Anasayfa
11 Mayıs 2023, 20:24
missa5
Abone

Evren düzeni ile ilgili hadisler nelerdir?

Evren düzeni ile ilgili hadisler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Evrendeki eşsiz düzenle ilgili hadisler nelerdir ? Evrendeki düzen hakkında hadisi şerifler paylaşabilir misiniz ?


Yanıt: Evren düzeni ile ilgili hadisler nelerdir?

Desert Rose
Yaratılış hakkında Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır:
"Allah vardı. O’ndan önce hiçbir şey yoktu. Arşı da su üstünde idi. Sonra gökleri ve yeri yarattı. Zikirde (levh-i mahfuzda) her şeyi yazdı.” (Buhari)

Diğer bir hadis-i şerifte de şöyle buyurulmaktadır:
"Allah toprağı cumartesi günü yarattı. Dağları pazar günü. Mekruhu salı günü, nuru çarşamba günü yarattı. Perşembe günü de canlıları yer yüzüne yaydı. Cuma günü ikindiden sonra, ikindi ile akşam arasında tüm yaratıklardan sonra Âdem’i yarattı.” (Müslim)

Okudunuz mu?  Halı ve elbisedeki domuz yağı lekesi nasıl anlaşılır?

İki kişi Hz. Âîşe (r.a)’ı ziyaret etmişler. Onlardan biri, "Hz. Muhammed (s.a.s)’de gördüğünüz etkileyici bir şeyi bize anlatır mısınız?" deyince, Hz. Âîşe (r.an) şöyle demiştir:

"Resulullah (s.a.s) bir gece kalktı, abdest alıp namaz kıldı. Namazda çok ağladı. Gözlerinden akan yaşlar sakallarını ve secde esnasında yerleri ıslattı. Sabah ezanı için gelen Hz. Bilâl (r.a):

Okudunuz mu?  Seher Vakti Ne Zamandır? Kısaca Bilgi

"Ya Resulullah (s.a.s)! Geçmiş ve gelecek bütün günahlarınız affedildiği halde, sizi ağlatan nedir?" deyince, o: "Bu gece Yüce Allah bir ayet indirdi. Beni bu ayet ağlatmaktadır" dedi ve ayeti okudu:
"Göklerin ve yerin yaratılışında, gecenin ve gündüzün gidip gelişinde elbette aklıselim sahipleri için ibret verici deliller vardır” (Âl-i İmrân, 3/190).

Okudunuz mu?  Kocası ölen kadın maaş alması caizmi?

Cevap: Evren düzeni ile ilgili hadisler nelerdir?

Kayıtsız Üye
sağolasınız ödevime gerekli hadisleri sayenizde buldum ve yaptım.


Cevap: Evren düzeni ile ilgili hadisler nelerdir?

MİSAFİR
çok teşekkür ederim 😀
😛


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler sizden başka doğru dürüst hadisler ve ayetler bulamadım 🙂


imam
Evrenle ilgili hadisler

(1693)- Hz. Ebu Zerr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Güneş batarken Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ile birlikte mescidde idim. Bana:

Okudunuz mu?  Ehli beyt ile ilgili soru: Seyyid veya Şerifler bizden üstün müdür ?

"Ey Ebu Zerr, biliyor musun bu Güneş nereye gidiyor?" diye sordu. Ben:

"Allah ve Resûlü daha iyi bilirler!" dedim.

"Arş’ın altına secde yapmaya gider, bu maksadla izin ister, kendisine izin verilir. Secde edip kabul edilmeyeceği, izin isteyip, izin verilmeyeceği zamanın (kıyametin) gelmesi yakındır. O vakit kendisine: "Geldiğin yere dön!" denir. Böylece battığı yerden doğar. Bu durumu Cenâb-ı Hakk’ın şu sözü haber vermektedir. (Mealen): "Güneş, duracağı zamana doğru yürüyüp gitmektedir. Bu aziz ve alîm olan Allah’ın takdiridir" (Yâsin 38). [Buhârî, Tefsir Yâsin 1, Bed’u’l-Halk 4, Tevhid 22, 23; Müslim, İmân 250, (159); Tirmizî, Tefsir, Yâsin, (4225).]

Okudunuz mu?  Allahümme ya Mukallibel kulûb, sebbit kalbî ala dînike

AÇIKLAMA:

1- Bu hadis, ta bidayetlerden beri, insanları meşgul etmiş bulunan bir hususta açıklama yapmaktadır: "Güneş akşamları nereye gitmektedir?"

Günümüzün insanı için bu soru ilgi çekici olmaktan çıkmıştır. Burada soruyu Ebu Zerr (radıyallâhu anh)’e Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) sormakta ve cevap vermektedir. Bazı rivayetlerde ise Ebu Zerr sormakta, cevabı Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) vermektedir.

Okudunuz mu?  Eşimi ailesi dolduruyor

2- Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın cevabı ile alâkalı ulemânın muhtelif yorumları var. Hadisi şöyle anlamamız mümkün: Kur’ân-ı Kerim, bütün mevcudâtın ibâdet yaptığını belirtirken (İsra 44) Güneş’i secde edenler arasında betahsis zikreder (Hacc 18). Bazı âlimler mahlukatın ibadeti nasıldır? sorusuna: "Fıtrî amelleridir, yani hangi iş ve vazife için yaratılmışsa o şeyi yaptı mı ibadet etmiş olur" demişlerdir. Şu halde, Güneş her an ışık neşretme vazifesini yerine getirmekle ibadetini yapmakta, secdede bulunmaktadır. Bize nisbetle batması, ışık neşri vazifesini bizden kesmesi demektir. Ama Dünya’nın başka kıtalarında aynı vazifeyi yapmaya (secde etmeye) gidiyor demektir.

Okudunuz mu?  Vesvese sadece şeytandan gelen fısıltımı olur ? okb'de vesvese midir?

Arşın altında gitmesi de şöyle anlaşılabilir: Arş bütün semâvatı kuşattığına göre, zaten onun altından çıkması diye bir şey sözkonusu olamaz. Gündüzleyin, kendimize nisbetle tepemizde, ufukta gördüğümüz Güneş, gece görünmez olunca, bizden nisbî bir uzaklığı ve gaybubeti mevzubahistir. Bu halde kozmoğrafya bilgisi olmayan insanlara, onları tatmin edebilecek en doğru cevap bu olsa gerektir (Allahu a’lem).

Okudunuz mu?  14 yaşında oruç farz mı

ـ11ـ وعن أبى هريرة رَضِىَ اللّهُ عَنْهُ قال: ]قال رسولُ اللّه #: الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ يُكَوَّرَانِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ[. أخرجه البخارى.»التَّكْوِيرُ«: لف العمامة، والمراد أن السماء وا’رض تجمعان وتلفان كما تلفّ العمامة .

11. (1694)- Hz. Ebu Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Güneş ve Ay kıyamet günü sarılırlar." [Buhârî, Bed’ül-Halk 4.]

Okudunuz mu?  İslamda Adam öldürme kefareti ve Trafikteki kazaların durumu

AÇIKLAMA:

Sarılma olarak tercüme ettiğimiz tekvir, sarık katlarının üst üste dolanması, sarılması demektir. Ay ve Güneş’in sarılmasını bazı âlimler, kıyamet günü, Ay ve Güneş’in birleştirilmesi olarak anlarlar. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de: فَجُمِعَ الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ "Ay ve Güneş birleştirilir" (Kıyamet 9) denmektedir. Rivayetler, bu birleşmeden sonra, onların cehenneme atılacağını haber verir. Şârihler "Ay ve Güneş’in cehenneme atılması, onlara azab etmek için değil, onlara tapmış olanların azablandırılması ve dünyada iken onlara yaptıkları ibadetlerinin bâtıl olduğunu görmeleri içindir" derler.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Güzel Ahlakıyla İlgili Örnekler‎

evrenle ilgili hadisler, evren ile ilgili hadisler , evrenin düzeni ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Peygamber efendimizin kabri hangi şehirdedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evren düzeni ile ilgili hadisler nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.