Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:34
missa5
Abone

Maddeler halinde islam ahlakı

Maddeler halinde islam ahlakı

Kayıtsız Üye
1 büyüklere saygılı olmak kücükleri korumak
2 dürüst olmak
3 anne ve babaya saygılı olmak
4 Allah’a sükretmek
5 yardım etmek


Cevap: Maddeler halinde islam ahlakı

Muhammed
Söylediğiniz konu hakkında şu aşağıdaki bilgileri bula bildim.
“Yüksek İslam Ahlakı”ndan örnek maddeler…
Soru: Bazı kimseler birtakım hataları yapıyor, günahları işliyor, sonra da ‘bilmiyordum’ diyerek kendilerini mazur göstermek istiyorlar.
A

Gerçekten de insanlar günah işledikten sonra ‘bilmiyordum’ diyerek sorumluluktan kurtulabilirler mi? Yani bilmemek günah işlemek için özür sayılır mı? Ayrıca sarhoşluk da mazeret olarak kabul edilir mi? Sarhoş adam, ‘ayık değildim’ diyerek işlediği suçun vebalinden kurtulabilir mi?
Asrımızın İslam hukuku konusunda tek ismi olan merhum Ömer Nasuhi Bilmen Hocaefendi’nin Yüksek İslam Ahlakı adıyla değerli bir eserini yayımladı Timaş Yayınları.
Bu değerli kitapçıkta bu gibi konularda fevkalade önemli bilgiler sunulmuştur. Bazılarını maddeler halinde özetleyecek olursam bu konudaki soruların cevaplarını vermiş sayılabilirim.
Madde bir:
-İslam ülkesinde yaşayan hiçbir mümin dinî, ahlakî vazifelerini bilmemekten dolayı mazur sayılamaz!..
-Neden mazur sayılamaz? Çünkü İslam memleketinde bunları sorarak, okuyarak, çevresinde görerek öğrenmesi çok kolay ve pek mümkündür.
Nitekim işlediği suçlardan dolayı kanun karşısına çıkan suçlu da, ‘suç olduğunu bilmiyordum’ diyerek cezadan kurtulamadığı gibi… Yani bilmemek, suç işleme imtiyazı sağlamaz, cahil kalmayı tercih eden insana.
Madde iki:
-Sarhoşluk da suç işleme imtiyazı sağlamaz sarhoş adama.
-Neden sarhoşluk da suç işleme imtiyazı sağlamaz sarhoş adama? Çünkü sarhoş olmak irade ile olur. İradesiyle sarhoş olan adam, isteğiyle suç işlemeye yönelen adam demektir. Bu sebeple sarhoşluk hali, işlediği suçun cezasını kaldırmak şöyle dursun, azaltmaz bile. Ancak cinnet halinde işlenen suçun durumu aynı değildir. Çünkü cinnet hali, irade ile elde edilen bir hal değildir. Onda istek ve irade devre dışıdır.
Madde üç:
-İçtiği ilaçtan haberi olmadan sarhoş olmak, isteğiyle sarhoş olmak gibi sayılmaz. İrade dışında (bayılma) gibi kabul edildiğinden bir sorumluluk yüklenmez…
Madde dört:
-Bir kimse işlediği günahtan dolayı sadece kendisi sorumlu olur, anne-baba gibi yakınlarına sorumluluk yüklenemez. Ayette, “Herkes kendi günahından sorumlu tutulur, birinin günahından ötekine sorumluluk yüklenemez.” buyrulmuştur. Yani günahlar şahsidir, ama sevaplar şahsi kalmaz, sirayet edebilir.
Bundan dolayıdır ki, bir kimse yaptığı iyilik ve hayırların sevaplarını anne-baba gibi yakınlarına bağışlayabilir. Evlatlar geçmişlerine okudukları Kur’an’ların, işledikleri hayır hasenat sevaplarını bağışlayabilirler. Onlar da bu bağıştan faydalanır, varsa azapları azalır, yahut kalkar, yoksa dereceleri yükselir.
Madde beş:
-Bir iyiliğin işlenmesine sebep olan, o iyiliği bizzat kendisi yapmış gibi sevap alır. Bir kötülüğün işlenmesine sebep olan da o kötülüğü bizzat kendisi işlemiş gibi vebale girer.
Öyle ise hep iyiliklere sebep olmaya çalışmalı, kötülüklere sebebiyet vermekten ciddi şekilde kaçınmalıdır ki, sebep olduğu iyilikleri işlemiş gibi sevaplar alsın, kötülüğü de kendisi işlemiş gibi günaha girmesin.


Cevap: Maddeler halinde islam ahlakı

Hoca
Güzel ahlâkın on alâmeti vardır. Bunlar şunlardır: 1. Adalet sahibi olmak.
2. Nefsini daima aşağı görüp, kendini beğenmemek.
3. İnsanlarda gördüğü ayıpları örtmek.
4. Bir kimsede uygun olmayan bir hali gördüğü zaman ona, bir özür bulup iyiye yormak, hemen kötü zanda bulunmamak 5. İnsanlardan gelen eziyet ve sıkıntılara sabır ve tahammül etmek.
6. Nefsine zulmetmemek.
7. Kendi ayıplarını görmek, kendi ayıplarını araştırıp onları düzeltmekle meşgul olmak, başkalarının ayıplarıyla uğraşmamak.
8. Herkese karşı güler yüzlü olmak.
9. Herkese karşı yumuşak ve tatlı sözlü olmak. 10. Karşılık beklemeden ve başa kakmadan vermek, ihsanda bulunmak

Bu kategoride yer alan Biri ile çıkma (flört) günah mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Maddeler halinde islam ahlakı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.