Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:30
missa
Abone

Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet

Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet

Kayıtsız Üye
Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet hakkında dini bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet

Desert Rose
Sünnet Hataları Nelerdir? Hatalı Sünnet
Tecrübeli olmayanlar tarafından yapılınca sünnet hatalarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Acele ile yapılan hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerde yan etkiler ve hatalar çok görülür. Bu hatalar :

Sünnet derisinin az kesilmesi: Çok sık görülür. Çok sıklıkla yapıldığından aileler için çok can sıkıcı bir durum olmasına karşın sünnet hataları içinde en masum olanıdır. Ciddi bir sakıncası yoktur. Gerekirse 2 ci bir işlem ile fazlalık kesilir ve sorun ortadan kalkar.
Penis başının kesilmesi: Dikkatsizlik ve deneyimsizlik nedeniyle oluşur. Penis başından çok az bir kısım kesilmişse kesik kısım dikilir. Çok kesilmişse tamiri çok güçtür. Tam kesiklerde protezden başka çare yoktur.
Penis başı altındaki derinin fazla kesilmesi ile buradaki dış idrar yolununda beraber kesilmesi. Çocuk idrarını penis başı yerine penisin alt yüzünden yapmaya başlar. Çok can sıkıcı bir komplikasyondur. İdrar deliği tekrar uca alınacağı bir dizi ameliyatlar gerekebilir.
Kanama : Sık görülür. Sünnet esnasında damarlar bağlanır veya kotorize edilir. Ancak bazen gözden kaçan bağlanmayan damarlardan, bazende bağlanan damarların sonradan açılmasıyla kanama meydana gelebilir. Tedavide sünnet yarası açılır kanayan damarlar tutulur veya penisi kangrene uğratmamak şartıyla daha sık bir sargı yapılır.
Penis kangreni: Sık olmamakla beraber penisin çok sıkı bağlanması sonucu oluşur. Penisin kanlanması dolayısıyla oksijensiz kalması nedeniyle oluşur. Çok ciddi bir komplikasyondur.
Hipospadiaslı çocuklarda sünnet yapılması : İdrar dış deliği penisin alt kısmında olduğu durumlarda (Hipospadias = Halk arasında yarım sünnetli doğma diye adlandırılan tedavi yapılması gereken ciddi bir penis-üretra anomalisi) sünnet kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü bu çocuklara bir ameliyat gerekmektedir. Bu ameliyat ile idrar dış deliği penisin uç kısmına alınır. Bu ameliyat esnasında sünnet derisi kullanılacağı için bu çocuklar sünnet edilmemelidirler. Bunu bilmeyen sünnetçi yanlışlıkla sünnet ederse çocuğun amaliyat başarı şansını düşürür. Sünnet derisi kalmadığı için başka deri yamaları veya mukoza parçaları kullanılmaya çalışılır. Bunların tutma şansı sünnet derisi ile kıyaslanmayacak kadar düşüktür.
Enfeksiyon :Sünnet bir tür ameliyattır. Sünnette diğer ameliyatlarda olduğu gibi temizlik ve sterilizasyona önem verilmelidir. Temizliğe ve hijyene dikkat edilmezseiltihaplanma meydana gelebilir. Cerahat toplar bu da çocukta ateşin yükselmesine sebeb olur. Titreme, bulantı ve kusmalar meydana gelir. Ayrıca hepatit B, hepatit C gibi hastalıklar bulaşabilir.
Penis başı aşırı duyarlılığı: Sünnetten sonra 3 ay kadar sünnet başında aşırı duyarlılık oluşabilirse de bu zaman içerisinde kaybolur.

Yenidoğan Sünneti

Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet

Okudunuz mu?  Beniisrailin helak olma sebebi nedir? (hadis)

Ülkemizde çocuklara en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Hemen tümü dini ve geleneksel nedenlerle yapılır. Tıbbi nedenlerle yapılanları ise sünnet tarihinin erkene alınması tarzındadır.
Son yıllarda sünnet konusunda gündeme oturan ve özellikle sosyal yapısı gelişmiş, kültürel düzeyi yüksek ailelerde yeni doğan sünneti olarak yaygınlaşmaya başlamıştır.
Bizlerde çocuk cerrahisi ekibi olarak siz yeni bebek sahibi olmuş yada olacak aileleri bu konuda aydınlatmak istedik.
Normal şartlarda neden ailelere sünnet öneriyoruz? Fimozis ve Parafimozis nedir?
Prepisyum denilen sünnet derisi 3 yaşına kadar fizyolojik olarak penisin başına (glans) kısmen veya tamamen yapışıktır ve bu erkek çocukların % 95 kadarında kendiliğinden hiçbir soruna yol açmayan tamamen doğal bir durumdur (Fizyolojik fimozis). Ancak % 5 kadar çocukta prepisyumun uç kısmındaki idrarın çıktığı açıklık buna izin vermeyecek kadar dar olabilir veya bu durum tekrarlayan lokal enfeksiyonlar veya gereksiz manipülasyonlar neticesinde ortaya çıkabilir (Patolojik fimozis). Bazen smegma kistleri de enfeksiyona (balanopostit) ve sekonder fibrotik değişikliklerle patolojik fimozise yol açarlar. Toplumumuzda sünnet derisinin rutin olarak geri çekilmesi ve smegma temizliği oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu retraksiyonlar esnasında oluşan küçük fissürlerin iyileşmesi esnasında da sekonder fimozis veya sünnet derisinin geriye retrakte edildikten sonra tekrar eski haline gelememesi ve ödemlenmesi ile glans beslenme bozukluklarına kadar gidebilecek olan parafimozis ortaya çıkabilir.
Sünnet ve yararları
Erken yapıldığında yeni doğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının sünnetsiz çocuklara oranla ortalama 10 kat azaldığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Özellikle 3 yaşından sonraki çocuklarda parafimozis, fimozis ve buna bağlı oluşabilen balanit ( glans iltihabı ) ve postitlerin (prepisyum iltihabı ) profilaksisi ve kesin tedavisini sağlar. Bakteri ve virüs kolonizasyonu için uygun bir ortam oluşturan prepisyumun ortadan kaldırılmasının cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve penis kanserinin profilaksisinde önemli rol oynadığı ve sünnetli erkeklerle evli kadınlarda serviks kanserlerine daha az rastlandığı bilinmektedir.
Bizde olduğu gibi dini veya geleneksel sünnetin tüm erkeklere uygulandığı toplumlarda erkek çocuklar arasında önemli bir sosyal statü boyutu da vardır.
Yenidoğan sünnetinin bize getirdiği yararlar nelerdir?
Yenidoğan süneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı oldukça az görülür.
Sadece lokal anestezi uygulanır.Bu nedenle sünnet işlemi öncesine bebeğin aç kalması gerekmez.Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay olur ve işlem sonrası kanama riski çok az olur.
Yenidoğan sünneti sırasında bebekler de ağrı duyar ancak bunu önlemek için işlem öncesinde penisin çevresine çok küçük bir iğne yardımı ile lokal anestetik madde enjekte edilir, ağrı ortadan tam anlamıyla kalkana kadar beklenir ve sünnete geçilir, ayrıca sünnet sırasında bir biberon yardımı ile bebek beslenir ve böylece dikkati beslenme konusuna yönelen bebeğin ağrı duyusu hemen hemen ortadan kalkar, çoğu bebek karnı doyduktan sonra sünnet sırasında dahi uyumaya başlar.
Bu lokal ağrı kesiçinin sünnet sonrasında etkisi ortadan kalksa dahi evde ağrı kesici kullanmaya gerek kalmaz.
Sünnet işlemi sonrasında bakım çok kolay olur. Bu günlerse siz ve bebeğiniz bu işi bir sağlık görevlisine ihtiyaç duymadan rahatça halledebilirsiniz.
Yeni doğan sünneti nerede, nasıl yapılır, ne kadar sürer?
Bebek doğduktan sonraki ilk 24-48 saat sonra sünnet olmasına engel olacak tıbbi bir neden olmazsa ameliyathanede özel olarak ısıtılmış ameliyat masasında yapılır.Klasik cerrahi sünnet yöntemi ile yapılabileceği gibi Çan, Gomco klampı gibi aletler yardımı ile dikişsiz olarak sünnet yapılabilir, bizim kullandığımız ve önerdiğimiz klasik cerrahi yöntemdir.Sünnet işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
Sünnetin riskleri var mıdır?
Uygun olmayan şartlarda ve ortamlarda ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan sünnetler kalıcı sakatlıklar da dahil ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Toplumun yarısına uygulanan bir cerrahi girişim olduğu düşünülürse ortaya çıkan risk daha net olarak anlaşılabilir.Ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon, kanama, eksik veya fazla derinin kalması, üretrokutanöz fistüller, glans amputasyonları ve oldukça sık olarak da estetik kusurlar olarak sayılabilecek ve ikincil cerrahiler gerektiren ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Komplikasyonlardan kaçınmak, sünneti bir cerrahi girişim olarak görmek ve ameliyathane ortamında uzmanlarca yapılmasını sağlamakla mümkündür.
Sünnet ne zaman yapılmaz?
Hiçbir cerrahi girişimin yapılamayacağı genel hastalıklar dışında; hipospadiyas, epispadiyas ve megaloüretra gibi penisin konjenital anomalilerinde, rekonstrüktif ameliyatlar yapılana kadar sünnet kontrendikedir.
Yenidoğan sünneti sonrası evde bakım nasıl olur?
Yenidoğan sünneti sonrası penisin çevresini saran saydam renkli bir pansuman materyali ile karşılaşırsınız.Bu pansuman materyali bebeğiniz çişini yaptıkça bezinin içine kendiliğinden düşecektir, bundan sonra size sadece bezini her açtığınızda antiseptik olarak vereceğimiz merhemi sürme işi kalacaktır. İki gün sonra artık normal şartlardaki banyosunu yapabilecek hale gelir.Bebeklerde sünnet sonrası ağrı kesici kullanmaya genellikle ihtiyaç duymayız.

Op. Dr. Cem Kara
Çocuk Cerrahisi Uzmanı


Cevap: Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet

Kayıtsız Üye
Deri köprü lerinin bir zararı varmidir

Okudunuz mu?  İslamda yılbaşı kutlamak caiz mi?

yanlış sünnet nasıl anlaşılır, sünnet derisinin fazla kesildiği nasıl anlaşılır, sünnet derisinin fazla kesilmesi nasıl anlaşılır

Bu kategoride yer alan Muavvizeteynin okunuşu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sünnet,Hatalı Sünnet, Erkekte Yenidoğanda Çocukta Sünnet Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.