Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:36
Oruc
Yönetici

Niyet ettim Allah için yarın ki Ramazan orucunu tutmaya

Niyet ettim Allah için yarın ki Ramazan orucunu tutmaya

Kayıtsız Üye
Oruca Ne Zaman ve Nasıl Niyet Edilir? Bir kişinin oruca nasıl niyet etmesi gerekmektedir ?


Cevap: Niyet ettim Allah için yarın ki Ramazan orucunu tutmaya

Galus
Oruca niyet etme şekli, niyetin hükmü ve vakti

Oruç tutarken bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından sonra oruca niyetlenen bir kimse bu günkü orucu, bundan daha önce niyetlenen yarınki orucu tutmaya diye niyetlenilebilir.

Okudunuz mu?  Kıyamet Ramazan ayında cuma günü mü kopacak?

Oruçta Niyetin Hükmü Nedir?

İbâdet niyet ile olacağı için oruç ibâdetinde de niyet şarttır. Niyet, asıl insanın kalbindedir. Yarın oruç tutacağını bilmek ve içinden geçirmektir. Dil ile söylemek ise, şart olmamakla beraber sünnettir. Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer.

Okudunuz mu?  Yeminin kefareti: Herhangi bir meselede edilen yeminin bozulması halinde, tutulması gereken orucun hükmü nedir?

Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazan orucunun kazası ile vakti belirtilmemiş adak orucuna, nâfile olarak başlanıp bozulmuş oruçların kazâsına ve keffâret oruçlarına niyet ise, akşamdan itibaren imsâk vaktine kadar yapılır. Bu vakitten sonra yapılan niyetle bu oruçlar sahih olmaz. Şâfiîlere göre, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozucu bir şey yapılmasın.

Okudunuz mu?  Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar

Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir.

Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur. Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

Okudunuz mu?  Elveda Ey Şehr-İ Ramazan...

Bir kadın, henüz hayız hâlinde iken geceden oruca niyet etse, imsâk vaktinden evvel de hayız hâlinden çıksa, niyeti sahih olur, oruç tutması gerekir.
Selam ve dua ile…Sorularla İslamiyet


niyet ettim Allah rızası için yarınki ramazan orucunu tutmaya, Allahım niyet ettim oruç tutmaya, niyet ettim Allah rızası için

Bu kategoride yer alan Tırnak Kesmek, Etek Traşı vb. Kılları Almak Orucu Bozar Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Niyet ettim Allah için yarın ki Ramazan orucunu tutmaya Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.