

Namaz, insanın kötü duygu ve düşüncelerden arınmasını sağlamaktadır.

Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve o kimse bu nehirde her gün beş kez yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mı? Ne dersiniz?
Oradaki insanlar, Hayır, bu durum onun kirlerinden bir şey bırakmaz. dediler.
Peygamberimiz, İşte, beş vakit namaz da böyledir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler. buyurdu (Buhari, Mevakit, 6).

Okudunuz mu?  Uçakta namaz nasıl kılınır?

NAMAZ YABANDA KOMAZ

Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı beş vakit,
Namaza dur, içinden bütün kirleri akıt.

Namaz demek Allah’ın çıkmaktır huzuruna,
Allah’la konuşmaktır, erişmektir nuruna.

Abdest alıp temizlen, temiz ol erkenden
Temizliğe alışmak gerekir çocuk iken.

M. Şerafettin YALTKAYA

NAMAZ ZAMANI İYİ KULLANMAYI ÖĞRETİR

Başarı, zamanı iyi kullanmakla doğrudan ilişkilidir. Zamanı yönetme, işleri plânlı-programlı bir şekilde yürütme başarının temel anahtarıdır. Ancak zamanın önemini çoğunlukla onu kaybettikten sonra fark ediyoruz. Bunun için, zamanı iyi kullanma becerisini kazanmalıyız.

Belirli vakitlerde kılınan namaz, hayatı plânlama ve işleri ona göre düzenleme alışkanlığı kazandırmaktadır. Akıp giden zamanı hatırlatmaktadır. Böylece namaz, insanın zamanı bilinçli bir şekilde kullanmasına yardımcı olmaktadır.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin namazda okuduğu tahiyyat nedir?

namazın duygu ve davranışlarımız üzerindeki etkileri, namazın duygu ve davranışlarımız üzerindeki etkisi, namazın insana kazandırdıkları duygu ve düşünce

Bu kategoride yer alan Dört rekat namazlarda ilk oturuşta unutarak selam verilirse namaz bozulur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazın İnsana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.