Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Hutbe: Nimete Şükür hakkında (cuma hutbesi)

Hutbe: Nimete Şükür hakkında (cuma hutbesi)

Muhasibi
Hutbe: Nimete Şükür

مَا يَفْعَلُ اللّهُ بِعَذَابِكُمْ إِن شَكَرْتُمْ وَآمَنتُمْ وَكَانَ اللّهُ شَاكِرًا عَلِيمًا

Muhterem Müslümanlar!
Kâinatta hiçbir şey boşuna yaratılmamıştır. Her şeyin bir gayesi ve hikmeti vardır. Yaratılmışların en şereflisi olan insanın da yaratılış amacı ve hikmeti doğrultusunda insan olmanın gereklerini yerine getirmektir.
Bu gereklerin en güzel ve en basit şekilde ifade edilmesi, Allah Teala’nın sonsuz nimetlerine şükretmekle olur.

Okudunuz mu?  Şükreden Bir Kul Olabilmek Vaaz

Muhterem Müslümanlar!
Rabbimiz, İbrahim suresinin 34. ayet-i celilesinde Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkarsanız bunları sayamazsınız ¹ buyurmaktadır. Sayılamayacak kadar çok olan bu nimetlerden faydalanan bizler; ancak şükretmekle, nimetin sahibine minnet duymakla karşılığını vermiş oluruz.
Şükür: Karşılığını vermek, yapılan iyiliği dile getirmek ve sahibini övmektir. Ahlak kavramı olarak şükür: Yapılan iyiliğin karşılığını ve kıymetini bilip makbule geçtiğini dile getirmek, iyilik edeni övmek, nankör olmamak demektir. Kul, Allahın lütuf ve nimetlerini dile getirir ve onu överse şükretmiş olur.
Ancak şu da unutulmamalıdır ki esas şükür; verilen nimetleri yerli yerince kullanmaktır. Yerinde kullanılan nimet, kişiden azabı uzaklaştırır. Rabbimiz şöyle buyurur: Eğer şükreder ve iman ederseniz, Allah size niye azab etsin ki? Allah, şükrün karşılığını verendir, hakkıyla bilendir. 2
Rasulullah (s.a.v.), ayakları yoruluncaya kadar namaz kılardı. Kendisine, "Allah senin geçmiş gelecek bütün günahlarını affettiği halde niçin kendini bu kadar yoruyorsun" dediklerinde; Buna karşı şükredici bir kul olmayayım mı? diye cevap verirdi.
Rabbimizin bizi insan olarak yaratması, düşünmek ve anlamak için akıl, görmek için göz, duymak için kulak, tutmak için el, yürümek için ayak ihsan etmesi hep birer nimet değil mi? Hangimiz bunları elde etmek için çaba gösterdi? Ya da hangimiz bunları elde etmek için bir ücret ödedi de bunlara sahip oldu.
Bunlar hep allah-u Teala’nın bizlere lütfu değil mi? İşte Rabbimizin bütün bunlara karşılık, bizden istediği tek şey kulluğun icaplarını yerine getirmektir. Bu da şükür ile olur, hamd ile olur. Nimetlerin sahibini tanımakla olur. Onu övmekle olur. Ona ibadet etmekle olur.
Muhterem Müslümanlar!
Kur’an-ı Kerim herkesin anlayabileceği açık nimetlerden bazılarını Vakıa suresinde şöyle zikreder: Ektiğiniz tohuma ne dersiniz? Onu siz mi bitiriyorsunuz, yoksa bitiren biz miyiz? Dileseydik onu kup kuru bir çöp yapardık. 3
İçtiğiniz suya ne dersiniz? Siz mi onu buluttan indirdiniz, yoksa indiren biz miyiz? Dileseydik onu acı bir su yapardık. O halde şükretseydiniz ya! 4
Tutuşturduğunuz ateşe ne dersiniz? Onun ağacını siz mi yarattınız, yoksa yaratan biz miyiz? Biz, onu bir ibret ve ıssız yerlerde yaşayanlara bir yarar kaynağı kıldık. O halde, O yüce Rabbinin adını tesbih et .5
Her kim Allah’ın nimetlerinden bir tanesini asıl gayenin dışında ve Allah’ın rızasına uygun olmayan bir şekilde kullanırsa nankörlük etmiş olur. Rabbimiz İbrahim Suresinde: Hatırlayın ki Rabbiniz size: eğer şükrederseniz elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir 6 diye bildirmiştir.
Bu kadar çok nimete sahip kılınmış olan biz insanoğluna şükretmek düşer. Yapılan şükür de nimetlerin artmasına sebeptir. Şükür dil ile, mal ile, beden ile, hem mal hem beden ile olur.
Muhterem Müslümanlar!
Şükür nimetlerin artmasına, isyan ve nankörlük ise bu nimetlerin yok olmasına sebeptir. Bundan dolayıdır ki, nimetlerin artması veya eksilmesi bizlerin tutum ve davranışlarına bağlıdır. Tutum ve davranışlarımızı nimetlerin artması yönünde kullanalım. Rabbimiz! Sana gereği gibi şükretmeyi bizlere nasip eyle. Sana gereği gibi şükretmek için bizlere yardım eyle.
1-İbrahim 34
2-Nisa 147
3-Vakıa 63-65
4-Vakıa 68-70
5-Vakıa 71-74
6-İbrahim 7

Okudunuz mu?  Hz Ali hutbesi

Yorum: Hutbe: Nimete Şükür hakkında (cuma hutbesi)

YAĞMUR
ne kadar çok şey var dünyada ve Allah kulları için donatmış dünyayı şükretmek bukadar zor olmamalı Allah şükredenleri kıymet bilenleri sever


nimetlere şükür hutbe, şükür ile ilgili hutbeler, şükür hutbe

Bu kategoride yer alan Sadakat ile ilgili hutbe başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hutbe: Nimete Şükür hakkında (cuma hutbesi) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.