Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:27
Sizden
Yönetici

Namaz Kıldığım Zamanlar Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir

Namaz Kıldığım Zamanlar Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir

Ferhat1991
Selamun Aleyküm Namaz Kıldığım Zamanlar rükuda ve secdeden kalkarken Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir Bilmeden Sırtım Düz Olmazsa Namaz Kıldığım Zamanlar Namazım geçersiz olurmu


Cevap: Namaz Kıldığım Zamanlar Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir

Ehfiya
< Selamun Aleyküm Namaz Kıldığım Zamanlar rükuda ve secdeden kalkarken Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir Bilmeden Sırtım Düz Olmazsa Namaz Kıldığım Zamanlar Namazım geçersiz olurmu >
ve aleykumusselem ve Rahmetullahi ve Bereketuh…

Değerli Kardeşimiz;

Namaz kılma esnasında özellikle Ruku’ yaparken rukunun geçerli olabilmesi için sırtınızı düzlemeniz gerekmektedir.
Kambur bir şekilde yapılan bir Ruku’ geçersizdir..
Ta’dil-i Erkan’a uymanız gerekmektedir..

Teberanî’nin el-Kebr’indeki bir hadise göre : Hz. Peygamber (s.a.s) namaz kılarken rükûyu tam yapmayan, secdeye de yatıp kalkan bir adamı görünce: "Şu adam bu hali üzere ölse Muhammed milleti dışında ölmüş olurdu" buyurdu. Huzeyfe (r.a) rükû ve secdelerini tam yapmayan bir adamı gördü ve adam namazı bitirince, namazının olmadığını, eğer ölmüş olsa, sünnet üzere ölmeyeceğini;

bir başka rivâyette de, Hz. Muhammed (s.a.s)’in yaratıldığı fıtratın dışında bir fıtrat üzere ölmüş olacağını hatırlattı (Buhârî, Ezan 119; Nesâî, Sehv, 66; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 384).

Ayrıca Hz.Peygamber ahirette kişinin ilk sorguya çekileceği ibadetin namaz olduğunu haber vermektedir. Eğer namazı düzgün ise felah bulmuş, kurtulmuştur. Eğer namaz konusunda başarısız olmuş ise, hüsrana uğramıştır (Tirmizî, Salât, 188; Ebû Dâvud, Salât, 145; Nesâî, Salât, 9, Tahrîm, 2; İbn Mâce, İkâme, 202; Darimı, Salât, 91,…).

Ta’dil-i Erkân’ın farz olduğunu söyleyen fukahaya göre, bunun terki halinde namaz bâtıl olur ve ta’dîl-i erkâna riayet ederek yeniden kılmak gerekir (Ali el-Kârî, a.g.e., vr. 127b,128a). Vacip olduğunu söyleyenlere göre ise sehv secdesi gerekmektedir.

Hanefilerden bazıları rükû ve secdelerde i’tidâle riayet etmeyenin namazını iade etmesi gerektiği görüşündedir. Diğer bazısı da ta’dîl-i erkânın sehven terki halinde sehiv secdesi, kasden terki halinde ise namazın iadesi gerektiği görüşündedir (Ali el-Kârî, a.g.e., vr. 128a, 130a-b).

Ta’dîl-i erkâna riayet etmeksizin kılınan namaz, sıfatındaki noksanlık sebebiyle kâsır (eksik) edâdır. Kasır eda ile ödenmiş yükümlülükteki eksiklik, misli varsa misliyle telâfi edilir. Eğer yoksa noksan olanın hükmü sâkıt olur ve noksanlıktan dolayı günah terettüp eder. Ta’dil-i erkânın misli olmadığından misli ile telâfisi mümkün değildir (Şâşı, el-Usûl, Beyrut 1402/1982, s. 150).

Hayırla Kalın…


Cevap: Namaz Kıldığım Zamanlar Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir

Ferhat1991
peki teşekkürler ALLAH (CELLE CELALÜHÜ) RAZI olsun yalnız sırtım düzmü deilmi tam olarak bilemiyorum bu konu hakkında ne yapmam gerekir nasıl anlayabilirim

Okudunuz mu?  Camide yellenmek

Cevap: Namaz Kıldığım Zamanlar Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir

stajer imam
yanınızda bir arkadaşınız varsa ondan yardım isteye bilirsinin ya da bir camii imamına durumu izah edip düzleye bilirsin,,vs.


Mürid74
Benim size tavsiyem rükuyu (Sırtın Tam Olarak Düz olmasi) namaz vakti disinda ögrenmeniz ve namaz vaktinde kafanizi doğru yapyiyormuyum ve yanlismi diye husuya engel olmanizdan uzak durmaniz.

Allah (c.c.) yardımcımiz olsun!!!


peugeot_bor
Çok doğru söylüyorsun. Böyle şeyleri namaz sırasında aklına getirmek ileride vesveselere neden olacak. Buda namazdaki huşuya engel olacak ve namzadan zevk almayacaksın.Bende sırtımdaki hafif kamburluktan dolayı sırtım tam düz olmuyor.Ömer Nasuhihoca efendi Büyük islam ilmihalinde rukudan şöyle bahseder;108- Namazlarda rükû da bir rükün olduğundan farzdır. Kıraetten sonra eğilerek rükûa varılır. Baş ile sırt düz bir doğrultuda bulunur. Eller dizlere kadar uzatılıp dizler kavranır. Ayakta namaz kılan kimsenin rükû için yalnız başını eğmesi kafi gelmez. Arkasını da eğerek doğru bir çizgi gibi düz bir durum almış bulunur. Bu, tam bir rükûdur. Rükûa giden kimse böyle bir vaziyet almaz da kıyama daha yakın bir şekilde eğilirse, onun rükûu sahih olmaz. Fakat rükû vaziyetine daha yakın eğilmiş ise, rükûu sahih olur. Yardımcı ola bildiysem ne mutlu.

Okudunuz mu?  Kur'anı Okumak ile Mealini okumanın sevabı aynı mıdır?

mustafaTR
kardeşlerim ben aynanın karşısında denedim rükuda iken sırtım düz olmuyor yani sırtımın ortası havada kalıyor. başım ve kalça kısmı aşağıda kalıyor. tabiri caiz ise dağ gibi oluyor. Nasıl düzeltebilirim acaba? Yardımlarınızı bekliyorum.

Bu kategoride yer alan Dinimizde Zikrullah(zikr çekmek) varmıdır ? Sevabı nedir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz Kıldığım Zamanlar Sırtım Tam Olarak Düzmü Anlayamıyorum Ne yapmam Gerekir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.