Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:51
missa91
Abone

Şii ve hanefi arasındaki farklar

Şii ve hanefi arasındaki farklar

Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebi ve Caferi mezhebi arsındaki farkın ne olduğu hakkında bilgi yazar mısınız ?


Cevap: şii ve hanefi arasındaki farklar

Darusselam
şii ve hanefi arasındaki farklar

Fıkıh lügatte ince anlayış, derin kavrayış anlamına gelmektedir. Bir konudaki derin bilgiye fıkıh , o bilgiyi elde etmeye de tefakkuh derler. Resulullah (sav) Efendimiz İbn Abbas’a dua etmiş ve Allahım, onu dinde fakih kıl buyurmuştur. (Alluhumme fakkihhu fi’d-din).

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Abdest İle İlgili Hadisleri

Istılahta ise fıkıh kısaca, ameli şer’i hükümleri tafsili delillerinden istinbat ederek bilmek diye tarif edilir. Şer’i hükümler inanca, amele ve ahlaka ait olmak üzere üçe ayrılır. İşte amel ve ibadetlere ait olan kısmı fıkhın konusudur. İmam Azam Ebu Hanife ise fıkhı, kişinin lehinde ve aleyhinde olan şeyleri bilmesidir diye tarif ederek, hayatın tamamını onun konusu haline getirmiştir. Nitekim İmam’a atfedilen akaid risalesinin adı da el-Fıkhu’l-Ekber yani büyük fıkıh tır.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Insani Yönü Ile Ilgili Ayet Hadisler

Mezhep ise z-h-b kökünden türemiş bir terimdir; gidilen yol manasına gelir. Hicri ikinci asırdan itibaren fıkıh mezhepleri teşekkül etmiştir. Önce Medine ve Irak, bir başka adlandırmayla Hadis ve Rey ekolleri şekillenmiş, ardından birçok mezhepler oluşmuştur. Bu mezheplerden bazılarının mensubu kalmadığından bunlar ortadan kalkmışlar, tarihte fazla işlenmemişlerdir. Sevri ve Leysi mezhepleri gibi. Bazıları ise büyük devletlerin hukukunu ve kalabalık kitlelerin günlük hayatını tanzim ettikleri için işlenerek gelişmiş ve genişlemişlerdir. Hanefi ve Maliki mezhepleri gibi… Mezhep kelimesinin gidilen yol anlamına geldiğini söylemiştik. O yoldan gidenler azaldıkça mezhep de mezhep olma kabiliyetini kaybetmeye başlar. Yol, gitmek içindir; üzerinde oturmak, çadır kurmak, ev yapmak için değildir. Bir yerde durmak murat edilseydi, adına mezhep değil mevkıf (durak) derlerdi.

Okudunuz mu?  Mekke-Medine arası kaç kilometredir ?

Mezhepler bir de sünni ve şii mezhepler olmak üzere ikiye ayrılır. Sünni mezheplerin toplam 13 mezhep olduğu kabul edilmekle birlikte en çok mensubu bulunanlar 4 tanedir. Şii fıkıh mezheplerin en önemlileri ise Ca’feriye, Zeydiyedir. Şii mezhepler içerisinde Zeydiye, sünniliğe en yakın mezhep kabul edilmektedir.

Okudunuz mu?  Karın ağrısından ölen kabir azabı çeker mi

Ana ilkeler ve karakteristik özellikler daha ziyade usûlde ortaya çıktığı için mezheplerin usûlü üzerinde durulacak; fakat fer’î bir mes’ele de, o mezhebin karakteristik özelliğini aksettiren bir mahiyet arz ediyorsa, bunlara da yer verilebilecektir. Görüşlerin mukayesesi genellikle o delili en çok kullanan mezhebin başlığı altında yapılacak, bu durumda diğer mezheplere temas edilirken o konu yeniden ele alınmayacaktır.

Okudunuz mu?  İhfa nasıl yapılır?

Sünni mezhebine göre;
Kelime-i Şehadet getirmek
Günde beş vakit namaz kılmak
Ramazan ayı boyunca oruç tutmak
Zekat vermekle yükümlü olan kimse için Zekât vermek
Hac’ca gitmekle yükümlü olan kimse için ömründe bir defa veya daha fazla hacca gitmek

Şii mezhebine göre; İmmamiye ve İsmailliye olarak ikiye ayrılır.

Okudunuz mu?  Salavat okunuşu

Furu al-Din (İmamiyye)
Namaz
Oruç
Zekât
Hums
Cihat
Emr-i Bil Maruf
Nehyi Anil Münker
Tevella
Teberra
7 Şart (İsmailiyye)
Velayet
Teharet
Namaz
Zekât
Oruç
Cihad

Allah’ın tek Yaradan olduğuna inanmak.
Allah’ın meleklerine inanmak.
Allah’ın kitaplarına inanmak.
Allah’ın peygamberlerine inanmak.
Kaza ve kadere inanmak.
Ahiret gününe inanmak

Okudunuz mu?  Herkes üzdüğü kadar üzülür mü

hanefilik ve şiilik arasındaki farklar, şiilik ve hanefilik arasındaki farklar, hanefi ve şii arasındaki fark

Bu kategoride yer alan İşyeri ve ev kapısı açılırken okunacak dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şii ve hanefi arasındaki farklar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.