Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:31
missa1
Abone

Ezan ve Kamette Tesvib ne demektir?

Ezan ve Kamette Tesvib ne demektir?

Kayıtsız Üye
Ezan ve Kamette Tesvib ne demektir? Bilgi verir misiniz.


Yorum: Ezan ve Kamette Tesvib ne demektir?

mum
Tesvib nedir kısaca

Diğer 4 vakit ezandan farklı olarak, Sabah ezanında hayye ale’l-felâhtan sonra es-salâtü hayrün mine’n-nevm sözünün iki defa tekrarlanması anlamında terimdir.
sabah ezanında müezzin ‘hayya ale’l- felah’ dedikten sonra iki defa da; ‘es- salâtu hayrun mine’n-nevm’ der. Çünkü rivayete göre Bilâl (ra) evinde uzanmış olan Rasûlullah (a.s.m.)’a sabah namazı vaktinin girdiğini bildirmek için hane-i saadetlerinin kapısına geldiğinde iki defa ‘es-salâtu hayrun mine’n-nevm’ (yani, namaz uykudan daha hayırlıdır) demiş; bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.m.); Bu ne güzel şey! Sen bunu ezanına ekle. buyurmuştur. (Müslim, Salât 6; Ebû Dâvud, Salât 28; Tirmizî, Salât 145; İbn Mace, Ezan 3)

Okudunuz mu?  Ezan Duası arapça okunuşu ve türkçe anlamı

< Mücahid şöyle demiştir: Abdullah İbnu Ömer (ra) ile beraber bir mescide girdim. Ezan çoktan okunmuştu. Biz namaz kılmak istiyorduk. Müezzin tesvibte bulundu. Abdullah mescidi terketti ve: "Haydi bizi bu bidatçinin yanından çıkar!" dedi. (Ebu Davud, Salat 45; Tirmizi, Salat 145)

Okudunuz mu?  Selam Verme Ve Almanın Fazileti

Burada bahsedilen ve İbn Ömer (r.a.)’ın da hoşlanmayıp bidat saydığı tesvib, ezanla kamet arasında "Kad kâmeti’s-sâlah, Hayye alessalat, Hayye alel-felah" denilerek yapılan tesviptir ki, bunu alimlerimiz mekruh saymışlardır. >


tesvib ne demek, tesvib nedir, tesvib

Bu kategoride yer alan Allah neden dileğimi kabul etmiyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan ve Kamette Tesvib ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.