Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:39
Hadisler
Yönetici

Cünüp ve hayızlı vaziyette kuran okunur mu?

Cünüp ve hayızlı vaziyette kuran okunur mu?

Muhammed
CÜNÜP VE HAYIZLI VAZİYETTE KURAN OKUNUR MU?131- İbn Ömer (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.): Cünüp ve hayızlı olan kimse Kur’ân’dan bir şey okumasın (İbn Mâce, Tahara: 105; Ebû Dâvûd, Tahara: 90; Muvatta, Kur’ân: 15)
ž Bu konuda Ali’den de hadis rivâyet edilmiştir.
Tirmîzî: Bu İbn Ömer’in hadisini yalnızca İsmail b. Ayyaş, Musa b. Ukbe, Nafi’ yoluyla bilmekteyiz.
Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabı, tabiin ve daha sonraki gelen ilim adamlarının çoğunluğu bu görüştedir. Sûfyân es Sevrî, İbn’ül Mübarek, Şâfii, Ahmed ve İshâk şöyle demektedirler: Cünüp ve hayızlı olan Kur’ân’dan bir şey okumamalı ancak bir ayetinin bir kısmını veya bazı bölümlerini okuyabilir ayrıca tesbih (SübhanAllah) ve tehlil (La ilahe ilAllah) gibi şeyleri söylemelerinin bir sakıncası yoktur.
Tirmîzî: Muhammed b. İsmail’den işittim şöyle diyordu: Hadisin râvîlerinden İsmail b. Ayyaş, Hicaz ve Irak bölgesi adamlarından hoş karşılanmayan (münker) rivâyetleri aktarıyor dolayısıyla pek güvenilmez demekle birlikte İsmail b. Ayyaş’ın bu rivâyeti Şam bölgesi adamlarındandır demekle bu hadise güvendiğini söylemektedir.
Ahmed b. Hanbel diyor ki: İsmail b. Ayyaş Bakıyye denilen kimseden daha sağlamdır çünkü Bakıyye’nin güvenilir kimselerden hoş olmayan (münker) rivayetleri vardır.
Tirmîzî: Ahmed b. Hasan bana aktardı ve dedi ki: Bu sözü Ahmed b. Hanbel’in kendisinden işittim.


Yorum: Cünüp ve hayızlı vaziyette kuran okunur mu?

BELMA
bu halde iken kuran okunamaz mescidlere gidilip ibadet yapılamaz namz kılınamaz oruç tutulamaz gusül alındıktan sonra bu ibadetler yapılır

Okudunuz mu?  Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler

cünüp iken dua okunurmu, cünüpken kuran okunur mu, cünüpken dua okunurmu

Bu kategoride yer alan Kadınlarda âdet dışı gelen özür kanının durumu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cünüp ve hayızlı vaziyette kuran okunur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.