Anasayfa
29 Mayıs 2021, 21:06
Nedir
Abone

Namazın anlamı nedir

Namazın anlamı nedir

Kayıtsız Üye
Namazım anlamını istiyorum bana namazın anlamı hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Yanıt: namazın anlamı nedir

Desert Rose
Namaz Farsça bir kelime olup, Arapça’daki salât kelimesinin karşılığıdır. Sözlükte, dua, istiğfar, övgü anlamlarına gelen salât, dinî bir kavram olarak, İslâm’ın beş temel esasından biri olup, belli eylemler ve rükünleri bulunan özel bir ibadettir. Namaz, içerisinde zikir, tesbih, dua, kıyam, rüku, secde gibi alt ibadetleri toplayan önemli bir ibadettir.

Namaz amellerin Allah’a en sevimli olanı, müminin miracıdır. Namaz, insana devamlı olarak Allah’ı hatırlatır, kalplere sorumluluk duygusunun yerleşmesini sağlar, kötülük ve günahla, kişi arasında bir perdedir. Namaz insanın maddî ve manevî temizliğinin vasıtasıdır.

Okudunuz mu?  Anadolu nedir sözlük anlamı

Hanefîlere göre namazlar; farz, vacip ve nâfile olmak üzere üçe; farz namazlar ise, farz-ı ayın ve farz-ı kifâye olmak üzere ikiye ayrılır. Farz-ı ayın olan namazlar, her gün beş vakit kılınan namazlar ile Cuma namazı olup, buluğ çağına erişmiş, akıllı her Müslümana farzdır. Terk edilmesi, kılınmaması büyük günahtır. Günlük farz namazlar, sabah namazı 2 rekat, öğle namazı 4 rekat, ikindi namazı 4 rekat, akşam namazı 3 rekat ve yatsı namazı 4 rekat olmak üzere toplam 17 rekattır. Cuma günleri öğle vaktinde kılınan Cuma namazı, cemaatla kılınmakta olup 2 rekattır. Farz-ı kifaye olan namaz ise, Müslüman öldüğünde kılınması gereken cenaze namazıdır. Müslümanlardan bir kısmı kıldığında diğerlerinden bu farz düşer. Kılınmadığında, o bölgedeki bütün Müslümanlar günahkar olur.

Okudunuz mu?  Emel isminin arapça yazılışını bilen varmı acaba ..

Vacip namazlar, vacip oluşu kulun fiiline bağlı olmayan (li aynihî vacip) ve vacip oluşu kulun fiiline bağlı olan (li gayrihî vacip) olmak üzere ikiye ayrılır. Li aynihî vacip, vitir namazı ve bayram namazlarıdır. Li gayrihi vacip ise, adak namazı, bozulan nâfile namazının kazası ve sehiv secdesidir. Bunlar aslında vacip olmamakla birlikte, ya kişinin adamasıyla ve nafile olarak başladığı bir namazı bozmasıyla veya namazda yapmış olduğu bir hata sebebiyle vacip olmuştur.

Okudunuz mu?  Çağ nedir sözlük anlamı

Farz ve vacip namazların dışında kalan namazlar ise nâfiledir. Namazlardan önce ve sonra kılınan sünnetler; tahiyyatü’l-mescit, kuşluk, teheccüt gibi müstehablar ve kişinin kendisinin kılmış olduğu fazladan namazlar nâfile kapsamında yer alır. Namazın kişiye farz olmasının şartları, Müslüman olmak, buluğ çağına ulaşmak ve akıllı olmak üzere üç tanedir. Buna namazın vücup şartları denir. Namazın sahih ve eksiksiz bir şekilde kılınabilmesi için, bir takım farzları, vacipleri, sünnetleri ve âdâbı bulunmaktadır. Farzları yerine getirmemek namazın bozulmasına sebep olur.

Vaciplerin terki ise, eğer unutma veya hata ile yapılırsa sehiv secdesi yapılması gerekir; bilerek terk edilmesi hâlinde namazın yeniden kılınması vacip olur. Sünnetlerinin ve âdâbının terk edilmesi ise, namazı bozmadığı gibi, sehiv secdesi veya kazası da gerekmez. Ancak bunların fazilet ve sevabını kaçırmış olur. (İ.P.)
arşivden…

Okudunuz mu?  Zekiyyun kelimesinin zamir çekimi

Yanıt: Namazın anlamı nedir

ÇEKİRDEK
Risale-i Nurdan namazın vakitlerinin hikmetine dair olan 9. söz ün bir kısmı:

BİRİNCİ NÜKTE: Namazın mânâsı, Cenâb-ı Hakkı tesbih ve tâzim ve şükürdür. Yâni, celâline karşı kavlen ve fiilen “SübhânAllah” deyip takdis etmek. Hem kemaline karşı, lâfzan ve amelen “Allahü Ekber” deyip tâzim etmek. Hem cemaline karşı, kalben ve lisanen ve bedenen “Elhamdülillâh” deyip şükretmektir. Demek tesbih ve tekbir ve hamd, namazın çekirdekleri hükmündedirler. Ondandır ki, namazın harekât ve ezkârında bu üç şey, her tarafında bulunuyorlar. Hem ondandır ki, namazdan sonra, namazın mânâsını te’kid ve takviye için şu kelimât-ı mübareke , otuzüç defa tekrar edilir. Namazın mânâsı, şu mücmel hülâsalarla te’kid edilir.

Okudunuz mu?  Zümra isminin anlamı nedir?

İKİNCİ NÜKTE: İbâdetin mânâsı şudur ki: Dergâh-ı ilâhîde abd, kendi kusurunu ve acz ve fakrını görüp Kemal-i rububiyetin ve Kudret-i Samedaniyyenin ve Rahmet-i ilâhiyyenin önünde hayret ve muhabbetle secde etmektir. Yâni rubûbiyetin saltanatı, nasılki ubudiyeti ve itaati ister; rububiyetin kudsiyeti, pâklığı dahi ister ki: Abd, kendi kusurunu görüp istiğfar ile ve Rabbını bütün nekâisten pâk ve müberra ve ehl-i dalâletin efkâr -ı bâtılasından münezzeh ve muallâ ve Kâinatın bütün kusurâtından mukaddes ve muarrâ olduğunu; tesbih ile SübhanAllah ile ilân etsin.

Okudunuz mu?  Haccın kelime manası

Hem de rubûbiyetin Kemal-i kudreti dahi ister ki: Abd, kendi za’fını ve mahlûkatın aczini görmekle Kudret-i Samedâniyyenin âzamet-i âsârına karşı istihsan ve hayret içinde Allahü Ekber deyip huzû ile rükûa gidip ona iltica ve tevekkül etsin.

Hem rubûbiyetin nihayetsiz hazine-i rahmeti de ister ki: Abd, kendi ihtiyacını ve bütün mahlûkatın fakr ve ihtiyacatını sual ve dua lisanıyla izhar ve Rabbının ihsan ve in’âmâtını, şükür ve sena ile ve Elhamdülillah ile ilân etsin. Demek, namazın ef’âl ve akvâli, bu mânâları tazammun ediyor ve bunlar için taraf-ı ilâhîden vaz’edilmiştirler.

Okudunuz mu?  Halk nedir sözlük anlamı

ÜÇÜNCÜ NÜKTE: Nasılki insan, şu âlem-i kebirin bir misal-i Musaggarıdır ve Fâtiha-i Şerîfe, şu Kur’an-ı Azîmüşşân’ın bir timsal-i münevveridir. Namaz dahi bütün ibâdâtın envâ’ını şamil bir fihriste-i nuraniyyedir ve bütün esnâf-ı mahlukatın elvân-ı ibadetlerine işaret eden bir harita-yi kudsiyedir.


Cevap: Namazın anlamı nedir

Misafir
namazın anlamı hani olurya sabah namazı gençlik öğle namazı falan onları öğrenmek istiyorum


Desert Rose
< namazın anlamı hani olurya sabah namazı gençlik öğle namazı falan onları öğrenmek istiyorum >
Vakit ikindi

Vakit ikindi.
Gün ihtiyarladı.
Güneş solgun rengini bırakıyor güller üstüne,
Zaman ırmağı, ikindinin çağlayanından dökülüyor şimdi,
Ayrılığı söylüyor hece hece…
Hüzün renkli bulutlar sardı göğü,
Zevale doğru akıyor ışıklar,
Devriliyor zaman,
Hatırla ki sen de şimdi bir ömrün ikindisine doğru yürüyorsun,
Tenin soluyor, gözlerinin feri çekiliyor, yüzünü bu dünyadan çevirmeye hazırlanıyorsun,
Öbür kıyısındasın artık nehrin…

Okudunuz mu?  Riba nedir? Ribanın anlamı

Bundan sonra vaadi yok sana zamanın,
Bundan sonra yeni bir vaadi yok sana hayatın…

Yokuş aşağı akıyor kalbin, şimdi vakit ikindi..
Kalbini kanatıyor kuru gül yaprakları,
Tutnacak dal arıyor gibisin zamana karşı,
Zamanın hükmü ağırlaşıyor üzerinde,
Gün daha kısa geliyor artık…

Okudunuz mu?  Himmet Sözlük Anlamı Nedir?

Yemin olsun ki ikindi vaktine hüsrandadır insan şimdi anlıyorsun…
Yokuş aşağı akıyorsun dalından kopuyorsun,
Hoyrat bir rüzgar artık zaman…
Geriye kalan ancak iman, şimdi ikindi vakti, secdeye koy alnını, eğil zamanın sahibinin önünde, ona konuş…
Onunla konuş…

Fısılda dualarını sonsuzluğa tutun hece hece.

Şimdi vakit ikindi, şimdi ikindi namazı vakti.
Senai Demirci


Desert Rose
< namazın anlamı hani olurya sabah namazı gençlik öğle namazı falan onları öğrenmek istiyorum >
burdan da dinleyebilirsin kardeşim

Senai Demirci Sabah Namazı

 

Vakit öğle

 

Vakit ikindi

Vakit Akşam

Vakit Yatsı


Misafir
esselamun aleykum gunluk sadece sünnetleri degilde farzlari kilsak olurmu

Okudunuz mu?  Aklından Geçen Şeyin Gerçekleşmesi

Muhasibi
Olur fakat Peygamberimizin şefaatinden mahrum olursun…


melle
Namazın diğer anlamı nedir? kısaca

namaz farsça bir kelimedir. Arapça dilinde SALAT denir.


namazın anlamı, namazın anlami, namaz ın anlamı

Bu kategoride yer alan Kent nedir sözlük anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazın anlamı nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.