Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:43
missa92
Abone

Zamanı Kullanma Bilinci

Zamanı Kullanma Bilinci

Kayıtsız Üye
Oruç Insana Zamanı Kullanma Bilincini Nasıl Kazandırır


Cevap: Zamanı Kullanma Bilinci

Muhasibi
Günler ilerledikçe, dersler biriktikçe, mesleki bilgi ve tecrübelerimiz arttıkça, ilgi alanlarımız değiştikçe, yetki ve sorumluluklarımız çoğaldıkça, seçmeler yaparak ve zaman kazandıracak yöntemler kullanarak zamanımızı verimli olarak değerlendirebiliyor muyuz?
Zamanı daha verimli kullanmak ve daha iyi sonuçlara ulaşmak için zamanınızı düzenleyebiliyor muyuz? Zamanı verimli kullanmakta başarılı olmak bazı şeyleri yapmayı prensip haline getirmemiz gerektirmektedir.
Ders çalışırken, okurken, iletişim kurarken, seyahat ederken, mesleki toplantılarda, arkadaş sohbetlerinde, sosyal aktivitelerimizde, telefon konuşmalarında, yemek saatlerinde, uyku saatlerinde belli bir sistemle hareket edebiliyor ve zaman kazandıracak yöntemleri uygulayabiliyor muyuz?
Soyut düşünme ve yaratıcı düşünme yeteneklerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapabiliyor muyuz?
Unutmayalım! Zaman her an aleyhimize çalışmaktadır. Önemli olan zamanı düşman gibi görmemektir. Zamanı ayrılmaz bir parçanız, iş ortağınız, yardımcımız, uyarıcımız ve birlikte çalıştığımız değerli bir parçanız gibi görürsek zamanın bizi eritip bitirmesine müsaade etmeden onu amaçlarınıza ulaşma yönünde etkili bir araç olarak kullanabiliriz. Kısaca zamanın bize hükmetmesine müsaade etmeden biz zamana hükmetmeliyiz.
Eğer biz zamanı iyi değerlendirerek onu etkili ve verimli şekilde kullanamazsak; zaman bizleri acımasızca çarkları arasına alıp öğütecektir. Başarılı insanların en belirgin ortak özelliklerinden birisi de zamanı iyi yönetmeleri ve kullanmalarıdır. Zamanın iyi kullanılması insana büyük bir ayrıcalık kazandırmaktadır. Bu ayrıcalık büyük bir gücüde beraberinde getirmektedir. Yaşam mücadelesinde ya kazanılır yada kaybedilir. İdeal olanı ve her insan tarafından istenileni her zaman galip gelmektir. Galibiyet ve başarı insana kendine güvenin yanında ona güç verir. Yeni işler ve açılımlar için şevk verir.
Zaman büyük bir güç unsurudur. Geri tepme gücü büyük olan bir silah gibidir. Onu iyi kullanamazsak etkisi bizlere ve çevremize zarar verir. İnsanların büyük bir çoğunluğu onu nasıl kullanacağını bilemez ve kendilerine zarar verirler. Hayatımızın en ince bir ayrıntısı yoktur ki zaman ona etki etmemiş olsun.
Hiç bir insan 24 saatine bir dakika dahi ekleyemiyor. Peki, bu yoğun dünya gündemine ve iş temposuna yetişebilmek için ne yapmalıyız? Zamanımızı verimli bir şekilde kullanabilmek için önce kendimize biraz zaman ayırmalıyız. Kendimize ayıracağımız bu zaman içerisinde kendi kendimize aşağıda verilen sorulara benzer sorular sormalıyız.
-Ben kimim ve kendimi ne kadar tanıyorum.?
-Neler yapıyorum?
-Nasıl yapıyorum?
-Neler yapmam lazım?
-Hayatımda neler oluyor?
-Neden oluyor?
-Neleri yapmamam lazım?
-Niçin ve nasıl yapmam lazım?
-Yapmam gerekenler ve şu an yaptıklarım arasında bir paralellik var mı?
Bu ve benzeri soruları ne kadar çoğaltırsak bir çözüm bulmamız daha da kolaylaşacaktır. Bu sorulardan sonra cevap bulacağımız diğer sorulara geçebiliriz.
Bir günümü ve günlerimi nasıl geçirmem lazım?
Günlerimin nasıl geçmesi gerekirdi?
Amaçlarıma ve yaratılış gayeme ulaşmak için kısa, orta ve uzun vadede yapmam gerekenler nelerdir ve ben neler yapıyorum?
Şu andan itibaren neler yapabilirim?
Bulduğumuz cevaplar ve çözüm önerilerimiz daha objektif, daha verimli olacak, yapmamız gerekenler hususunda yön belirleyici olacaktır.
Şu hususu kesinlikle göz önünde bulundurmalıyız. Zamanın en büyük düşmanı plansızlıktır, disiplinsizlik, kararsızlık ve ona saygısızlıktır. Zamanı bilinçli kullanma kaygısı taşımayan insanların başarıya ulaşma şansları yoktur. Zaman her an bizi oyalayabilir. Bizim zamanı oyalama imkanımız yoktur.
Zamanı kontrollü ve bilinçli kullandığımız taktirde başarıyı yakalama imkanımız olabilir.

Bu kategoride yer alan Habibim sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisinin kaynağı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zamanı Kullanma Bilinci Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.