Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:05
Terimler
Abone

Züleyha Kimdir? Züleyha hayatı hakkında bilgi

Züleyha Kimdir? Züleyha hayatı hakkında bilgi

Hoca
ZÜLEYHÂ HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Kur’ân-ı Kerîm’de Yûsuf sûresinde anlatılan Yusuf kıssasında (hikâyesinde) söz konusu edilen kadın.

Züleyhâ kelimesi, Farsça bir isimdir. Arapça şekli ise, Zelihâ’dır. Kelime olarak her iki şekilde de okunabilir ve her iki şekildeki okunuş da doğrudur. Farklılık, hareke değişikliğine dayanmaktadır. Bazı kaynaklara göre onun gerçek adı, Râîl’dir (et-Taberî, Tarih, Beyrut, t.y., I, 337).

Okudunuz mu?  Korku ve Ümit nedir? İslamda korku ve ümit kavramı

Kur’ân’da Züleyha ismen geçmemektedir. Ancak, Yusuf kıssasında, baştan sona Yusuf (a.s) ile beraber anılmıştır. Kur’ân’daki Yusuf ile Züleyha’nın hikâyesi, Yüce Allah tarafından hikayelerin en güzeli olarak haber verilmiştir.

Biz bu Kur’ân’ı vahyetmekle, sana kıssaların en güzelini anlatıyoruz" (Yusuf, 12/3).

Yusuf (a.s) kardeşleri tarafından kuyuya atılmış, oradan geçen yolcular tarafından kuyudan çıkarılmış ve Mısır’a götürülerek köle olarak satılmıştır. Mısır’da onu satın olan kimse hanımına; "Ona güzel bak, belki bize faydası olur yahutta onu evlat ediniriz" dedi (Yusuf,12/21). İşte bu hanım, Züleyhâdır. Yusuf’u ilk gördüğünden itibaren, onun güzelliğinden etkilenerek ona aşık oldu. Yusuf’a çeşitli tekliflerde bulundu fakat Yusuf onun tekliflerini her seferinde reddetti. Ancak Züleyhâ teklifinde ısrar ederek ona zorla sahip olmak istedi. Yusuf ondan kurtulmak için kapıya doğru koşarken, kapıda efendisi ile karşılaştı. O zaman Züleyhâ, Yusuf’un kendisine sataştığını söyledi. Fakat Yusuf’un gömleği arkadan yırtıldığı için, onun suçsuzluğu ve Züleyhâ’nın suçlu olduğu ortaya çıktı.

Okudunuz mu?  Yevmu'ş-Şek - Şek günü nedir? neden oruç tutulmaz?

Kadınlar arasında Züleyhâ için dedikodular çıkınca, o kadınlara bir ziyâfet vererek Yusuf u bir münasebetle onlara göstermiştir. Kadınlar Yusuf’un bu güzelliği karşısında ona bakakalmışlar ve ellerindeki meyve yerine, parmaklarını kesmişlerdir. Ondan sonra da Züleyha’ya hak vermişlerdir (bk. Yuşuf, 12/1-111).

Bazı rivâyetlere göre, Züleyhâ’nın kocası vefât ettikten sonra Allah’ın irâdesi ile eski güzelliğini kazanmış ve Yusuf (a.s) ile evlenmiştir. Yusuf (a.s) ile evlendiği zaman, bakire olduğu anlaşılmıştır (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, İstanbul 1971, IV, 2879).

Okudunuz mu?  Seriyye nedir? İslamda Seriyye Kavramı

Fakat bu rivâyetin ciddi bir temeli, dayanağı yoktur. Bu rivâyet, daha çok edebî hikâye türlerine uymakta ve dayanmaktadır. Aslına bakıldığı zaman, Züleyhâ iyi bir izlenim bırakmamıştır. Kur’ân’daki âyetlerden anlaşıldığına göre, Züleyhâ, Yusuf (a.s)’ı yoldan çıkarmak için her türlü şeytanî yola baş vurmuştur. Onu, Allah yolundan, doğruluktan, haktan saptırmak için uğraşmıştır. Bunun için yalan söylediği ve çeşitli hilelere baş vurduğu âyet ile sabittir. Bir peygamberin böyle bir hanımla evlenmesi, onun izzetini zedeler. Yusuf (a.s)’ın onunla evlenmesi, şu meâldeki âyete de ters düşmektedir:

Okudunuz mu?  Kâbe, Kâbe'nin fiziksel özellikleri ve konumu

"Kötü karakterli kadınlar öyle erkeklere, kötü karakterli erkekler öyle kadınlara. Temiz karakterli kadınlar, öyle erkeklere ve temiz karakterli erkekler öyle kadınlara…"(en-Nur, 24/26).

Buna göre doğru olanı, Yusuf (a.s)’ın neticede Züleyhâ ile evlenmemiş olmasıdır (Mevdûdî, Tefhîmu’l-Kur’ân, İstanbul 1991, II, 448 vd).

Okudunuz mu?  Hamele-i arş - Arşı taşıyan melekler kimlerdir

Hz. Muhammed (s.a.s)’in hadislerinde, Züleyhâ hakkında bilgiye rastlanmamaktadır. Ancak bir seferinde Rasûlüllah (s.a.s) ondan "Yusuf’un arkadaşı" diye bahsetmiştir (ez-Zebîdi, Sahihi Buhârî Muhtasarı Tecvidi Sarih Tercemesi, trc. Ahmed Naim, İstanbul 1972, II, 663).

Züleyhâ, Kur’ân’ın ibret için sunduğu Yusuf (a.s)’ın kıssasında yer aldığına göre, onun hakkında bilgi veren âyetlerde hikmetler vardır. İnsanların Züleyhâ hakkındaki bu bilgilerden çeşitli dersleri almaları gerekir.

Okudunuz mu?  Vera' Nedir? İslamda Vera Kavramı

Nureddin TURGAY


Cevap: Züleyhâ

_kayra_
Allah c.c. razı olsun


Cevap: Züleyha Kimdir? Züleyha hayatı hakkında bilgi

@hmet
ZÜLEYHA Ne DEMEK? KISACA

(زليخا)

Yûsuf kıssasının kadın kahramanı.

Kur’an’da Yûsuf sûresinde Mısır azizinin eşi ve Yûsuf’a âşık olan kadın olarak yer almasına rağmen Züleyhâ’nın (Zelîhâ) adı geçmez. Tevrat’ta da Mısır azizinden Potifar adıyla söz edilirken eşinin adı verilmez, sadece İslâm sonrası bir yahudi literatüründe (Yashar wa-Yesheb) Züleyha diye anılır. Potifar Arapça kaynaklara Itfir, Kıtfîr, Katîfir, Kutayfer şeklinde intikal etmiş, karısından Zelîha/Züleyha veya Râil/Raîlâ adıyla bahsedilmiş, özellikle Farsça ve Türkçe mesnevilerde ise Zelîha ismi daha yaygın biçimde kullanılmıştır. Bazı mesnevilerde bu ismin Zilha, Zelhâ olarak harekelendiği görülmektedir.

Okudunuz mu?  Hüküm nedir? İslamda Hüküm kavramı

Cevap: Züleyha Kimdir? Züleyha hayatı hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
Hz yusufun gercek hayatinda kaç cucugu var kaç tane asenatan kaç tane zuleyhanda devamli 2 tane cikiyor ama onlarda asenatin cocuklarin ismine çok benziyor benim aklim çok karisti lütfen bir cevap yazarmisiniz…

Okudunuz mu?  Avl (Avliye) Nedir? İslamda Avl (Avliye) Kavramı

arifselim
Bu konuda çok sağlam bir bilgi bulmak nerdeyse imkansızdır denilebilir. En sağlam kaynak olan kuran ve hadislerde ayrıntılı bu tür bilgiler zaten pek olmaz.


züleyha kimdir, hz züleyha kimdir, hz yusuftaki züleyha

Bu kategoride yer alan Adak Nedir? İslamda Adak Kavramı Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Züleyha Kimdir? Züleyha hayatı hakkında bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.