Anasayfa
19 Ekim 2023, 1:24
sizden6
Abone

Buluğ yaşından önce işlenenlerden anne baba sorumlu olurmu?

Buluğ yaşından önce işlenenlerden anne baba sorumlu olurmu?

yeskaraa
Ergenliğe girmeden önce işlenilen kul hakkı anne ve babaya mı yazılır? ve günahlarda mı anne ve babaya yazılıyor? helallik aldıysak haa günah olur muanne babaya?


Cevap: Anne ve babama

Guray
Çocuğun ergenlik yaşına kadar işlediği günahlardan kendisi sorumlu olmadığı gibi anne babası da sorumlu olmaz.


Cevap: Anne ve babama

Desert Rose
Akıl baliğ olmayanın sorumluluğu yoktur
Bir anne babanın görevlerinden biride evladına
iyi bir dini eğitim vermesidir
evladını iyi yetiştirmemesinden dolayı anne baba
sorumlu tutulur

Okudunuz mu?  Küfre düşme ihtimali üzerine iman tazelemek" ve "imanın varlığından şüphe etmek" arasındaki fark nedir?

Cevap: Anne ve babama

yeskaraa
İyi yetiştirdiyseler onların bir sorumluluğu yok ama değil mi? :S


Desert Rose
< İyi yetiştirdiyseler onların bir sorumluluğu yok ama değil mi? :S
>

gereken bilgileri verip çocukta çocukluğunun gereği
aklının ermediğinden yaptıklarından anne baba sorumlu olmazlar
ama ilgisiz kalıp dini öğretileri vermezlerse sorumlu olurlar

Okudunuz mu?  MENİ mi MEZİ mi anlayamadım

yeskaraa
Hiç bir kimse başkasının işlediği bir suçtan sorumlu değildir. Temel kural budur. Nitekim şu ayetler bunu açıkça göstermektedir:
"Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür."
(Zilzâl Suresi, 99/7-8);
"Hiç bir günahkâr, başkasının günahını çekmez. Eğer yükü ağır gelen kimse onu taşımak için (başkalarını çağırsa) onun yükünden hiç bir şey (alınıp) taşınmaz. Akrabası dahi olsa (kimse onun yükünü taşımaz)." (Fâtır Suresi, 35/18).
"De ki; Âllah’a itaat edin! Peygambere itaat edin! Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki o peygamber; kendisine yükletilenden ve siz de kendinize yükletilenden sorumlusunuz." (Nûr Suresi, 24/54);
"Ey iman edenler! Rabbınıza karşı gelmekten sakının! Babanın oğlu, oğulun da babası için bir şey ödeyemeyeceği günden korkun!…"
(Lokman Suresi, 31/33)
Peki burada farklı yazıyor. O zaman ana baba sorumlu olmaz mı ? :S

Okudunuz mu?  Öyle bir zaman geldiğinde evlenmemek helal olur` hadisi mi?

(Siz bildiğiniz kadarını cevaplarsınız tabi. Ben tereddütte olduğum için sürekli soru soruyorum kusuruma bakmayın.)


Desert Rose
Kardeşim ayeti kerimeler doğrudur fakat buradaki
sorumlu olmama meselesi buluğ çağından sonra başlar bir
baba çocuğuna alması gereken dini eğitimi vermezse sorumlu
tutulur.konu hakkındaki hadisi şerifleri inceleyebilirsin

Okudunuz mu?  Kabirde Sorulacak Sualler..

Kayıtsız Üye
Peki anne babamız bize küfür etmemeyi öğretmiş tembihlemiş sakın küfür etme diye ettiğimizde kızmış ceza vermiş ama biz onlar yanımızda değilken arkadaşlar arası çok ediyoruz. Bunun günahı anne babaya geçer mi


arifselim
Anneler ve babalar evlatlarına iyiyi, doğruyu ve güzeli öğretmekle mükelleftir. Onların görmediği ve bilmediği şeylerden sorumlu değillerdir. Yani çocuğun gizli gizli bir günah işlemesinin günahı be şekilde anne ve babaya yazılmaz. Ama bunun farkına varmış ve öğrenmiş olan evlat bundan sorumludur.

Okudunuz mu?  Gusül almam gerekiyor mu ?

Kuldurdileyen
Kız çocuğu evlenene kadar babasına itaat eder çünkü ona emanet edilmiştir, evlendikten sonra kocaya emanet edilir, itaat babadan kocaya geçer. Erkek çocuk evlensede ölene kadar babasına itaatini sürdürür. Çocukların hakları ve babalarının onlara karşı vazifeleri vardır. Yediğinden yedirecek, giydiğinden giydirecek, eğitim verecek, evlendirecek ve erkekse iş sahibi edecek. Yaşı gelmiş evladını şartlar da uygun halde iken evlendirmemiş bir baba, evladı o görmeden göz zinasına bile düşmüş olsa, evladını bu duruma zorladığı kabul edilebilir. Bundan hesaba çekilebilir. Vazifeyi ihmal, hakkı suistimal gerçekleşebilir. Çocuklarınız evlenme çağları geldiğinde, bir müslümanla evlenmeyi arzu ediyorlarsa, bekletmeyin onları evlendirin.

Okudunuz mu?  Okula gitmemek için ne yapabilirim

Kuldurdileyen
buluğdan önce hesap defteri açılmamış olan çocuklara günah yazılmaz. Yaşanılan mekanda küçük çocuk varsa ve orda içilmesi durumunda insanı zehirleyen kimyasallar temizlik malzemesi veya zehirleyebilecek ilaç gibi nesneler bulunuyorsa onların çocuğun erişimine engellenmesi tüm yetişkinlerin sorumluluğundadır. Çocukların nasıl korunacağı eğitiminin devlet tarafından akıl balig olmuş tüm yetişkinlere verilmesi daha uygun olur. Ruhsatla kullanılan araba gibi araçların anahtarından, güvenlik amaçlı silah gibi nesnelerin çocuklardan uzak tutulması da öncelikli olarak ruhsat sahibinin sonra hanedeki yetişkinlerin akraba olsun olmasın sorumluluğundadır. Okuldaki öğretmenden, bakkalına, abisinden ablasına, babasından annesine herkes küçük kulların güvenliğinden ve düzgün bir ahlak üzerine yetişmelerinden sorumludur.

Okudunuz mu?  Kuran sadece Araplara mı indirildi?

çocuğun işlediği ğünahtan kim sorumludur

Bu kategoride yer alan Şaka yapmak Ve gülmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Buluğ yaşından önce işlenenlerden anne baba sorumlu olurmu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.