Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Hutbe: Fitne ve Zararları

Hutbe: Fitne ve Zararları

Muhasibi
Hutbe: Fitne ve Zararları

وَاتَّقُواْ فِتْنَة لاَّ تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمْ خَآصَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

Muhterem Müslümanlar!
Yüce dinimizin gayesi yeryüzünde barışı, adaleti ve huzuru sağlamaktır. Dinimiz ayrıca, nefreti, bozgunculuğu, merhametsizliği, zulmü ve fitneyi şiddetle yasaklamıştır.
Bu yasaklardan olan fitne, Kur’an-ı Kerim’de imtihan, saptırma, işkence, fenalık yapmak, onları belaya uğratmak, toplumda kargaşa çıkartmak manasına gelmektedir. Ayrıca, insanlar arasında ayrılık meydana getirmek ve toplumu anarşiye itmek gibi anlamlarda da kullanılmaktadır.
Cenab-ı Hak,
olarak nitelendirmektedir. Bir ülke veya toplumda ortaya çıkan fitne, çoğu zaman o ülkenin parçalanmasına ve yok olmasına sebep olur. Bu nedenle dinimiz, fitneyi ve fitneye götüren dedikodu, gıybet, yalan, söz taşıma ve iki yüzlülük gibi kötü davranışları men etmiştir.
Değerli Mü’minler!
Fitne birçok insanın kanının dökülmesine, aile ocaklarının sönmesine toplumda hak ve batılın birbirine karışmasına sebep olur. Kişiyi kardeşinden, babasından ve yuvasından ayırır. Sosyal hayatının alt üst olmasına da sebep olur. Kişiler arasındaki sevgiyi, saygıyı sarsar ve toplumda tedavisi zor yaralar açar. Kardeşi kardeşe düşman eder.Fitne savaşların çıkmasına, dostlukların bozulmasına, hakların zayi olmasına ve masumların zarar görmesine sebep olur. Peygamber Efendiniz (s.a.v) hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır; Fitne uyumaktadır. Allah (c.c.) onu uyandırana lanet etsin. 2 Diğer bir hadisi şeriflerinde ise Yakın bir gelecekte bir takım fitneler olacaktır. Fitne zamanında ona karışmayıp oturan kişi, karışmak üzere ayakta duran kişiden daha hayırlıdır. Her kim o fitne zamanında sığınacak bir yer bulursa, hemen sığınsın! (fesatçılara karışmasın. 3 buyurmuştur.
O Halde Değerli Müminler!
Fitne ve fesat seline kendini kaptıranlar, hakikat ölçülerini terk ederek nefsinin oyuncağı haline gelirler. Bu sebeple kendimizi ve çevremizi bu illetten uzak tutmalıyız. Fitneden kendimizi koruyabilmemiz için, insanların birbirine olan bağlılığını kesen ve sevgi bağlarını koparan kimseler gibi olmayıp, halkı uzlaştırmaya çalışmalıyız. Müslüman olarak, fitne ve fitneye sebep olan kötü söz ve davranışlardan uzak durmalıyız. Fitneden kendimizi koruduğumuz gibi milli birlik ve beraberliğimizi de korumalıyız. Ayrıca toplumsal huzurumuzu bozmaya çalışanlara karşı da tedbirli olmalıyız.
Hutbemi Enfal suresi 25. Ayetin mealiyle bitirmek istiyorum: (Ey müminler!) Öyle bir fitneden sakınınız ki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz (umuma sirayet ederek hepsini perişan eder) biliniz ki Allah’ın azabı şiddetlidir .

Okudunuz mu?  İntihar edenin cehennemde'ki azabı

(1) Bakara Suresi:217. ayet
(2) Feyzül Kadir C.4 S.461
(3) Tecridi Sarih S.299


Yorum: Hutbe: Fitne ve Zararları

YAĞMUR
bu huylar kötü ahlaktndır hem kişinin kendine hemde etrafına zararı vardır ve bu kişiler fark edildiğinde hoş karşılanmaz hem Allah tarafından hemde toplumda farklı görülür

Okudunuz mu?  Ahde vefa ile ilgili cuma hutbesi

fitne ve zararları hutbe, fitne ve zararları, fitne ile ilgili hutbeler

Bu kategoride yer alan Esselatu hayrun minen nevm ne demek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hutbe: Fitne ve Zararları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.