Anasayfa
16 Eylül 2023, 15:11
Sizden
Yönetici

İnsan ömrü kısalır mı?

İnsan ömrü kısalır mı?

sukrubim
insan omru kisalirmi?


Yanıt: insan omru kisalirmi???

Galus
insan ömrü ne kısalır nede uzar.


Yanıt: insan omru kisalirmi???

aziz83
Ömür uzayıp kısalır, bereketi artar ve eksilir.

Şeyhülislam İbni Kemal Paşazade hazretleri buyuruyor ki: Rad suresinin (Allahü teâlâ, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab Ondadır) mealindeki 39. ayet-i kerimesi, levh-i mahfuzu bildirmektedir. İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişir.

Okudunuz mu?  Adet dönemindeki bayanlar

Kaza-i muallak, levh-i mahfuzda yazılıdır. Eğer o kimse, iyi amel yapıp duâsı kabul olursa, o kaza değişir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan duâ, o belâ gelirken insanı korur.) [Taberânî] (Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız duâ değiştirir ve ömrü, yalnız ihsan, iyilik artırır.) [Hakim] (Sıla-i rahm ömrü uzatır.) [Taberânî]

Okudunuz mu?  MEDRESE eğitimi verilen yerler hakkında

Kaderin levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen belâ, kaza-i muallak ise, o kimsenin duâ etmesi de takdir edilmişse, duâ eder, kabul olunca belâyı önler.

Değişen ecel olduğu gibi, değişmeyen de vardır. Araf suresinin (Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce gelmez) mealindeki 34. ayet-i kerimesi ecel-i müsemmayı göstermektedir. Ecel gelince gecikmez. Fakat ecel gelmeden önce, sadaka ile, duâ ile, salih amel ile ömür uzar. Fatır suresindeki, (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) mealindeki 11. ayet-i kerimesi bunu göstermektedir.

Okudunuz mu?  İçimde bir sıkıntı var ne yaparsam yapayım Allah affetmeyecek gibi hissediyorum

Duânın belâyı önlemesi de kaza ve kaderdendir. Şemsiye yağmura siper olduğu gibi, duâ da belâya siper olur.

Davüd aleyhisselamın yanına iki kişi gelip birbirinden şikayette bulundular. Azrail aleyhisselam da gelip (Bu iki kişiden birincisinin eceline bir hafta kaldı. İkincisinin ömrü de, bir hafta önce bitmişti; fakat ölmedi) dedi.

Okudunuz mu?  Kolun üst tüylerini aldırmak günah mı?

Davüd aleyhisselam hayret edip sebebini sordu. Azrail aleyhisselam, (İkincisinin bir akrabası vardı. Buna dargın idi. Bu gidip onun gönlünü aldı. Bundan dolayı Allahü teâlâ, buna yirmi yıl ömür takdir buyurdu) dedi.

(Levh-i Mahfuz ve Ümm-ül-kitab)


Yanıt: insan omru kisalirmi???

HAMMADUN
İnsan ömrü zamanla değil, nefes sayısınca belirlenmiştir. Bu duruma göre, vücutlarını kimler ve nerelerde kullandıkları ile doğrudan ilgilidir. Sigara ve alkol alan ve vücuduna zulmeden bir insanın nefesinin sıklaşacağı ve nefes sayısının artarak devam edeceği göz önüne alınacağından, spor yapan bir insanında nefesinin artacağıda dikkate alındığında, biri sağlık için spor yaparken, diğeri vücuduna zulmederek nefeslerini harcamaktadırlar. Ancak ecel nefes sayısının bittiği yerde hak olur. Hak vaki oluncada vakit değil, nefes sayısı bitmiş demektir. allah-u Taala cümlemizden razı olsun. Amin.

Okudunuz mu?  Ağlamak Günah Mıdır?

kavlak74
amin rabbim imanlı bir ölüm nasip eder in şe Allah


YaZaROW
Bilgiler için Allah razı olsun.


insan ömrü uzayip kisalir mi, insan ömrü nefes sayısı, ömür uzar mı veya kısalır mı

Bu kategoride yer alan Kul hakkı işledim ama helallik alacağım kişiyi bulamıyorum ne yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan ömrü kısalır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.