Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:11
missa07
Abone

Kur’anda dat harfi za diye okunurmu uygunmudur?

Kur’anda dat harfi za diye okunurmu uygunmudur?

Kayıtsız Üye
kur an da dat harfi za diye okunurmu uygunmudur?


Cevap: Kur’anda dat harfi za diye okunurmu uygunmudur?

arifselim
Arapça alfabesinde ‘DAT’ harfi ile ‘ZA’ harfi biribirineden tamamen farklıdır. Bunları birbirinden ayırmaya gücü yetecek şekilde okumaya imkanı olan kimsenin dat harfini za olarak okuması yanlıştır.

Okudunuz mu?  İmanın dereceleri nelerdir

Cevap: Kur’anda dat harfi za diye okunurmu uygunmudur?

@mir
< Ömer Nasuhi Bilmen de bu konuda şu bilgileri vermektedir: "İki harf arasında mahrec birliği ve yakınlığı olmadığı halde umûmî belva (güçlük) bulunup bunların aralarını ayırmak müşkül bulunsa bunlardan birinin yerine diğerinin telâffuz edilmesi, fukahadan birçok zatlara göre namazı ifsat etmez (bozmaz). ض yerine ذ, د veya ظ harfinin okunması ve ذ yerine ز veya ظ harfinin telâffuz edilmesi gibi. ص ile س, ط ile ت harfleri de böyledir. Birçok fukaha adem-i fesad ile (namazı bozmaz diye) fetva vermişlerdir. Meğer ki taammüden (kasten) böyle okunsun.

Okudunuz mu?  Oral yolla ilişki günahmı çok çelişkili söylemler var haram değildir diyenler var

Binaenaleyh; وَلاَ الضَّالِّينَ yerine وَلاَ الظَّالِّينَ veya وَلاَ الذالّينَ okunması namazın sıhhatine mani olmaz. Maahaza bu hususta başka kaviller (görüşler) de vardır. Bu harflerin arasını ayırmağa gücü yetecek kimse için bunların ibdâline (değiştirilmesine) meydan vermemek icâp eder. Taammüden (kasıtlı olarak) böyle okursa namaz fâsit olur (bozulur)”.(6) >
İnşaAllah bu fetva doğrudur
zira eğer yanlışsa işimiz zor
Allah affetsin. Amin

Okudunuz mu?  İman nedir? itikat nedir?

Cevap: Kur’anda dat harfi za diye okunurmu uygunmudur?

Desert Rose
< Maahaza bu hususta başka kaviller (görüşler) de vardır. Bu harflerin arasını ayırmağa gücü yetecek kimse için bunların ibdâline (değiştirilmesine) meydan vermemek icâp eder. Taammüden (kasıtlı olarak) böyle okursa namaz fâsit olur (bozulur)”.(6) >
Bu fetfayı başka güvenilir aliminlerdende okumuştum.

Okudunuz mu?  Allahümmeğfirlii verhamni ve afini vehdini verzukni duasının anlamı?

Birde Ö.N.Bilmen sağlam alimlerdendir biliyorsun.


Kayıtsız Üye
Sonuç olarak okunuyor mu okun muyormu .çocuklar yeni hocaya gidiyorlar ve kur’ana geçiyorlar hocalari za diye okunur diye öğretmiş ben dat diye söylüyorum.çelişki oldu.


kuranda dad harfi, kuranda dad harfinin okunuşu, kuranda dat harfinin okunuşu

Bu kategoride yer alan Haya İle İlgili Ayet Ve Hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kur’anda dat harfi za diye okunurmu uygunmudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.