Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:04
misa00
Abone

Hz Muhammed (s.a.v) İnsan üstü varlıkmıdır?

Hz Muhammed (s.a.v) İnsan üstü varlıkmıdır?

Kayıtsız Üye
Peygamberler İnsanüstü varlıklar mıdır?


Cevap: Hz Muhammed (s.a.v) İnsan üstü varlıkmıdır?

Desert Rose
Peygamber efendimiz (s.a.v) ve bütün peygamberler
İnsandır fakat Ahlak ve diğer özellikler bakımından
insanlardan çok,çok üstündürler ve Allah c.c tarafından seçilmişlerdir.

______________________

Bir kişiye peygamberliğin verilmesi onu insanlıktan çıkarmaz. Peygamber olmak insanlıktan çıkarak insanüstü konuma bürünmek anlamına gelmez. Bazı kişiler peygamberleri insanüstü varlıklar görerek onları ölümsüzlükle vasıflandırmaktadır. Hz. Peygamber’in çağdaşı ve muhatabı olan Hıristiyanlar arasında Hz. İsa’yı Allah zanneden veya Hz. İsa Allah’ın oğludur diyen Hıristiyanlar vardı.([6]) Onlara Göre Hz İsa Tanrının oğludur. Tanrının oğlu olması da beşeriyetten yani insan olmaktan çıkması anlamına gelir. Neticede bu düşünce Hz İsan tanrıdır tanrılar ölmez inancına kadar gider. Oysa İslam İnancına göre Hz İsa da diğer peygamberler gibi bir insandır. Ve her insanın ölümü tattığı gibi; o da vefat etmiştir. Ebu Mansur Mâturîdî’nin de işaret ettiği gibi, Kuran, Hz. İsa’yı Allah zanneden veya Hz. İsa Allah’ın oğludur ölmeye ihtimali yoktur diyen Hıristiyanları yalanlamaktadır[7].Yine Ebu Mansur Mâturîdî, Ey Muhammed! Biz senden önce de hiçbir beşere ebedilik vermedik. Şimdi sen ölürsen, sanki onlar ebedi mi kalacaklar? ([8]) ayetine getirdiği yorumda: Ey Muhammed! Senden önce hiçbir insan ölümsüz olmadı. Bilakis onların hepsi öldü demektedir.([9]) Mâturîdî’nin bu yorumundan hareketle, Hz. İsa’nın Hz. Muhammed’den önce yaşamış bir insan olduğunu dikkate alarak onun da öldüğüne hükmedebiliriz.Yüce Allah, peygamberimiz Hz Muhammed’e, önceki insanlardan hiç kimsenin ebedi kalmadığını hepsinin ölümlü olduğunu bildirmektedir. Dolayısıyla Hz İsa’nın da tanrı değil insan olması nedeniyle ölümlü olduğu göz ardı edilmemelidir. Her nefisin ölümü tattığı gibi o da vefat etmiştir[10].
Ölümlülük tüm insanları kapsamına alan genel bir kanundur ve hiçbir insanın bu kanunun dışında kalmayacaktır. Bu hususu Yüce Allah:
Her canlı ölümü tadar.[11] Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zatı baki kalacak[12]. Ayetleriyle ifade etmektedir. Ebedilik, sadece ve sadece Allah içindir. Onun dışında her canlı ölümlüdür ve ölümü tadacaktır. Yukarıdaki ayetlere dayanarak her peygamberin insan olduğunu ve her insanın da ölümlü olduğunu söyleyebiliriz. Neticede söylenecek söz; peygamberlerin de diğer canlılar gibi ölümlü oluşudur. Peygamberin doğruluğunu belgelemek, ispatlamak, delillendirmektir.
İmam Eşari, yalancının mucizevî gösterilerde bulunması, mucizenin peygamberin doğruluğunu ispatlama gücünü ortadan kaldırır, bu nedenle yalancılar mucizevî gösterilerde bulunamaz diyor. Eşarinin bu görüşünden hareketle Deccalın mucizevî gösteriler yapıp yapamayacağını değerlendiriniz?
Yapamaz çünkü mucizenin inandırıcılığı kaybolur (Bkz. Şerhu’l- Mevakıf, s.342)Maturidi Kelam bilgini Ebu’l-Muin en-Nesefi, Allah, yalancı peygamberlere mucize gösterme gücü vererek halkı aldatmasına izin vermez. Sınırsız bir kudrete sahip olan Allah’ın yalancı peygambere mucize gücü vererek hak ile batıl arasını ayırt edemeyecek kadar aciz konuma düşürülmesi asla tasavvur edilemez. Allah mucizeyi sadece gerçek peygamberlere verir. (Tabsıra, s.53-54) diyor. Nesefinin bu görüşünden hareketle Deccalın mucizevî gösteriler yapması Yüce Allah’ın sıfatlarına eksiklik getirir.Allah’ın Peygamber Göndermesinin Gerekliliği

Okudunuz mu?  Türkçe nikah duası hitabeti (söz ve nişan duasında neler söylenir)

1-Hangi ilaçların sağlığımız için daha yararlı olacağını doktorlar kadar bilemeyiz doktorlara gereksinim duyarız. Peygamberlere gereksinim, uzman doktorlara gereksinim gibidir

2-Sırf akılla kavrayamayacağımız dini konular vardır. Bu konuları bize peygamberler öğretir

3-İnsanların aklî seviyeleri birbirlerinden farklı farklıdır. Bu nedenle de insanlar akıl yoluyla din tespitinde bulunamazlar, anlaşmazlığa düşerler. İşte peygamberler insanların birbirleriyle barış içinde yaşamaları için gereklidir.

Okudunuz mu?  Kısaca Peygamber efendimiz Hz. Muhammedin hayat hikayesi

Son Peygamber Hz. Muhammed
Hz. Muhammed tüm insanlara barış ve sevgiyi yaşatmak için gönderilmiştir([13]). İnsanlara yumuşak davrandığından dolayı Tanrı’nın övgüsünü kazanmıştır. Yüce Allah Hz. Muhammed’den insanları affetmesini ve onların iyiliği için dua etmesini emretmiştir([14]).Bu yüzden olmalı ki Uhud savaşında dişini kıran, yüzünü yaralayan Kureyş müşriklerine beddua etmemiş bilakis Yüce Allah’ın onlara doğru yolu göstermesi için dua etmiştir([15]) Hatta Hz. Muhammed’in kılıcının kabzasında "Sana zulmedeni affet. Sana küsene git, sana kötülük yapana iyilik yap! Aleyhine de olsa gerçeği söyle!" yazılıdır([16]). Kılıcında bile barış yazan Hz. Muhammed’in sarığı bombayı değil tüm insanları sevgi ile kucaklamayı temsil eder. Çünkü o, Müslüman kâfir ayrımı yapmadan yeryüzündekilere karşı merhametli olursanız Yüce Allah’la manevi bir bağ kurarsınız demiştir([17]). Bu yüzden hizmetçimi günde kaç kez affedeyim diye soran bir kişiye 70 kez affet cevabını vermiştir([18]). Kısaca o, özünde, sözünde, kılıcında barış yazan, sevgisi tüm insanlığı kuşatan bir peygamberdir.

Dr.Emrullah Fatiş [1] 6.Enam/124
[2] 5.Maide/75; 14.İbrahim/11;18.Kehf/110
[3] 4.Nisa/163; 6.Enam/19
[4] Bakara,2/61, 73, 118, 145, 211; Ali İmran,3/49, 50; Maide,5/114; Enam,6/4, 25, 27, 35, 37, 109, 124, 158,; Araf,7/73, 103, 106, 132, 133, 136, 146, 203; Yunus,10/20, 75, 97; Hud,11/64, 96; Rad,13/7, 27, 38
[5] 12.Yusuf/109
[6] 9.Tevbe/30; 4.Nisâ/171; 5.Mâide/17; T.D.V., Kur’ân-ı Kerîm ve Açıklamalı Meâli, s.104.
[7] Dr.Emrullah Fatiş, Kuranda Hz. İsa, s.169.
[8] 21.Enbiyâ/34-35.
[9] Ebû Mansur Mâturîdî, Te’vîlâtü Ehli’s-Sünne, 365a, Raşid Ef. Ktp. No:47:وماجعلنالبشرمنقبلكالخلدبلحكمهأنيموتالكلعليماأخبركلنفسذائقةالموتفاذالم يكنلأحدمنقبلكالخلدبلكلهمقدماتوا.
[10] Hz. İsa konusunda doktora tezi boyutunda hazırlanmış kapsamlı mükemmel çalışmalar vardır. Bkz. Dr. Emrullah Fatiş, Kuranda Hz. İsa, Kayseri 2000.
[11] 21.Enbiya/35
[12] 55.Rahman/26-27
[13] 21.Enbiya/107; 34.Sebe/28:
[14] 3.Al-i İmrân/159:
[15] Uhud günü Peygamberimiz Aleyhisselamın dişi kırıldığı ve yüzü yaralandığı zaman, bu Ashab-ı Kiramın son derecede ağırına gitti ve onlar: "Kureyş müşriklerine beddua etsen, ilensen!" dediler. Peygamberimiz Aleyhisselam: Kadı lyaz, eş-Şifâ, c. 1, s. 78-79
[16] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 16/317.
[17] " [Tirmizî, Birr 16, (1925); Ebû Dâvud, Edeb 66, (4941).] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları:7/258.
[18] Ebu Dâvud, Edeb 133, (5164); Tirmizî, Birr 31, (1950). İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 11/552-553.
Son Güncelleme: Çarşamba, 30 Mart

Okudunuz mu?  Erkeklerin pantolon giymesi

peygamberler insan üstü varlıklar mıdır, peygamberimiz insanüstü bir varlıkmıdır

Bu kategoride yer alan En yeni genel kültür bilgileri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz Muhammed (s.a.v) İnsan üstü varlıkmıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.