Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:26
Sizden
Yönetici

İnsan ömrü uzayıp kısalırmı??

İnsan ömrü uzayıp kısalırmı??

sukrubim
arkadaşlar hayırlı cumalar. insan ömrü uzayıp kısalırmı??


Yanıt: insan ömrü uzayıp kısalırmı??

yaso-123
Ömür uzayıp kısalır, bereketi artar ve eksilir. Şeyhülislam İbni Kemal Paşazade hazretleri buyuruyor ki: Rad suresinin (Allahü teâlâ, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab Ondadır) mealindeki 39. ayet-i kerimesi, levh-i mahfuzu bildirmektedir. İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişir.

Okudunuz mu?  Namaz esnasında üstümüzü düzeltmenin hükmü ?

Kaza-i muallak, levh-i mahfuzda yazılıdır. Eğer o kimse, iyi amel yapıp duâsı kabul olursa, o kaza değişir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan duâ, o belâ gelirken insanı korur.) [Taberânî] (Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız duâ değiştirir ve ömrü, yalnız ihsan, iyilik artırır.) [Hakim] (Sıla-i rahm ömrü uzatır.) [Taberânî]

Okudunuz mu?  Abdest alınacak yer ile ilgili soru? Tuvalet lavabosundamı? Banyoda mı?

Kaderin levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen belâ, kaza-i muallak ise, o kimsenin duâ etmesi de takdir edilmişse, duâ eder, kabul olunca belâyı önler.

Değişen ecel olduğu gibi, değişmeyen de vardır. Araf suresinin (Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce gelmez) mealindeki 34. ayet-i kerimesi ecel-i müsemmayı göstermektedir. Ecel gelince gecikmez. Fakat ecel gelmeden önce, sadaka ile, duâ ile, salih amel ile ömür uzar. Fatır suresindeki, (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) mealindeki 11. ayet-i kerimesi bunu göstermektedir.

Okudunuz mu?  Ölüm Zamanı Belli İse Neden Tedavi Oluyoruz?

Duânın belâyı önlemesi de kaza ve kaderdendir. Şemsiye yağmura siper olduğu gibi, duâ da belâya siper olur.

Davüd aleyhisselamın yanına iki kişi gelip birbirinden şikayette bulundular. Azrail aleyhisselam da gelip (Bu iki kişiden birincisinin eceline bir hafta kaldı. İkincisinin ömrü de, bir hafta önce bitmişti; fakat ölmedi) dedi.

Okudunuz mu?  Metin2 isimli oyunda hile kullandım

Davüd aleyhisselam hayret edip sebebini sordu. Azrail aleyhisselam, (İkincisinin bir akrabası vardı. Buna dargın idi. Bu gidip onun gönlünü aldı. Bundan dolayı Allahü teâlâ, buna yirmi yıl ömür takdir buyurdu) dedi.

(Levh-i Mahfuz ve Ümm-ül-kitab)


Yanıt: insan ömrü uzayıp kısalırmı??

sukrubim
Allah razı olsun kardeşim. hayırlı cumalar dilerim ancak ben ecelin değiştiğine inanmıyorum. ecel değişmez. Rabbimiz zaten iyi amel işleyeceğimizi bildiği için ona göre uzatmıştır, tayin etmiştir ömrü. Peki erken ölen günahkarmı sayılır??

Okudunuz mu?  Allah söyletir mi

Yanıt: insan ömrü uzayıp kısalırmı??

yaso-123
Allahü teala sendende razı olsun kardeşim …
Seninde dediğin gibi Rabbimiz zaten iyi amel işleyeceğimizi biliyor yani kader değişmez zaten o ameli yapacağımız ve ömrümüzün uzaması kaderimizde yazılıdır …

Hayır günahkar sayılmaz 🙂


insan ömrü ile ilgili ayetler, beddua ömrü kısaltır mı

Bu kategoride yer alan Birbirine namahrem kadın ve erkeğin hitap şekilleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan ömrü uzayıp kısalırmı?? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.