Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:59
misa00
Abone

Maliki ve Hanefi mezhepleri arasındaki farklar nelerdir?

Maliki ve Hanefi mezhepleri arasındaki farklar nelerdir?

Kayıtsız Üye
Maliki ve hanefi mezhepler arasındaki farklarının neler olduğu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: maliki ve hanefi mezhepler arasındaki farklar nelerdir?

Desert Rose
Her biri kendi nazarında doğru olana tâbi olur. Hepsi hidâyet üzeredir ve hepsi Allah ‘ın rızasını ister."

Okudunuz mu?  Söz duası - sözlenenler için dua

Müspet ayrılıklar, sahabe döneminde sıkça meydana gelmiştir. Hazret-i Peygamber de (a.s.m.) ümmetini, dilediği sahabenin içtihadıyla amel etme hususunda serbest bırakmakla böyle bir ihtilafa razı olmuştur. Sahabelerini içtihat farklılığından dolayı tenkit etmemiş, her iki tarafın da hükmünü hak ve münasip görmüştür.

Okudunuz mu?  İzinsiz ödev paylaşmak

Sefere çıkan iki sahabe, namaz vakti geldiğinde su bulamayınca teyemmümle namazlarını kılarlar. Sonra vakit içinde su bulurlar. Biri namazı iade eder, yeniden kılar. Diğeri ise önceki kıldığını yeterli görür. Dönüşte durumlarını Resûlullah’a sorarlar. Hazret-i Peygamber iade etmeyene "Sünnete isabet ettin.", diğerine de "Sana iki defa ecir var." cevabını verir.

Okudunuz mu?  Tütsü yakmanın hükmü nedir, caiz midir?

"Sahabelerim yıldızlar gibidir, onlara uyarsanız hidâyete erersiniz." hadis-i şerifi de bu hakikate işaret etmektedir. Buna binaen herhangi bir insan hak mezheplerden dilediğini tercih edebilir.

Kıblenin bilinmediği yerde namaz kılan bir mümin, kendi içtihadı ile bir yön tayin etse veya her rekatını bir başka yöne doğru kılsa namazın doğruluğuna fıkhen hükmolunur.

Okudunuz mu?  Tövbe ettim ama sanki kabul olmuyacak gibi his var içimde

Bu sayede Müslümanlar zaruret hallerinde ruhsatı azimete tercih edebilmektedirler. Bu ise onlar için büyük bir rahmet olmuştur. Evet, Müslümanlar kendi mezheplerinde çözümü olmayan bir mesele hakkında, zaruret halinde, diğer bir hak mezhebin ruhsatı ile hareket edebilir ve böylece sıkıntıdan kurtulurlar.

Okudunuz mu?  Rızık ve tevekkül nedir

Zaten şeriat-ı Muhammediye insanların fıtratına uygun olarak tarafından vaz’ edilmiştir.

Müçtehitler arasındaki ayrılıklar ümmet hakkında rahmet olduğu halde; geçmiş ümmetlerin helakine sebep olmuştur. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir hadis-i şeriflerinde "Ayrılıklar geçmiş ümmetlere azap olduğu halde, benim ümmetime rahmet olmuştur." buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Üvey oğlum cinsel içerikli sitelere giriyor

Geçmiş peygamberlerin dinlerinde bütün hükümler açık ve kesin idi. Âyetlerde yoruma açık şeyler yoktu. Kat’i ve kesin olan meselelerde ayrılık olmayacağı da açıktı. İnsanlar bu kesin hükümlere uymakta zorluk çektiler, ayrılığa düştüler ve bu ayrılık onları helake götürdü. Fakat bizim şartlarımız geçmiş milletler üzerindeki darlığı kaldırmıştır. Meselâ, Hazret-i Musa’nın (a.s.) şeriatinde adam öldüren bir katile kısastan başka ceza verilmesi mümkün değildi.

Okudunuz mu?  Evliliğin Sıhhat Şartları nelerdir ? Nikah Şahidinde aranan nitelikler nelerdir?

Maliki meshebiyle diğer üç mezhep itikatta birdir
ameliyede bazı farklar mevcuttur.Maliki mezhebi
abdest ve gusülde biraz daha esnektir.
örnek olarak mesela özürlünün abdesti hükümlerinde
abdesti bozacak başka bir durum olmadığı sürece
her vakit için abdest gerekmiyor…


hanefi ve maliki mezhepleri arasındaki farklar, hanefi mezhebi ile maliki mezhebi arasındaki farklar, maliki ile hanefi arasındaki farklar

Bu kategoride yer alan Müceddit İmamların Yaşadıkları Tarih (İsimleri, Doğum ve ölüm Tarihleri) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Maliki ve Hanefi mezhepleri arasındaki farklar nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.