Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:16
misa00
Abone

Peygamberimizin acıkmadan sofraya oturmayın doymadan kalkın diye bir hadisi varmı? varsa kaynağı

Peygamberimizin acıkmadan sofraya oturmayın doymadan kalkın diye bir hadisi varmı? varsa kaynağı

Kayitsiz Üye
peygamberimizin acıkmadan sofraya oturmayın doymadan kalkın
diye bir hadisi varmı? varsa kaynağı


Cevap: Peygamberimizin acıkmadan sofraya oturmayın doymadan kalkın diye bir hadisi varmı? varsa kaynağı

ehli-sunnet
evet öyle bir Hadis-i şerif var..

Okudunuz mu?  Sırat Köprüsü ile ilgili Hadisler

"Karnınız iyice acıkmadan yemeğe oturmayın; tam doymadan da kalkın"

Kaynağına bakamadım zayıf olsa dahi Manen doğrudur..

Diğer bir Hadis-i Şerifte Efendimiz asm: şöyle buyurmaktadır

"Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Oysa belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak nefsin galebesiyle, illâ da mideyi doldurma işini yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın. Her türlü hastalığın küpü midedir” 1 diye ikaz etmesinin sırlarından birisi bu değil mi?
Tıpçıların üstadı İbni Sinâ, tıp ilmini iki satırla toplayarak bu hadîsi şöyle açar: "Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, yemek üstüne yemek yemektir. Yani, vücuda en muzır, dört beş saat ara vermeden yemek yemek, veyahut lezzet için çeşitli yemekleri birbiri üstüne mideye doldurmaktır.” 2
Araştırmalar; çok yemek içmek değil; az, düzenli, ölçülü ve dengeli beslenmek; uyumak gerektiğini ortaya koyuyor. İşte, tasavvuf terbiyesinde, bu psiko-fizyolojik ve psişik kazanımlar, "kıllet-i taam, kıllet-i menam, kıllet-i kelâm” (az yemek, az uyumak, az konuşmak) şeklinde formüle edilmiştir.
Vücûdumuzun çok yemeğe ihtiyacı yoktur. Sigara tiryakiliği ve alkol bağımlılığı nasıl ihtiyaçtan değil, alışkanlıktan kaynaklanıyorsa; belli bir kalorinin dışındaki yemek ihtiyacı ve açlık da; fizyolojik şartlanma ve alışkanlıklardandır.
Özetle; Sünnet-i Seniyye, Peygamberimizin (asm) yaşadığı tarz üzere bir hayat sürmek, tıbbın da istediği en mükemmel yaşama şeklidir. Şeytanın dürtülerinden ancak "aklımız midemize, ruhumuz cesedimize, kalbimiz nefsimize” hâkim olursa korunabilir ve ruh ile beden formumuzu koruyabiliriz.

Okudunuz mu?  Ana baba hakkı ile ilgili yazı

Dipnotlar:
1- Tirmizi, Zühd 47; İbnu Mace, Et’ime 50.
2- Lem’alar, s. 151.


sofradan doymadan kalkmak, acıkmadan yeme doymadan kalk, acıkmadan yemek yemek

Bu kategoride yer alan Hz Ebu bekirin ölümü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin acıkmadan sofraya oturmayın doymadan kalkın diye bir hadisi varmı? varsa kaynağı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.