Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

Dudağımı ısırıp yuttum orucum bozulur mu?

Dudağımı ısırıp yuttum orucum bozulur mu?

berkay692009
Yanlıslıkla ağzımda eti ısırıp yuttum ama yutunca bozulduğunu da bilmiyordum yani bozulup bozulmadığından emin değilim bu durumda tekrar tutmam gerekir mi teşekkürler


Dudak ve tırnak yemek orucu bozar mı?

mum
Dudak eti yemek orucu bozar mı

Ağız yoluyla boğaza giden şeyler orucu bozar.
Eğer dudak ve tırnak bilinçli yutuluyorsa bu orucu bozar. Yutulmadığı, ağza alınıp tükürüldüğü takdirde ise orucu bozmaz.
(Diyanet İşleri Başkanlığı)


Cevap: Dudağımı ısırıp yuttum orucum bozulur mu?

berkay692009
Bilinçliden kastınız onun bozup bozmadığını bilmemek mii

Ben orda yutarken bilinçli yaptığımı sanmıyorum ama tam hatırlayamıyorum 🙁 Kabul olur mu :(((

Okudunuz mu?  Düşük sonrası azalan kanamada oruç tutulur mu?

Cevap: Dudağımı ısırıp yuttum orucum bozulur mu?

mum
Yutmayı istemeden yutmak mazeret sayılır.
Allah en iyi bilendir.


berkay692009
Tam hatırlamıyorum ama büyük ihtimalle istemedim ama kesinlikle bozabileceğini bilmiyordum


mum
Sözün özü bilerek isteyerek yutmuşsan ramazan ayından sonra bir gün kaza gerekir.
Kararı kendin vermen gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben dün sahurdan sonra ağlayarak dua ettim ve yanlışlıkla bir damla gözyaşı ağzıma girdi dilimde o tuzluluğu hissettim ama tükürdüğüm halde gitmedi orucum bozulmuş olur mu ?


arifselim
Hayır kardeşim bu durumdan dolayı oruç bozulmaz. Herhangi bir şeyin tadının ağza bulaşması halinde onu tükürüp atmak yeterlidir.

Okudunuz mu?  Adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı?

betelgeuse
Merhaba Benim cocuklugumdan beri bir aliskanligim var ve beni çok rahatsiz ediyor. Basparmagimi emiyorum ve bunun orucumu bozup bozmadigimdan emin degilim beni aydinlatirsaniz sevinirim.

Parmagimi emerken agzima tukuruk birikiyor bazen tukuruyorum banzen yutuyorum emin olmadigim için bozup bozmadigini ama her hangi bir yiyecek ya da tad olmuyor parmagimda.

Allah razı olsun


arifselim
Merhaba kardeşim. Bu orucunu bozmaz ama mekruhtur ve zararlı bir alışkanlıktır. bunu terkedebilirsin iradene biraz sahip çıkman yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Ben bilincsiz olarak yedim dudağımı çıkan kanı vs yuttum orucum bozuldu mu

Okudunuz mu?  Resimlerle Efendimizin söyledikleri oruçla ilgili hadisler

arifselim
Bu yediklerini yuttu isen orucun bozulur ama sana kefaret değil sadece bir gün kaza gerekir.


yns1111
Merhaba lütfen yardım edin bu konuda çok dikkatliyimdir ama bilgisayarın başında otururken bir anda dalgınlığıma geldi ve yanak etimi kopardım yuttum kesinlikle kastiyen yapmadım ve yutmayıda istemedim ama dalgınlığıma geldi yuttum hemen farkına varınca banyoya gittim tükürdüm ama yutmuştum orucum bozuldumu ?


arifselim
Merhaba. Hanefiye göre bir fasulye tanesinden küçük yutulan parçadan oruç bozulmaz. Şafiiye göre İsteyerek olsun veya olmasın kopardığın eti yuttuysan orucun bozulmuştur. Ama bundan dolayı sana kefarete gerek yoktur. Sadece bir gün kaza tutman yeterlidir.

Okudunuz mu?  Durduk yere akan meni namazı orucu bozar mı gusul gerektirir

Kayıtsız Üye
Oruçken ağzımın iç tarafındaki eti kopardım ve sonra tükürdüm. Ama gitmemiş.Sonra yanlışlıkla yutmuş olduğumu farkettim. İsteyerek yutmadım yani.
Orucum bozulur mu? Bazı yerlerde bozulmayacagi yazıyor emin olamadım bir de buraya sormak istedim. Lütfen cevaplayin…


mum
İstenmeden yutulan şeyler orucu bozmaz.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar adak orucu tutuyordum dudağım yaraydı dilimle yaraya dokundum biraz tat geldi bir an bozar mı diye düşündüm sonra yuttum ama kan değil gibiydi yaranın tadıydı emin değilim ne yapmalıyım 61 gün mü tutacağım lütfeen cevaplayın


arifselim
Farz olsun nafile oruç olsun bir şeyin tadına bakan kişinin orucu bozulmasa da mekruhtur. Bu durumda sadece tadını almakla orucun bozulmaz. Ayrıca adak orucunu bozmakla 60 gün kefaret orucu yoktur.

Okudunuz mu?  Oruçluyken okey oynamak günah mı?

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm,
Benim bir alışkanlığım var dudağım kuruduğunda dudağımı ısırıp kopartıyorum. Arkadaşlarımdan da dudağı yemenin orucu bozmadığını duymuştum. Bugün de öyle yaptım ve nolur nolmaz diye ağzımdan geri çıkardım fakat küçük bir parçayı yanlışlıkla yuttum. Biraz araştırdım orucum bozulmuş oluyor sanırım. Bunun için 61 gün kefaret mi yoksa 1 gün kaza mı gerekir?
Ayrıca böyle istenmeden bozulan oruçlar tutulmaya devam edilirse sevabı var mıdır?


Omer Faruk
Orucunuz bozulmaz. Orucunuzun bozulması için vücut dışından bir yiyecek almış olmanız gerekir. Bu durum yalnızca mekruhtur. Orucun sıhhatine zarar vermez. Tıpkı kendi tükürüğünüz, geniz akıntınız ya da ağız içi kanamanızı yutmanız gibi…

Okudunuz mu?  Oruçluyken Gusül Abdesti, Duş Almak, Banyo Yapmak Orucu Bozar mı?

mugo
hocam benim durumum biraz iğrenç ama olsun.Hocam küçüklükten beri benim sümük yeme alışkanlığım var oruçluykende sümüğümü bilinçsizce yiyorum sonra hatırlıyorum bu birsürü oldu fakat bilerek yemedim orucum bozulmuşmudur?


ACİLSERVİS
Oruç iğrençlikleri düzeltmen içindir. Bilinçli-bilinçsiz yediğin zaman orucun bozulur.

< Selamun aleyküm,
Benim bir alışkanlığım var dudağım kuruduğunda dudağımı ısırıp kopartıyorum. Arkadaşlarımdan da dudağı yemenin orucu bozmadığını duymuştum. Bugün de öyle yaptım ve nolur nolmaz diye ağzımdan geri çıkardım fakat küçük bir parçayı yanlışlıkla yuttum. Biraz araştırdım orucum bozulmuş oluyor sanırım. Bunun için 61 gün kefaret mi yoksa 1 gün kaza mı gerekir?
Ayrıca böyle istenmeden bozulan oruçlar tutulmaya devam edilirse sevabı var mıdır? >

Aleykümüsselam
Hanefi mezhebine göre bir fasulye tanesinden küçük yutulduysa orucu bozulmaz. Şafiiye göre küçük büyük her türlü yutulursa oruç bozulur.

Okudunuz mu?  Sigara dumanına maruz kalmak orucu bozarmı?

Omer Faruk
Zannediyorum siz aynı mezhebin içinde bile farklı kavillerin olduğunun farkında değilsiniz. Dolayısıyla nassın olmadığı heryerde aynı mezhep içinde dahi farklı her yorum normaldir. İctihadı teke indirebilecek tek şey vardır o da Allah’ın yeniden bu konuda kesin bir vahiy indirmesidir. Mezheplerin aslı buna dayanır.

Okudunuz mu?  Yemin kefareti için tutulacak oruca nasıl niyet edilir?

Ben, zaten bu usulü öğrensinler diye burada yorum yazıyorum. Allah birdir denildiğinde elbette ikidir diyecek halimiz yok. Ama birisi Rasulullah’ın ve Kur’an’ın kesin nas ile söylemediği bir konuda yorum yapıyorsa bizim de yorum yapma hakkımız vardır. Dileyen beğenir alır, dilemeyen terkeder. Bunu teke indirme gibi bir otorite bilmiyorum. Yoksa siz otorite misiniz?

Kardeşiminzin diğer sorusuna gelirsa BALGAM, ya da kişinin kendi SÜMÜĞÜNÜ yemesi kesinlikle ORUCU BOZMAZ!!

Dayandığım Temel iki delil var;

1- Bu hususta Kur’an veya Rasulullah’tan bize ulaşmış, bu durumun orucu bozacağına dair kesin, sarih bir DELİL YOK!
2- Orucu bozan şeyin aslı vücuda gıda vermesidir. Bu anlamda bazı iğnelerin orucu bozmamasına dair fetva verilirken nasıl olur da kişinin kendi vücudundan bir ifrazatı yutması ORUCU BOZAR…

Okudunuz mu?  Karşı cinsle konuştğum zaman zevk suyu gekliyor oruç bozulurmu? gusul gerekirmi?

ACİLSERVİS
Ben insanlara cevap verilirken o kişinin hiç bir şey bilmediği düşünülerek cevap verilmesinden yanayım. Çünkü insanlar çocuklarına dinini öğretmiyor onlarda dinini kısa bir soru ile öğrenmeye çalışıyor açıp dininin ne olduğuna bakmıyor ve okumuyor.
Arifselim’in cevabı değiştirip sizin cevabı bıraktım. Bu başlık altında otorite miyim bilmiyorum ama bu güne kadar çok mesaj temizledim yine yaparım iki farklı cevabı bırakmayacağım. İnsanlar bunu anlamaz.

Okudunuz mu?  Oruçlu Olmayan Birinin Oruçlu Olan Birine Yemek Vermesi Günah mı?

imam bayıldı, oruçluyken dudağım kanadı, dudak eti yemek orucu bozar mı diyanet

Bu kategoride yer alan Oruç tutmakta kararsız kalmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dudağımı ısırıp yuttum orucum bozulur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.