Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:56
missa04
Abone

Erkek çocuğu sünnet olmak zorunda mı. Sünnet müslümanlıkta şart mı?

Erkek çocuğu sünnet olmak zorunda mı. Sünnet müslümanlıkta şart mı?

Kayıtsız Üye
Erkek çocuğu sünnet olmak zorunda mı. Sünnet müslümanlıkta şart mı?


arifselim
Değerli kardeşim. Sünnet olmak yani hitan olmak İslam dininin bir nişanı olarak kabul edilmiştir. İbrahim aleyhisselamdan itibaren bu sünnet önceki ümmetlerde de vardı. Yahudiler halen sünnet olmaktadırlar. Aslında Hristiyanlıkta da bu geçmektedir ama bu sünnet terkedilmiştir.

Sünnet ne demektir?

Sünnet (Hitan): Erkek üreme organının uç kısmında bulunan deri parçasının kesilmesidir.

Bazı kaynaklarda bazı peygamberlerin sünnetli bir şekilde doğduklarına dair rivayetler vardır. Bu peygamberlerin isimleri şöyle geçmektedir:

İmam Suyuti bunlardan bir kısmını bir şiirle ifade etmiştir. Bunlar Adem, Şit, Nuh, Sam, İdris, Musa, Salih, Lut, Yusuf, Şuayb, Yunus, Süleyman, Yahya ve Hz. İsa (a.s)’dır. Şiirin sonu "Hatem"le biter ki maksat Hz. Peygamber Efendimiz(asm)’dir. Hz. Peygamber (as)’in sünnetli doğduğuna dair (bk. İbn Haldun, Mukaddime, İstanbul 1970, II, s. 400; Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiya, İstanbul 1972, I, 59).

Sünnet olmanın hükmü nedir?

Hz. Peygamber (asm), "Sünnet (hıtan), erkeklere sünnet, kadınlar için fazilettir." (Ahmed b. Hanbel, V, 75; Ebu Davud Edeb, 167; el-Fethu’r-Rabbânî, XVII, 1312) buyurur.

Bu sünnet, Ebu Hanife ve İmam Malik’e göre mutlak sünnet, Ahmed b. Hanbel’e göre erkeğe vacib, hanımlar için sünnettir. Şafiî erkek ve kadın arasında vucûb bakımdan bir fark görmemiştir (el-Fethu’r-Rabbanî, XVII, 1312).

Okudunuz mu?  Şafi mezhebinde at eti yenir mi?

Cevap: Erkek çocuğu sünnet olmak zorunda mı. Sünnet müslümanlıkta şart mı?

Kayıtsız Üye
Sünnet geleneği insanlık tarihi kadar eski bir gelenektir. Atamız İbrahim (as) gelmektedir. Ümmeti Muhammed (sav) bu sünneti yerine getirmektedir.


Cevap: Erkek çocuğu sünnet olmak zorunda mı. Sünnet müslümanlıkta şart mı?

NuN
sünnet olmak farzdır ama şafiye göre
Hanefi mezhebine göre sünnet Allahu alem


Kayıtsız Üye
Merhaba Ben yurtdışında uzun süre kaldım ve sünnet değilim 29 yaşındayım ve korktuğum için hep kaçtım sünnet olmaktan bu yaştan sonra olabilir miyim ?
Bu arada 5 vakit namaz kılıyorum sünnet olmadan mahsuru olur mu


arifselim
Merhaba kardeşim. Sünnetin hükmü yukarıdaki ilk cevabımızda da açıkladığımız gibi bu en hafif şekliyle müekked sünnettir. Yaşı ne olursa olsun İslam dinine girenlere peygamber efendimiz hemen sünnet olmalarını söylemiştir. Kıldığın namazların ve guslün geçerlidir ancak ilk fırsatta sünnet olmalısın.


Kayıtsız Üye
Kıymetli kardeşim kesinlikle sünnet olmana gerek yoktur sünnet sünnettir Dolayısıyla Sünnet olmamak günah filan değildir Bu tamamen daha sonraki insanların Kur’an’dan ve sahih sünnetten delil olmaksızın Kendi kendilerine farz gibi muamele ettikleri bir adettir Haşa Allah kulunu fazlalıkla yaratmaz kesilen kıllarla sünnet derisini kesmeyi aynı görmek Allah’ın yaratılışına plastik cerrahide bulunmak demektir


Kayıtsız Üye
Sünnet ile ilgili tek bir ayet dahi yokken nasıl sünnet olmanıyi Allahın bir emri gibi gosterirsiniz ? Sunnetin başlangıcın ta eski mısır a dayanır ve İslam ile en ufak alakası yoktur, cahiliye devrinin bir gekenegidir, Erkek ve kadınların cinsel birlikteliklerinde daha fazla zevk almasını önlemek için uygulanan bir yöntemdir. hadis diye rivayet edilende tamamen uydurmadir…

Okudunuz mu?  İslamiyete uygun meslekler helal meslek

zafer
Selam sorum şu islam dininde sünnet kurani kerimde varmi?ve neden Cenabi ALLAH Teale biz insanlari ilk olarak sünnetsiz yaratdi sabebi ne?ALLAH SUBHANE TEALE hiç bir şeyi bize sabebsiz vermedi ve neden sonradan sünnet oldugumuza dair emr verildi?


Şem’a
Sünnet olmak Kuranda geçmez ama Kuranda Peygamber efendimize itaat etmemiz emredilmiştir .
Sünnet olmak peygamberimizin emridir.
Neden sünnetli yaratılmadık bunu Allah bilir ama tıp bunun faydası olduğunu söyler


Kayıtsız Üye
Mantiksiz soru. 20 lik disini de Allah verdi ama agzina olmuyor cektirmesene o zaman davul gibi gez Allah verdi diye. Niye zamani gelince cektirmek zorunda kaliosan o sebeple sünnet oluosun. Madem ayet istiosan ac oku google amca bile ayet buluyor artik ayeti kerimede buyrulurki resulum sizi neyden nehyederse nehyolun ve size neyi yapin derse yapin. Baska bir ayet Eger beni seviyorsaniz Resulume uyun. Daha çok yazarim istersen. Peygamber sa.v. eksiksiz herkese sünneti emretmis. Sen simdi neyi istersen ona inan


Kayıtsız Üye
arkadaşlar,herkes bir şekilde yorumluyor.ama benim araştırmalarıma göre sünnet olmaya dair bir kaç zayıf hadis hariç hiç bir delile rastlayamazssınız.bize sünnetin hikmeti anlatırken sağlık açısından çok faydalı olduğu söylendi hep,mantıklı düşünüldüğünde 2 milyar müslümanın yarısının erkek olduğunu düşünürsek yaklaşık 3 milyar dünya erkek nufusunun 3 de biri sünnetli 3 de ikisi sünnetsiz,bu bağlamda 2 milyar insanın sünnet olmadığı için bir kısmının bazı hastalıklara maruz kalması gerekirdi;lakin bununla ilgili elimizde hiç bir veri yok.Daha kötüsü sünnet olmanın sağlıksal açıdan faydaları değil ciddi zaraları vardır.Hep google diyoruz ya bir yazın bakalım SÜNNET OLMANIN ZARALARI diye…zararları ile ilgili 2 örnek vericem birincisi gözlerimiz için göz kapağı ne ise cinsel organ için sünnet derisi odur.(bakınız google) ikincisi ise araştırılırsa çok af edersiniz erken boşalmanın sebebidir nitekim bu sorun en çok hatta en yoğun müslüman ülkelerde görülür(bilimsel araştırma) ve daha birçok zararının olduğunu ön yargısız araştırırsanız çok ilginç verilere ulaşacağınıza eminim.Şuna da eminim diyanet milli piyangonun haram olduğunu duyurduğu gibi sünnet olayınında islami bir rütüel olmadığını açıklayacaktır inşAllah..

Okudunuz mu?  Amenerrasulü kuranda kaçıncı sayfadadır

Kayıtsız Üye
Allahın (cc) tin-4. Ayetinde "biz insanı en güzel şekilde yarattık" diyor.. madem Allah bizi en güzel bir şekilde yaratmış. Sünnet adı altında erkeklerin ve kadınların cinsel organlarına yapılan değişikler Allah’a isyandır..


Kayıtsız Üye
Onlar artik hayvandanda asagidadir demis Allah bir ayetinde boyle soylemistir kafirler hakkinda. Kafirlerin sünneti olmaz peygamber efendimiz sünnetli dogmasi ise baska bir sebeptir hem kafirlerden farkimiz olsun

Okudunuz mu?  Mezi meni vesvese

Kayıtsız Üye
Sünnet işinin gerekliliğini bende kabul etmiyorum, mahalle baskısı oluşturuyorlar ve herkes yaptırıyor.. sünnet adı üstünde sünnet.. yani ne vacip nede farz.. 20 lik diş meselesine gelince herkesin ağzında rahatsızlık vermiyor.. bence de Allah ın yarattığına müdahele doğru değil..


Kayıtsız Üye
Herseyi dört dörtlük yapıtınızda bir sünnet kaldı konuşulmadık. ister kestir ister kestirme. İnancına kalmis. Sanki kökünde kesiyorlar :). Buradan hadislere zayıf gören arkadaşlara sesleniyorum. Kuran’ı Kerim’de namazların kaç rekat kılınacağını veya neyi nerede okuyacağı yazmıyor. Sahi hadisler olmasa Nasıl anliyacan. Hadis kitaplarını karşılaştırın. Bir hadis uc veya dört hadis kitaplarında eşleşiyorsa o hadis sahi dır. Nokta bitti


Kayıtsız Üye
Ben 67 yaşında bir bayanım. Hanımlar çoğunlukta gurup ile Haca gidebilirmiyim?


arifselim
Hanefi mezhebine göre kadının yanında mahremi olmadan seferi mesafesi olacak bir yolculuğa çıkması caiz değildir buna hacda dahildir. Şafiiye göre ise güvenilir bir kadın topluluğu ile hacca gitmesi caiz olur.


Kayıtsız Üye
Tıp ta sünnet gerekli değildir. Araştırın.


Kayıtsız Üye
sünnet mısırdan gelmez atamız HZ ibrahım den gelır sünnet kuranda yazmaz abdest de yazmaz nasıl abdest nasıl tahret nasıl gusül alınacagınımı ogrettıgını sanıyorsun kuranı kerımın nasıl ılıskı kurulur nasıl sevısılır ne yenır ne yenmez ne gıyer ne gıymez sız kuranı kerımı kısısel bakım el kıtabımı sandınız bazı bılgıler HZ Muhammed as aaa arsıalaya cıkdıgında melekler tarfından ogretılmıs gosterılmıs ve ALLAH cc emretmıs ona gore ınsanlara bıldırılmısdır herseyı kuranda aamak çok salakcadır sızınkı fızık drsınde cınsel ılıskı bılgısı almaya benze yada matematık dersınde botanık egıtımı beklemek gıbıdır sünnetler hadısler vardır

Okudunuz mu?  Peygamberler neden meleklerden değilde insanlardan seçilmiştir

Kayıtsız Üye
ama yanlıs bır bılgı yada yetersız bır bılgın var sünnetlı sünnetsız adamların cınsel organlarına bakdınmı kı mesela sünnetsız toplumlarda çok fazla penıs ıltıhabı rahatsızlıgı mantar testıs sısmesı ıdraryolu hastalıkları çok gorulur almanyada ve ıngılterede sünnetlı kısılerın bazı hastalıklara yakalanma rıskı daha azdır dıye soylenmısdır evet sünnet bır zorumluluk degıldır farz yada kesın sart degıldır ama ıyı yonlerıde vardır tabı dezavantajıda vardır mesel aastırmaya gore sünnetlı kısıler daha cabuk orgazm olurmus yanı erken bosalma çok olurmus


Kayıtsız Üye
Allahın dedigini yap peygamberin yaptıgını yap yada yapma mantıgı degildir islam dini nediyoruz sahadette Allahtan baska ilah yoktur Muhammed onun rasuludur buda sunu gerektirir alim olmaya gerek yok bu bütün konular için gecerlidir islam dini kolaylıgı getirmiştir sadece işine geldimi Allahın dedigini yap işine geldimi peygamberin dedigini yap işine geldimi kuranın dedigini yap böyle olmaz Allah bizlere kuran gönderdi peygamber gönderdi uyalim diye lütfen ben her zaman diyorum dinimizi tartısmayalım yasayalım seytan la dost olanların ortaya atıp kactıgı meseleleri bunlar aslında bir mesele değil tartısmayalım NE GÜZEL ALLAHA RESULUNE KURAN INA UYANA SELAM OLSUN O RESULE VE SEVDİKLERİNE VE MUHAMMED ÜMMETİNE ALLAHA KALPTEN BAGLI OLAN DOSTLARA

Okudunuz mu?  Sizce Benim İmanım Var Mı?

Kayıtsız Üye
Arkadaslar lütfen kurani okuyun, Allahtan baska ilah yoktur! Sunnet ve hadisler kuranda yoktur! Yanlizca Kuran Ve Allah. Peygamber efendimiz: "Beni yazmayin sadece Kurani yazsin" demistir. Kuranda Muhammed sadece bir peygamberdir, Isa gibi, Musa gibi, Nuh gibi, ibrahim gibi yazmistir.


isalm
< Arkadaslar lütfen kurani okuyun, Allahtan baska ilah yoktur! Sunnet ve hadisler kuranda yoktur! Yanlizca Kuran Ve Allah. Peygamber efendimiz: "Beni yazmayin sadece Kurani yazsin" demistir. >
Akılsız kardeşim zaten verdiğin örnek hadistir. İnanmayın dediğin şeyden örnek veriyorsun. Demek ki neymiş hadis ve sünnet varmış değil mi.


Kayıtsız Üye
Sıkıntı şurada başlıyor kanımca. Bir şeyi Peygamber Efendimiz söyledi ise tabiki de o doğrudur ve hepimiz yapmalıyız. Burda tartışılacak bir mevzu yok. Konuya eğer hadis üzerinden bakacaksak, ister sahih olsun ister sahih olmasın, bir düşünmeliyiz. Unutmayınki yüzyıllar önce, ölünün kesilmesi yine sünnete göre yasaktı. İlk başlarda yine sünnete göre organ nakli yasaktı. Ibn-i Sina kimseden habersiz otopsi yaparak apandist ameliyatı yaptı vs. O dönem için bunlar ultra düşüncelerdi.

Okudunuz mu?  Arapça harflerinin anlam ve yazılış biçimleri harflerin tükçe karşılıkları harekelerin ne anlama gel

Söylemek istediğim sünnet meselesini bir hadis var diye düşünmemezlik etmeyin. Evet sağlık nedenleri ile sünnet olan(özellikle afrikalılar) insanlar var enfeksiyon kapma riskinden dolayı. Şimdi şöyle düşünün, bazılarımızın eminim bademcikleri alınmıştır çünkü o kadar çok enfeksiyon geçirmişizdir ki artık başka çare yoktur. Bademcik sahibi olmak sağlığımız için risktir diye düşünürsek herkesin bademciklerini alması gerekir. 20’lik diş de böyledir. Diş gelirken bazı sorunlar oluşturuyorsa tabiki alınmalıdır o diş. Sünnetsiz olmak doğuştan tibaren hiçbir sakıncası, sağlık açısından bir problemi yoktur. Yukarıdaki ardaşlarımızın dediği gibi Cenab-ı Hak neden bizi eksik yaratsın.

Peygamber Efendimiz 40 yaşında peygamber oldu. Hadi diyelim ki kendisi sünnetli doğdu. Diğerleri(Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer) müslümnalığı seçtikten sonra sünnet oldular mı? Oldularsa bununla ilgili eminim oldukça fazla sayıda kaynak olursu hadislerde. Varsa biri yazarsa okurum. Bu 4 halifenin neredeyse her şeyini biliyoruz. Nedense nasıl ve ne zaman sünnet olduklarını bilmiyoruz.

Cevap burada yatıyor olabilir. Belki de olmadılar. Sünnet İslamiyetten önce bazı toplumlarda görülen bir töre. Hatta afrikadaki kadınlarda da bu töre var. İslamiyet Afrika’ya geldiğinde Afrikadaki kadınalr islam adı altında sünnet edilmeye devam ettiler. Afrikadaki çoğu müslüman kadınlar tıpkı bizim erkekelr için düşündüğümüz şekilde sünent oluyorlar islam adına. Biz türkler islamiyeti alırken de islamla birlikte içselleştirilen sünneti, bizlere islamın şartı gibi kabul ettirmiş olabilirler.

Okudunuz mu?  Müslüman ne demek kısaca

Sonuç olarak bence her din çoğulcu olabilmelidir. Örnek vermek gerekirse, islam domuz yemeyin alkol içmeyin der ama mutfağınıza karşmaz. Karadeniz mutfağımız faklıdır, ege mutfağımız farklıdır. Sünnet de böyle olmalı. Sünnet olan veya olmayan herkes

1- Allah’a
2- Meleklere
3- Kitaplara
4- Peygamberlere
5- Ahiret hayatına
6- Kaderin, hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine

inanıyorsa islam dinine iman etmiş demektir. Bunun dışındaki farklılıklar zenginlik olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Gerekmedikce sünnet zararlidir. Gerektiginde ise faydalidir. Dinin geregi oldugunu hep soylerler fakat bununla ilgili hicbirsey yoktur.
din secemeyecek ve Allahin muhaf tuttugu yaslarda cocuklari sünnet ederler. Bu dinde zorlama, baski ve empoze anlamina gelir. Allahin bile muhaf tuttugu cocuklara kendj karari olmadan ve bilgisi disinda yapiliyor olmasida Allah’a karsi bir muhalefettir…


Kayıtsız Üye
Erkek penisinin en hassas kısmı baş kısmıdır. Deri bunu koruyor,örtü görevi yapıyor. Sünnetle bu örtü kaldırılıyor. Temizlik kolaylaşıyor. Bundan güzel ne olabilir..??


Kayıtsız Üye
Düşünce mantığına bak ya.Bu nasıl bir benzetme arkadaş. 20 yaş dişi çıkar çıkmaz çektiren mi var ki. Kuran’da ayet var mı ? HAYIR. Farz mı peki ? HAYIR. Eeeee…. o zaman ?? Her şey şekilde. Herkes birbirine "ben daha müslümanım "mesajı verme derdinde.


Kayıtsız Üye
Allahın buyurduğu bir sözde "ben insanoğlunu en güzel biçimde yarattım" yani sünnet olnak sadece sağlık içindir sünnet olmadan da olur

Okudunuz mu?  Kocama beddua ettim çok pişmanım

Kayıtsız Üye
(İbrahim aleyhisselam, 80 yaşında [sünnet emri gelince gecikmemek için] balta ile kendisini sünnet etti.) [Buhari]

(Sünnetsiz adam, 80 yaşında da olsa, Müslüman olunca yine sünnet edilir.) [Beyheki]

Resulullah, Müslüman olan erkeğe, 80 yaşında olsa bile, sünnet olmayı emrederdi. (Taberani)


Kayıtsız Üye
Ben yurtdisinda yasayan bir bayanim. Esim yabanci ve bir erkek oglum var. Esim ve oglum sünnetsiz. Ve olmalarini da istemiyorum acikcasi.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum
Sünnet bir müslümanlık alameti değildir. Yahudilerde sünnet olurlar fakat müslüman erkeklerin tamamı sünnetli olduğundan, müslüman erkeğin işareti gibi anlaşılmıştır.
Sünnet olmak, sakal bırakmak gibi sünnettir.
Eğer peygamberimiz bunun bir farz olduğunu bildirmiş olsaydı peygamberimiz döneminde dört halife dahil tüm sahabelerin sünnet edildiğini okurduk.
Gelelim sünnetli olmanın faydalarına: sabunun ve suyun bile eksikliğinin yaşandığı bir yerde sünnet olmak bana kalırsa zaruridir. Ben bir lider olsaydım bu konuda telkinde bulunurdum. Çünkü bunda bir hijyen ve hastalıktan korunma vardır. Doktorun, ilacın bulunmadığı bir tabiatta sünnet olmak erkek için neredeyse mecburidir. Iltihap ve mantardan kurtulmanız mümkün olmaz ve ciddi hastalıklar yaşayabilirsiniz.
Sünnet olmanın diğer faydası namaz için gerekli tahareti mevcut etmenizde kolaylık sağlamasıdır (idrardan korunma). Dikkat edin kolaylık dedim.
Peygamberimizin her sünnetinde hayır vardır, bugünde gelecektede tüm hayırlar meydana çıkar ve çıkacaktır.
Farzları uygulamayan müslüman birine sünnet olmayı zorlamak abestir.
""""Dinimizi zorlaştırmayın kolaylaştırin""""

Okudunuz mu?  Pahalı Bir Yerde Yemek Yemek Haram mı /israf mı

Kayıtsız Üye
Ben de çocukluğumda sünnet edilmiş biri olarak son derece sünnetin zararlı olduğunu düşünenlerdenim. Araştırın ne demek istediğimi anlarsınız. Bunun hijyenle alakası yoktur. Aksi ne sünnetle penisi hastalıklara karşı savunmasız bırakıyoruz.


Kayıtsız Üye
Sen ne ile neyi kiyasliyorsun hasta olunca da doktora gitme o zaman o da yazmıyor Kuran’da kardeşim örnek vereceksen saçma sapan verme biri sağlık meselesi diğeri değil biri sağlığını tehdit ediyor diğeri sağlığını tehdit etmiyor dişin apse yapıp şişiyor diğeri apse yapıp sisiyormu sen kestiriyorsun bence Müslümanlığın bir yerlerde peygamberin tırnak hadisini okumuştum tırnağını keserken yahudi çocuğu aynı babam gibi kesiyor dedi diye tırnak kesme sırasını değiştirdiğini söylüyorlar ama tırnak kesmeden daha ileri seviyede olan sünneti Yahudiler gibi oluyor bu mudur yani


misafir1
şuna bak sünnetsizlere mi kalacak dini konuşmak


sünnet olmak farz mı, sünnet farz mı, sünnet olmak farz mıdır

Bu kategoride yer alan Babam Bana Vuruyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Erkek çocuğu sünnet olmak zorunda mı. Sünnet müslümanlıkta şart mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.