Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:35
missa0
Abone

Kızımın doğum gününde eş dostu çağırıp mevlüt okutmak ve ikram yapmak istiyorum dinen sakıncası varmı?

Kızımın doğum gününde eş dostu çağırıp mevlüt okutmak ve ikram yapmak istiyorum dinen sakıncası varmı?

Kayıtsız Üye
Benim kızımın 10 gün sonra doğum günü ben o gün esi dostu eve çagırıp mevlid okutmak istiyorum yani mum süs falan olmıcak sadece ikram olarak pasta olur bunu yaparsam doğru olur mu yoksa dogum günü diye günaha girermiyim …. şimdiden teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Dinî motif ne demektir ?

Cevap: Kızımın doğum gününde eş dostu çağırıp mevlüt okutmak ve ikram yapmak istiyorum dinen sakıncası varmı?

Desert Rose
Bismillahirrahmanirrahim

Doğum günü kutlamak caizdir. Fakat bu kutlamanın caiz olabilmesi için bir takım şartlar vardır:

Öncelikle gayrimüslimlere benzemekten son derece kaçınılmalıdır. Onların adetleriyle değil, İslami sınırlar içerisinde kutlama yapılmalıdır. Örneğin mumlara üflemek, dilek tutmak gibi gayrimüslim adetleri bu kutlamalarda yer almamalıdır.

Okudunuz mu?  Hz Ali doğum tarihi

Şarkı, türkü, kadın-erkek bir arada bulunmak gibi dinimizin müsaade etmediği fiiller bu kutlamada bulunmamalıdır.
Bu kutlama bir gösteriş ve israf vesilesi olmamalıdır.

Buna göre izahını yaptığımız şartlara uymak kaydıyla doğum günü kutlanabilir. Nitekim İslam âlemi olarak bizler Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin doğumunu Mevlid kandili adıyla kutlamaktayız. Hıristiyanlar da Hz.İsa’nın (sözde) doğumunu Noel ve christmas adıyla kutlamaktadırlar.

Okudunuz mu?  4444 dafa okunan dua kaç gün okunması gerekiyor ?

İşte bir müslümanın doğum günü kutlaması da aynen böyle farklı olmalıdır. Mevlid kandilini düşünün ve bir de noel kutlamalarını.

Bir müslümanın doğum günü kutlaması nasıl olabilir?

Müslüman her fiilinde olduğu gibi, helal ve harama son derece dikkat edecektir. Allah ve Resulu neyi yasakladıysa ondan kaçınacak, neye müsaade ettiyse onu yapacaktır. Namahremlerin bir arada bulunmadığı, haram içerikli şarkı ve türkülerin çalınmadığı, israfın ve gösterişin olmadığı, mum üfleme, dilek tutma gibi gayrimüslim adetlerinin uygulanmadığı bir doğum günü pekâlâ kutlanabilir.

Okudunuz mu?  Cuma günü ile ilgili hadis sahih midir?

Sözlerin en güzeli Kuran tilaveti bu kutlamaya bereket katacaktır. Doğum günüyle birlikte ömürden bir senenin daha geçtiği hatırlanıp ve hatırlatılıp bir nefis muhasebesi yapılmalıdır. Kul olma şerefini ihsan ettiği için AllahTeala’ya şükredilmelidir. İsrafa ve gösterişe kaçmadan misafirlere ikramda bulunulur, yine bu çerçevede hediyeleşme gerçekleştirilebilir. İslami sınırlar içerisinde bir eğlence tertip edilebilir.

Okudunuz mu?  Gusül aldıktan sonra ıslaklık olması

Mehmet Talü


Yorum: Kızımın doğum gününde eş dostu çağırıp mevlüt okutmak ve ikram yapmak istiyorum dinen sakıncası varmı?

Kayıtsız Üye
Kızımın doğum gününde hangi süreleri okusak daha doğru olur birde sonunda nasıl bir dua yapsak daha makbul olur türkçe bir dua yani

Okudunuz mu?  İslam güzel ahlaktır hadisinin arapçası

Yorum: Kızımın doğum gününde eş dostu çağırıp mevlüt okutmak ve ikram yapmak istiyorum dinen sakıncası varmı?

Hoca
Doğum gününe özel bir sure ve dua yoktur ama dilediğiniz ayetleri okuyup, iyi kul olması için içinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz


evde mevlit okutmak, mevlitte ne ikram edilir, evde kuran okuturken ne ikram edilir

Bu kategoride yer alan Büyü ile ilgili sorular başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kızımın doğum gününde eş dostu çağırıp mevlüt okutmak ve ikram yapmak istiyorum dinen sakıncası varmı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.