Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:28
Oruc
Yönetici

Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır?

Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır?

Muhasibi
Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır?

Değerli kardeşimiz;

Oruç tutmak için sahura kalkmak niyet hükmüne geçtiği için orucunuz geçerlidir.

Niyet: Yapılan bir ibadetin geçerli olması için niyet ile yapılması zorunludur. Niyetsiz yapılan bir ibadet geçerii olmayacağı gibi, bir anlam da ifade etmez. Bu konuda yüce Peygamberimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:

Okudunuz mu?  Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer

"Ameller ancak niyetlere göre değer kazanır. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur. "1

Niyet orucun rüknü olduğu için, orucun şartları arasında yer almamıştır.

Niyetin, tutulan her günün orucu için yenilenmesi vaciptir. Ayrıca niyetin, akşamleyin de olsa gece içinde ama fecirden önce yapılması gerekir. Geceleyin fecrin doğmasından çok önce yapılır da sonra oruca aykırı düşen bir davranışta bulunulursa, niyet yine de geçerliliğini korur. Çünkü oruç gece değil gündüz vuku bulmaktadır.

Okudunuz mu?  Oruçluyken bilerek cenabet olmak günahmıdır

Tutulacak olan oruç, ramazan orucu, kefaret veya adak orucu gibi farz oruçlardan biri ise, niyetin geceleyin şu şekilde yapılması gerekir: "Yarınki ramazan orucuna…" veya "Nezretmiş olduğum oruca niyet ettim."

Niyet ederken dille söylemek sünnettir. Çünkü dil, kalbin yardımcısıdır. Meselâ niyet ederken şöyle demek sünnettir: "İçinde bulunduğumuz ramazan-ı şerifin yarınki farz orucunu yüce Allah için tutmaya niyet ettim."

Okudunuz mu?  Dudağımı ısırıp yuttum orucum bozulur mu?

Tutulacak olan oruç nafile bir oruç ise, niyetin gündüzleyin de yapılması yeterli olur. Tabii bu niyet en geç zeval vaktine kadar yapılmış olmalı ve niyetten önce de oruca aykırı bir davranışta bulunulmuş olmamalıdır. Zahir olan görüş böyledir. Bu görüşü teyit eden bir rivayet de şöyledir:

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili bilmeceler

Sevgili Peygamberimiz bir gün Hz. Âişe’ye, "Yanınızda öğlen için yiyecek bir şey var mı?" diye sorduğunda, Hz. Âişe, ‘Yoktur" deyince, "Öyleyse ben de oruç tutarım" buyurdu.

Bu rivayetin devamında Hz. Âişe şöyle demiştir: "Başka bir gün Resûlullah (s.a.v) bana, "Yanınızda yiyecek bir şey var mı?"diye sordu, ben kendisine, "Evet" dediğimde, "Her ne kadar oruca niyet etmişsem de orucu bozarım"
buyurdu."2

Okudunuz mu?  Bildigim halde oruçlu iken cünüp oldum orucum buzulmuş mudur ve hükmü nedir?

Hanefî mezhebine göre ise bütün oruç çeşitlerinde niyetin imsak vaktinde (fecrin doğuşu esnasında) yapılması efdaldır. Ama ramazan orucu kaza edilirken niyetin mutlaka fecir doğarken veya daha önce yapılması zorunludur. Ramazan orucunun edası ile ramazan dışında tutulan nafile veya muayyen adak oruçları için niyetin fecir doğduktan sonra da yapılması caizdir.

Okudunuz mu?  Özürsüz oruç yemenin günahı nedir?

Sahura kalkmak bütün oruç çeşitlerinde niyet yerine geçerli olmaz. Ancak sahura kalkan kişinin hatırına oruç tutmak gelir ve oruca niyet ederse yada oruç tutmak niyetiyle sahura kalkarsa niyeti geçerli olur. Yine aynı şekilde fecrin doğması esnasında, orucu bozulur korkusuyla sahur yemeğini yemekten çekinen kişinin bu davranışı da niyet yerine geçerli olur.

Okudunuz mu?  Oruç tutarken bilmeden cünüp olursa orucu bozulur mu?

1- Tecrid-i Sarih Tercemesi, 1 /1.
2- Beyhakî, Sünenü’l-Kübri, 4/20.

Büyük Şafii İlmihali Mehmet Keskin

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır?

Hattap
Şafi mezhebine göre niyet getirmek farzdır.


şafii mezhebine göre oruç niyetini unutmak, Şafilerde oruc niyetini unutmak

Bu kategoride yer alan Ramazan orucu ile ilgili hikayeler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.