Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:35
missa05
Abone

Minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba?

Minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba?

Kayıtsız Üye
Minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır dini açıdan bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba?

mumsema
Bu adeti ilk kim çıkardı bilmiyorum ama "Ay" İslam dininin sembolü haline geldi. yıldız sanırım sadece bizde meşhur:)

Minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba?


Cevap: minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba?

kevasor47
ALLAH RAZI OLSUN hocam çok sağolun

Okudunuz mu?  Sevabı günahından çok olan cehenneme girer mi

Cevap: minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba?

MaxiMilyan
‘Camiye ay-yıldız’
Bildiğimiz "ay çöreği"nin orijinine dair hikâye: Fransızlar Haçlı Seferleri sırasında çöreğe ay biçimini verirler. Fransızca’da "croissant" yani "hilâl" adı verilen bu çöreği yemek, sembolik olarak Müslümanlara karşı duyulan nefreti yansıtmak olarak yaygın kabul görür. Çünkü "hilâl" İslâmiyet’in sembolüdür. Müslümanların kullandığı ve Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicreti ile başlayan takvim, kamerî yani ayın gökyüzündeki durumunu esas alan takvimdir. Gökyüzünde görünen hilâl de kamerî takvime göre ayın ilk günüdür.

Okudunuz mu?  İçki içince cenabet olunurmu

Bizim bayrağımızdaki "ay" da, İslâmiyet’i simgeleyen "hilâl"den başkası değildir. İlk defa III. Selim zamanında, kırmızı zemin üzerindeki hilâlin önüne sekiz köşeli yıldız yerleştirilmiş; 1842’de bu yıldız, bugünkü 5 köşeli yıldıza dönüşmüş ve bugün kullandığımız bayrak ortaya çıkmıştır. Bugün bazı İslâm ülkelerinin bayraklarında farklı renklerde de olsa ay-yıldızın kullanılması, diğer bir kısmında ise sadece ayın yer alması, "hilâl"in İslâmiyet’i sembolize etmesindendir. Bizim bayrağımızdaki ay, gökyüzündeki "hilâl"den biraz farklı, stilize bir aydır. Osmanlı sembolü olarak, bizim kullandığımız ay-yıldızın aynısını kullanan Müslüman toplumlar da vardır. 1936’da çıkan Bayrak Kanunu ile kesin ölçüleri verilen bayrağımız, bize Osmanlı Devleti’nin mirasıdır. Sadece bağımsızlığımızı değil, aynı zamanda mukaddeslerimizi ve Osmanlı’dan Cumhuriyet’e devletimizdeki devamlılığı da simgeler.
Klasik Osmanlı camilerinin minare ve kubbelerinde "hilâl", 19. yüzyıldan itibaren de ay-yıldız yer alır ve buna "alem" adı verilir. Camilerimizin içinde ay-yıldız bazen bir tezyin, bazen de arma gibi minberlerde, duvar süslerinde sıklıkla kullanılır. Hatta, ay-yıldız şeklinde istif edilmiş ayetlere bile duvarlarda rastlanır.
Bu yüzden camilerin her yerini Türk bayrağı ile donattığınız zaman dinî olanla millî olanı yan yana getirmiş olmakla kalmazsınız; dinî olanla millî olan arasındaki ortaklığı, bütünlüğü vurgulamış olursunuz. Hatta daha ileri giderek, millî olanın dinî menşeini göstermiş ve hatırlatmış olursunuz. Bu yüzden ister millî bayramlarda isterseniz senenin her günü camilere Türk bayrağı asmanın dinî açıdan bir mahzûru olamaz. Üstelik, yaygın bir âdet olarak zaten asılmaktadır. İtiraz sadece laiklik konusunda kılı kırk yaranlardan gelebilir. Çünkü millî bayramlarda camiye bayrak astığınız zaman, camiyi millî bir mekân haline getirmiş olmazsınız. Tersine ay-yıldız ile cami arasındaki bütünlüğü vurgulayarak, millî bayramınıza dinî bir öz ve içerik katmış olursunuz. Çünkü caminin hilâli bayrağımızdaki hilâlden kıdemlidir. Ne yapalım, şanlı bayrağımız dinimizin sembolü olan "hilâl"i ile özünde "laik" bir bayrak değil. Ama manzara hoş değil mi? Caminin kubbesindeki ve minaresindeki "alem" ile bayrağınızdaki ay-yıldızı yan yana seyretmekten bahsediyorum.
Emin Çölaşan’ın laikliği konusunda kimse şüphe duyamayacağına göre, millî bayramlarda camilere bayrak asma önerisini, dinî bahislere uzak olanların kronik cehaletine hamletmek doğru olacak.
Fitne ve fesat peşinde koşanlar, kavga konusu arayanlar cehaletten cesaret alıyorlar. 1928 yılında, Darülfünûn’da "Dinde Reform" projesini hazırlayanlar da cahildi. Camiden içeriye adımını atmayanlar, camilere tıpkı kiliselerdeki gibi sıra ve org konulmasını önermişlerdi. Maksat dindar insanları taciz etmek ve kışkırtılan hassasiyeti, azınlık iktidarının gerekçesi haline getirmekti. Çölaşan’ın niyeti de bir kavga konusu icat etmek ve milliyet ile din arasında bir düşmanlık yaratarak bunu laikliğin cephanesi olarak ileri sürebilmek. Ama bu sefer cehaletinin kurbanı olarak, kazdığı kuyuya yuvarlanıyor.
Çölaşan, 29 Ekim’den önce yaptığı bu öneriye "Camiye bayrak asılmaz, camide bayrak olmaz, dinin milleti ve bayrağı yoktur" itirazlarının geldiğini iddia ederek, "tutucular" diye bir düşmandan bahsediyor.
Kim bunlar? Ayakkabısını çıkartıp caminin içine iki rekat namaz kılmak için bile giremeyen birileri camiye bir şeyler koymaktan bahsediyorsa, şüphelenmekte haklı değil miyiz? Neyse ki Çölaşan, büst ve heykellerden değil, zaten camiye ait olan ay-yıldızdan bahsediyor. Geriye yazdıklarına sahip çıkmak; gerçekten samimi ise "camiye bayrak önerisi"ne karşı çıkanların kimler olduğu açıklamak kalıyor.

Okudunuz mu?  Kısa yoldan dua ezberleme

misafir
çok güzel olmuş teşekkür ederim


minarenin ucundaki ay yıldıza ne denir, minarenin üstündeki ay yıldıza ne denir, minarenin ucundaki hilal

Bu kategoride yer alan Nikah Duası Dini nikahta okunan tüm duaların türkçe anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Minarelerin ucunda neden ay ve yıldız vardır acaba? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.